L’Ajuntament aprofita el 25N per anunciar un nou protocol sobre violència de gènere

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Durant les properes setmanes els equips tècnics de l’Ajuntament acabaran d’enllestir el nou protocol sobre violència de gènere, un pla per al tractament integral de la violència en l’àmbit de la parella. Així ho han anunciat Maria Farré i Alicia Bragulat, tècniques i membres de la Comissió contra el Maltractament i la Violència Masclista que agrupa diverses entitats i serveis, en el marc de la reunió oberta que anualment fa la comissió al voltant del 25 de novembre, el dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, per presentar les dades d’aquesta xacra social.

Segons Farré, s’ha apostat per l’àmbit de la parella ja que calia començar per l’espai en què més dones afectades hi ha. Aquest mateix any s’ha posat en marxa el nou Pla d’Igualtat, un document paral·lel però discutit políticament pels incompliments de l’anterior. L’objectiu del protocol és garantir l’atenció coordinada de tots els serveis per evitar que la víctima es trobi en una situació de victimització secundària, és a dir, que hagi d’anar repetint el seu cas a cadascun dels serveis. La coordinació i el treball transversal ha de permetre, segons les tècniques, una millor atenció i prevenció.

Així i tot, “fins que no entenguem que és un tema que afecta a tothom, no podrem aturar-hoˮ, adverteixen, tot indicant que per molt que millori el sistema d’atenció, que s’intenti detectar en quina fase del cicle de violència es troba cada víctima i se les acompanyi en els possibles processos judicials, la incidència s’ha de fer en la conscienciació i contra les referencialitats que generen conductes masclistes també entre el jovent, una de les grans preocupacions mostrades per la majoria d’entitats assistents.

El nou protocol està gairebé enllestit a falta de completar unes quantes dades i tenir la corresponent revisió jurídica del document. Ara per ara té més de 160 pàgines que no s’han pogut fer públiques i que, reconeixen les tècniques, s’hauran de resumir amb un document més operatiu. Al protocol es també es recolliran els protocols específics que segueixen cadascun dels serveis d’atenció a la víctima que hi ha al municipi: DonaInformació, cossos policials, serveis sanitaris... A més, s’apunta a un marc legal canviant ja que el nou pacte d’estat permet retornar les competències en aquest afer a l’administració local, obrint la porta a una atenció i detecció més propera.

Les entitats participants demanen, a banda d’una major incidència en el jovent, que les dades demostren que repeteix conductes masclistes, copiades en molts casos d’elements de referencialitat com youtubers, cançons..., demanen la formació continuada dels treballadors de l’àmbit per evitar que la víctima es trobi davant una persona que no sap com atendre-la. Noestàsola, a través de la seva presidenta, Maribel Guillamón, també demana que la prevenció sigui continuada i no s’emmarqui només en el 25 de novembre i el 8 de març i que s’implementin accions de discriminació positiva reals per accedir a l’habitatge i al treball.

Augmenten els casos detectats a Sant Cugat

Enguany no s’han donat les dades bàsiques del servei durant el 2018 ja que, segons expliquen, es treballa en l’optimització de l’eina per extreure millor les dades estadístiques i incorporar nous conceptes i informació. Tot i així, s’han facilitat les xifres bàsiques d’atenció dels principals serveis i es demostra que al conjunt de la xarxa d’atenció a la víctima s’ha incrementat el nombre de casos detectats arribant, a data de setembre del 2018, a 52, quan l’any anterior (que tenia el màxim dels darrers set anys) se n’havien detectat 41 durant tot l’any. “Com a tècnica puc dir que a partir del 30 de setembre s’han detectat nous casosˮ, ha advertit Bragulat.

Continua sense haver un perfil específic de dona més vulnerable, ja que la violència masclista afecta a totes les franges d’edat, situacions econòmiques, ètnies... Tot i així, el perfil mitjà atès és el d’una dona de 42 anys, de nacionalitat espanyola, amb treball remunerat, estudis universitaris, fills petits i víctima de violència psicològica. El 34,6%, a més, sofreix més d’un tipus de violència: física, psicològica, econòmica, sexual o ambiental. Des dels serveis sanitaris, que detecten molts casos a urgències, adverteixen que fa anys que el perfil de dona jove és el més habitual.

Dels altres serveis recollits, destaquen les 26 persones ateses al Servei d’Atenció i Recuperació Terapèutica per a Infants i Adolescents, amb màxim històric des que es va crear l’any 2013, i les sis noves dones que han accedit al servei de comunicació via telefonia mòbil i telelocalització, ATENPRO, d’un total de nou encara actives. Alhora, segueix la davallada de dones que acudeixen al grup terapèutic, que se situa en 12, mentre a tot el 2017 hi van acudir 16 i al 2016 23.

Dels serveis al marge de DonaInformació, als serveis socials s’hi han detectat 34 casos, 11 dels quals són en comí amb DonaInformació, i a la Policia Local 10, seguint la lògica dels anys anteriors. Bragulat recorda, però, que les xifres amaguen al darrere situacions personals diverses i complicades i, així mateix, que només són una petita mostra ja que hi ha moltes dones que no s’atreveixen a acudir-hi o no es consideren víctimes com per accedir a aquests serveis. La tècnica, com algunes entitats, ha demanat més recursos tant per a la detecció com per a la recuperació des d’una perspectiva econòmica, de salut i d’inclusió social.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article