L’altra cara de la visita de Torra: retinguda pels Mossos quan protestava contra l’exclusió residencial

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Twitter d'Arran Sant Cugat

La plaça de la Vila està plena de persones amb estelades i cartells en favor de la República catalana però, just a la porta de l’Ajuntament i controlada de prop per dos agents dels Mossos d’Esquadra, també hi ha una dona nua decidida a parlar amb el president de la Generalitat, Quim Torra –convidat per les entitats independentistes per fer la primera Marxa per la República–, i explicar-li el seu cas personal respecte a l’accés a l’habitatge a Sant Cugat així com reivindicar canvis que aturin l’exclusió residencial a la qual s’enfronta el municipi.

Ella és Yolanda, que durant els dies anteriors ja havia protestat nua a les portes del consistori per visibilitzar la seva lluita. Demana als serveis socials que actuïn en el seu cas i al govern que prengui mesures que beneficiïn el conjunt de la societat pel que fa a l’accés a l’habitatge. La resposta del govern ha estat, fins el moment, dir que la manifestant presenta problemes de salut mental i que els serveis socials n’estan al cas. Diverses de les seves protestes han acabat amb una ambulància emportant-se-la a un centre sanitari però cada cop que hi ha acudit el servei de psicologia del centre li ha donat l’alta.

Durant la visita del president de la Generalitat, quan tots els focus apuntaven els parlaments de les entitats independentistes a l’escenari de la plaça de la Vila, la policia autonòmica ha apartat la manifestant d’entre la gent, segons explica un testimoni. Això no ha estat impediment perquè durant una estona Yolanda s’hagi col·locat al davant de la Marxa per la República en senyal de protesta i intentant captar l’atenció de Torra.

Posteriorment, ja a la plaça de l’1 d’octubre (l’antiga plaça del Rei), on es cloïa la marxa per fer una inauguració oficial del canvi de nom, Yolanda ha estat retinguda de nou per sis agents dels Mossos d’Esquadra en esperar el president a l’escenari, segons expliquen diversos testimonis. En aquell moment la seva protesta ha acabat ja que ha estat apartada al darrere de l’escenari, acompanyada per quatre agents que no l’han deixada marxar fins acabar l’acte.

Sant Cugat no té cap ordenança que prohibeixi a les persones caminar nues o seminues pel carrer, de tal manera que cap agent pot practicar una detenció ni es pot interposar cap sanció per aquest motiu. En anar nua i sense cap altre objecte que una pancarta feta amb cartró, no representava cap perill públic ni tampoc ha increpat ni intentat atacar ningú. Per això els Mossos no l’han poguda detenir sinó només retindre-la.

Just en el moment que Torra feia el seu discurs, elCugatenc ha acudit a parlar amb ella mentre restava envoltada de quatre agents. Un d’ells, abans d’autoritzar-nos l’accés, ha preguntat: “Sap vostè l’estat d’aquesta dona?ˮ, sense especificar si es referia als problemes de salut mental al·legats pel govern, a la nuesa o a qualsevol altre aspecte. Un cop identificats com a periodista i mitjà, els agents ens han permès parlar amb Yolanda, mentre la mantenien asseguda a un dels bancs de la plaça.

“He intentat parlar amb el president però la policia m’ho ha impeditˮ, explica, “sembla que utilitzen el procés per amagar els problemes socials”. Recorda que la situació de l’habitatge a Sant Cugat és crítica i que cal respostes. El seu intent de parlar amb el president de la Generalitat ha estat fallit. Els agents han declinat fer cap explicació a aquest mitjà. Arran ha denunciat el fet a través del seu Twitter.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article