Publicitat

La Setmana de la Gent Gran reivindica l’activació del Consell de la Gent Gran i una regidoria única

Foto: Jordi Pascual

La Taula de la Gent Gran ha organitzat un any més la Setmana de la Gent Gran que se celebra del 28 de setembre al 4 d’octubre, al voltant del dia internacional de la gent gran (1 d’octubre). Aquest any la COVID-19 impedeix la celebració d’actes públics i per això la setmana s’ha hagut d’adaptar amb una campanya de suport a la gent gran que podrà rebre el suport de la ciutadania amb el repartiment de 2.000 pancartes amb el lema “jo estimo la gent gran”. A banda de les pancartes, hi haurà cartells amb imatges de gent gran de la ciutat en moments de cura mútua entre elles i amb altres col·lectius.

La Setmana de la Gent Gran manté l’esperit reivindicatiu amb un manifest escrit en el marc de l’òrgan de participació en què es reivindica la posada en marxa del Consell de la Gent Gran, un òrgan vinculant depenent de l’Ajuntament en què haurien de participar tots els actors relacionats amb les persones majors: “Cal que els governs prenguin les mesures necessàries perquè l’atenció a la gent gran compti amb els mitjans necessaris per disposar d’uns serveis dignes i de qualitat”. És un òrgan que es podria activar durant els propers mesos després d’anys de reivindicació.

El manifest apunta a les deficiències mostrades en el marc de la pandèmia i apunta a les residències: “N’hi ha amb nivells molt baixos d’atenció, capacitació tècnica insuficient, baixa qualificació del personal, salaris injustos i sobreocupació de residents”. L’escrit també critica les llistes d’espera per accedir a les residències públiques, demana fer créixer el nombre de centres de dia i aposta perquè els casals de gent gran –ara tancats per la COVID-19 tot i que a l’octubre obriran amb activitats reduïdes– tinguin més suport públic.

“Hem pogut comprovar que la societat no ens ha fet cas i que de tot allò que demanàvem no hem rebut gairebé res i molt preocupats perquè sabem que perillen les nostres pensions i perquè veiem patir els nostres fills i els nostres nets i no sabem ja com ajudar-los”, apunta el manifest, “la pandèmia de la Covid19 ha destapat l’atenció deficient de la nostra societat cap els més grans”. El manifest també demana que la regidoria de gent gran no sigui compartida amb cap altra àrea. Pots llegir el manifest complet a continuació:

Joan Cortadellas, president de la Llar d’Avis de la Parròquia, ha estat l’encarregat de donar a conèixer el manifest a la premsa, única via de difusió enguany. Juan Merino, del Casal d’Avis de la Floresta, considera que tot i les limitacions, la campanya d’aquest any suposa un salt qualitatiu perquè posa la cura mútua al centre. Demanen que el col·lectiu de gent gran sigui equiparable a la resta de col·lectius.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, reconeix que la gent gran ha estat la que més ha vist coartada la seva autonomia en el marc de la pandèmia i ha agraït el suport mutu que s’ha mostrat per acompanyar les persones més vulnerables. La regidora diu que tan bon sigui possible es recuperaran els espais de trobada, essencials per evitar la solitud però també per avançar i progressar.

Els mitjans de comunicació de la ciutat també juguen un paper central en la setmana de la gent gran. A elCugatenc dedicarem tres articles específics sobre vulnerabilitat de les persones majors, la tasca de les cuidadores i les persones que viuen a residències.

Notícies relacionades