La Generalitat atorgarà la medalla d’or a Arcadi Oliveres a títol pòstum

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Lali Puig (principal) i Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el govern català atorgarà la medalla d’or de la Generalitat a títol pòstum a l’economista i activista per la justícia global Arcadi Oliveres. Ho ha fet en el marc d’un homenatge organitzat per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), entitat que Oliveres va presidir fins la seva mort, celebrat aquest divendres per la tarda al Claustre del Monestir.

L’acte ha servit per retre homenatge i acomiadar-se d’Oliveres, que va morir el passat 6 d’abril víctima d’un càncer terminal. Amb diverses entitats que treballen per un canvi global, la trobada ha esdevingut una lectura de diversos dels textos recollits al llibre Paraules d’Arcadi [Angle, 2021], el darrer recopilatori de textos del veí santcugatenc.

Bernat Oliveres, fill d’Arcadi, ha estat el representant de la família, que no només ha agraït l’estima cap al seu pare sinó que ha posat en valor el suport de la seva mare, Janine Künze. “Per a ell tothom era igual d’important”, ha explicat, “sempre va dir que sí a tot i a tothom”. Bernat també ha recordat el compromís d’Oliveres davant d’un sistema que qualificava d’“assassí i criminal”. Ha acabat la seva intervenció parafrasejant el seu pare: “Visca la vida i no perdem mai l’esperança”. A la trobada també ha participat al piano Albert Oliveres, també fill d’Arcadi.

L’actual presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor, ha estat l’encarregada de moderar l’acte: “Hem pogut aprendre de les seves raons, la seva indignació i esperança”. Per part de l’entitat, que es compromet a seguir el llegat de l’economista, també ha parlat Àlvar Roda, membre del patronat. Hi han intervingut Georgina Casas i Mónica Pérez, tècnica i directora de l’entitat, respectivament, amb la lectura del poema Paraules per la pau, de Miquel Martí i Pol. Hi han acudit 16 membres del patronat de l’entitat, que tot just s’acaba de renovar, i 28 familiars de l’activista.

En dues rondes de quatre, a l’acte han participat Eduard Unzeta, d’Intermón Oxfam; Jordi Calvo, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau; Simona Cerri, de la Xarxa Local d’Economia Solidària (XES); Neus Bosch, de la Xarxa Solidària; Montse Cusó, de l’Ateneu; Dolors Vilarasau, dels Amics de Pedra i Sang –que ha recordat la interpretació de Pregària de guerra de la mà de la Unipau–; la professora Eva Miró i l’alumna Olivia Rueda, en representació de les escoles que Sant Cugat –on Oliveres participava en el marc del programa Teixint Xarxes de la Unipau–, i Joan Cortadellas, de la Llar d’Avis de la Parròquia.

Amb la lectura dels fragments del llibre per part de les entitats s’han reivindicat alguns dels principis que van guiar Oliveres en la seva lluita: el comerç just –amb un canvi global mitjançant petites accions quotidianes–, l’antimilitarisme –amb una petició de desarmament–, l’anticapitalisme –posant en valor la feina de la XES a nivell nacional–, la cooperació al desenvolupament –recordant la lluita per aconseguir que un 0,7% del pressupost de les administracions es destini a cooperació–, l’acollida –recordant que les migracions venen marcades per la desigualtat i l’acció de països poderosos sobre d’altres–, la llibertat –d’expressió, de circulació, de manifestació... i en contra del control i de la por–, l’educació –com a palanca de canvi– i el teixit associatiu.

Reconeixement polític

Tot i la centralitat de les entitats, l’alcaldessa, Mireia Ingla, en nom de l’Ajuntament, i el president Aragonès, en nom de la Generalitat, han intervingut a l’acte. La primera ha posat en valor el compromís polític d’Oliveres, que ha qualificat d’“economista humanista” pel seu posicionament contra les desigualtats i disfuncions del sistema capitalista. “Es va comprometre políticament defensant les aspiracions nacionals del nostre país precisament perquè li preocupava el benestar de la gent”, ha dit Ingla, “l’Arcadi va posar el focus sobre qüestions que fins llavors estaven invisibilitzades”. Finalment, ha recordat el moment en què li va comunicar que el nomenarien fill predilecte de la ciutat, ja que Oliveres va respondre que no es mereixia aquest reconeixement, fet efectiu finalment en un Ple extraordinari el dilluns passat.

Aragonès, per la seva banda, ha dit que Oliveres tenia la capacitat de generar consciència a través de “preguntes encertades perquè nosaltres trobéssim les respostes”. Tant ell com l’alcaldessa han destacat la transversalitat del posicionament polític de l’activista, “lluny de dogmatismes i ortodòxies”. El president ha cridat a seguir els valors que va ensenyar Oliveres per afrontar les dificultats socials que s’han evidenciat durant la pandèmia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article