La Plataforma de Pensionistes reprèn les mobilitzacions i demana posar fil a l’agulla a la segona residència

Foto: Jordi Pascual

40 persones s’han concentrat aquest dilluns al migdia en la primera concentració de la Plataforma de Pensionistes després de mig any d’aturada per la COVID-19. La trobada ha servit per demanar de nou unes pensions dignes i insistir a l’Ajuntament en les reivindicacions en clau local, entre d’elles la de la construcció d’una segona residència pública de gent gran a la ciutat.

Segons ha explicat Josep Porta, membre del col·lectiu, després d’haver recollit 1.217 signatures demanant la residència, sembla que l’objectiu s’hi aproxima. En reunions amb el govern, ha explicat, han aconseguit el compromís del tripartit d’avançar els diners per a la construcció de la residència, tal com ja va fer l’Ajuntament amb l’escola la Mirada. Així el consistori s’encarregaria de la construcció de la residència i anys més tard el Departament d’Afers Socials retornaria la inversió municipal.

Fins ara l’Ajuntament havia reservat un terreny per a aquest centre però la Generalitat no n’havia impulsat la construcció. També l’associació de familiars de la residència Sant Cugat va explicar a elCugatenc que la construcció del nou centre estava gairebé assegurada i que el tripartit els havia comunicat que comptaven amb l’associació per definir el model. Hores d’ara, però, cap membre del govern ha especificat en quin punt es troba aquest afer que, segons la Plataforma, segueix pendent de les negociacions entre l’Ajuntament i la Generalitat.

Satisfets amb l’inici de la concreció d’una de les seves reivindicacions principals, Porta també ha explicat que falta poc perquè es defineixi el funcionament del Consell de la Gent Gran, un òrgan representatiu i vinculant que també ha estat una reivindicació històrica del col·lectiu i enguany de la Taula de la Gent Gran en el marc de la Setmana de la Gent Gran. Segons ha explicat, tot just es troben en l’elaboració del reglament, per al qual els han acceptat una esmena. Preveu que es podria aprovar en el proper Ple municipal.

Més enllà de les peticions locals amb què va néixer el col·lectiu, la Plataforma també demana al tripartit l’elaboració d’un Pla municipal per a l’envelliment i la dependència, un document que hauria de recollir una anàlisi dels serveis existents i del temps d’espera per accedir-hi amb la finalitat de definir una estratègia d’ampliació i rectificació dels recursos. Segons Porta, l’Ajuntament hauria de plantejar-se la constitució de consorcis, empreses públics i altres òrgans de gestió per desenvolupar el Pla.

La primera concentració dels pensionistes en mig any també ha servit per reivindicar la sanitat pública i els treballs més invisibilitzats pel seu paper clau durant la pandèmia de la COVID-19: “Aquest virus entén de classes, s'acarnissa amb els que tenen menys, en els que viuen amuntegats, en els que no poden deixar d'anar a treballar perquè si no treballen els seus no mengen”. Les reivindicacions principals de la Plataforma en la seva tornada als carrers ha estat el sistema públic de pensions, la sanitat pública, universal i de qualitat i la segona residència. A continuació el manifest complet:

Xarxa amb la Marea Blanca i la Festa de Tardor

Per seguir avançant en clau local, la Plataforma de Pensionistes s’ha sumat a la Marea Blanca, el col·lectiu en defensa de la sanitat pública i, especialment, per la millora de l’atenció primària, que s’ha constituït a Sant Cugat amb una primera assemblea la setmana passada. L’exregidora Roser Casamitjana, que comparteix militància a tots dos col·lectius, ha explicat que hores d’ara hi ha dos eixos de treball principals: la reobertura dels consultoris de la Floresta i les Planes –que es fa de forma parcial aquesta setmana– i l’exigència de millores als CAPs.

Neus Medina, membre de la Plataforma, també ha explicat que un altre dels vincles que s’ha cercat és la participació en la propera edició de la Festa de Tardor a final de mes. La Plataforma tindrà la seva pròpia parada. Amb la limitació de no poder repartir cap tipus de material per la pandèmia, ha explicat que faran cartells amb les reivindicacions perquè les persones interessades les puguin veure i preguntar per elles.

Les accions en clau local es fan sense perdre de vista l’eix principal de la Plataforma, la defensa del sistema públic de pensions. Aquesta mirada ha estat la que ha clos la concentració tot reivindicant que la caixa de les pensions no és deficitària i que el govern espanyol hauria de promoure un canvi de funcionament pel qual els sous dels treballadores públics que s’encarreguen de gestionar les pensions no depenguin de la caixa sinó dels impostos. Recorden que el sistema de pensions espanyol és de solidaritat i no de capitalització, com funciona amb les pensions privades.

Notícies relacionades