“La salut, lliure de mercantilisme”: els col·lectius per la sanitat pública demanen no renovar la concessió a Mútua Terrassa

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Julio Sánchez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop de 90 persones s’han concentrat aquest dijous al migdia al davant de l’Hospital Mútua Terrassa per demanar que no es renovi la concessió de l’Institut Català de la Salut (ISC) amb Mútua Terrassa. Segons expliquen, a final d’any acaba la seva vigència i per això insten la Generalitat a no fer una nova externalització del servei. L’objectiu és que l’atenció sanitària sigui totalment pública i que es pugui absorbir el personal de la privada que ara presta el servei contractat.

La concentració ha estat convocada per Marea Blanca i s’hi han sumat diversos col·lectius en defensa de la sanitat pública i de qualitat de la comarca, entre ells diversos santcugatencs: la Marea Blanca local, la Plataforma de Pensionistes i la plataforma contra el tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes. Quim Prats ha parlat en representació de tots ells demanant transparència, la fi de les llistes d’espera, de les visites telefòniques i de “les cues de la mort”: “Seria magnífic saber que ho estan fent bé però en tenim dubtes seriosos”.

Esther Fernández, en representació de la Marea Blanca de Terrassa, ha fet lectura del manifest en què demanen la no-renovació de la concessió, un escrit que entren aquest divendres al Ple de Terrassa per demanar que el consistori egarenc es posi al seu costat. Ja han rebut el suport de desenes de col·lectius de la ciutat, entre els quals el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana de Terrassa. “Reclamem que l’atenció sanitària passi a ser pública al 100% amb subrogació del personal”, ha reivindicat la representant del col·lectiu, que ha dit que hores d’ara Mútua Terrassa té les llistes d’espera més llargues de Catalunya.

La Marea Blanca també demana millorar les condicions laborals del personal sanitari, controlar els recursos públics que es destinen a concessions i evitar que el personal pagat amb aquests recursos es dediqui a la part privada de les empreses contractades. “La llei de protecció de dades brinda una total protecció també a la doble facturació”, ha dit Fernández posant un exemple d’un cas en què la Mútua va cobrar al pacient i també va demanar l’ingrés corresponent a l’ICS, “no hi ha control dels recursos públics, que es desvien a la privada”. També ha mostrat la seva preocupació per la creació d’una fundació privada assistencial amb un capital social de 14 milions d’euros al 2017.

Joam Tamayo, en representació del Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, ha fet un paral·lelisme entre la municipalització de l’abastament d’aigua dut a terme a Terrassa amb el cas de la sanitat: “No volem que es gastin més diners públics en benefici d’entitats privades. La salut de les persones és un dret humà i ha d’estar lliure de mercantilisme”. Tot clamant per “una ciutat lliure d’una sanitat privada i especulativa”, Tamayo també ha criticat els governs egarencs per no haver fer front a la Mútua: “La diferència entre sanitat privada i pública és que la privada s’enriqueix de la nostra malaltia”.

A la concentració també ha intervingut una representant de la Plataforma Defensem el Consultori de Viladecavalls, on només s’ha recuperat l’atenció dos dies a la setmana i amb dues infermeres, sense atenció mèdica. El col·lectiu demana el retorn del metge de capçalera i el compliment de les promeses de reobertura que porten escoltant des de l’estiu. Les consignes per la sanitat pública i per fer un front comú comarcal han estat present durant tota la protesta.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article