La víctima de l’agressió homòfoba: “La diversitat no és cap amenaça, la ignorància sí”

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

250 persones s’han concentrat aquest dimarts per la tarda davant de l’Ajuntament en suport a Àngel Exojo, el noi que va denunciar una agressió homòfoba en el marc de la Festa Major, i en contra de l’increment de les agressions masclistes, especialment l’assassinat de Samuel a Galícia. Ha estat en aquest context que la mateixa víctima ha llegit un escrit en agraïment de tots els suports rebuts, també a l’Ajuntament per posar-se a la seva disposició. També ha dit que properament contactarà amb l’Observatori contra l’homofòbia per rebre assessorament davant de la interposició de la denúncia.

“El que vaig viure no us ho puc explicar perquè no me’n recordo i no us podeu ni imaginar la impotència que sento quan em pregunten ‘què va passar?’ i jo només puc respondre ‘no ho sé’”, ha defensat Exojo, “el nostre col·lectiu LGTBI+ ha estat silenciat, maltractat, humiliat i marginat de la societat, relegat a zones suburbanes; hem estat víctimes de prejudicis, abusos, crits, burles i ens hem avergonyit de ser com som”. Ha acabat la seva intervenció a la concentració amb un missatge directe a tots els agressors: “La diversitat no és cap amenaça, la ignorància sí”.

Exojo ha assegurat que no esperava el suport rebut i ha dit que les mostres de solidaritat li han donat molta energia per visibilitzar la situació. És un suport que s’ha coordinat a través del Col·lectiu LGTBI+ local, convocant de la protesta, i que ha mostrat el seu suport amb la lectura d’un manifest: “I amb l'Àngel en van 113 persones a Catalunya aquest 2021 que han estat agredides per existir.” El Col·lectiu demana deixar de blanquejar l’extrema dreta, de titulars còmplices als mitjans, de culpabilitzar a les víctimes, d’impunitat i de mentides.

Crítica als Mossos d’Esquadra per no recollir el cas com una agressió homòfoba

Ja en atenció als mitjans arran de l’esclat de la notícia aquest dilluns, Exojo va denunciar que quan va presentar la denúncia als Mossos d’Esquadra va tenir dificultats perquè constés que es tracta d’una agressió LGTBIfòbica. Finalment els crits de “marica” i “maricón” consten a les declaracions de les dues amigues que el van acompanyar però en la seva declaració, en què va dir que no recorda res perquè el cop de puny el va deixar inconscient, no hi ha cap referència a una actitud LGTBIfòbica per part dels agressors, segurament menors d’edat.

La víctima de l’agressió ha insistit en aquest punt just al final de la concentració d’aquest dimarts: “Quan vaig anar als Mossos em vaig sentir de tot menys còmode i acompanyat. Què ha de passar perquè això es consideri una agressió homòfoba? M’he de morir com el Samuel?! Qüestionar-ho és un acte homòfob. Els Mossos d’Esquadra tenen moltíssima feina a fer”. Fonts dels Mossos van explicar a aquest diari que s’havia d’obrir una investigació per esclarir els fets.

També el Col·lectiu LGTBI+ ha incidit en aquesta idea al manifest: “Quan es va personar a la comissaria per interposar una denúncia, li van preguntar si havia begut, com si beure eximís de responsabilitat o donés legitimitat als perpetradors de l'atac; i no contents amb aquesta actitud culpabilitzadora, els agents de Mossos que el van atendre van ignorar i no van recollir a l'atestat policial que es tractava d'una agressió homòfoba, malgrat haver estat remarcat de forma reiterada per diversos testimonis”.

Suport institucional

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha dit que hores d’ara l’Ajuntament no ha decidit personar-se com a acusació particular però sí posar-se a disposició d’Exojo: “En el moment que vam tenir coneixement i la persona està en disposició de fer-ho públic, nosaltres vam posar al seu abast tots els recursos que tenim: d’acompanyament, d’assessoria jurídica, de suport psicosocial... Tenim un govern compromès amb els drets LGTBI. És intolerable que passi això a la nostra ciutat i a qualsevol lloc”.

El regidor de Seguretat, Francesc Carol, no ha donat detalls del cas ni si ja s’ha identificat els agressors perquè el cas es troba en investigació. Tot i això ha assegurat que també s’investigarà l’intent de robatori del mòbil, moment en què es va produir l’agressió LGTBIfòbica.

Rebuig a l’increment d’agressions i a l’assassinat de Samuel

La concentració d’aquest dimarts també ha servit per rebutjar l’increment d’agressions LGTBIfòbiques que s’ha produït durant els darrers anys i, especialment, les darreres setmanes. En aquest sentit, l’assassinat de Samuel, de 24 anys, a la Corunya era el motiu inicial de la convocatòria fins que es va conèixer l’agressió a Exojo. Per això la concentració ha començat amb un minut de silenci.

La concentració s’ha celebrat sense incidents, amb el minut de silenci, la lectura de manifestos, atenció mediàtica de fora de la ciutat arran de l’impacte de la notícia, càntics de “ja n’hi ha prou” i banderes de l’arc de Sant Martí, bi i trans. A la façana de l’Ajuntament lluïa la bandera LGTBI, recordant no només el posicionament en contra de l’agressió sinó també l’existència del Servei d’Atenció Integral.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article