L’Escola d’adults de Sant Cugat posposa les celebracions del 40è aniversari i inicia les preiscripcions del curs vinent

Foto: Ajuntament de Sant Cugat

L’Escola d’adults Sant Cugat (CFA Sant Cugat), que enguany havia de celebrar els seus 40 anys, encara el curs 2020-2021 i aquest dilluns 15 de juny dona el tret de sortida a les preinscripcions als seus cursos. Tot i la situació d’incertesa per la COVID-19 respecte al format de les classes, l’escola seguirà les directrius del Departament d’Educació de la Generalitat tot i que admeten que l’essència de l’escola d’adults, i de l’ensenyament en sí, és la presencialitat a les aules. 

L’escola d’adults, situada a la segona planta de la Casa de Cultura, és un centre que es dedica a la formació a més dels 500 alumnes i els ofereix cursos d’alfabetització, de Graduat Escolar de Secundària (GES), de preparació de les proves d’accés a grau mitjà i superior, de castellà per a persones foranes, de català en nivell inicial, d’anglès i d’informàtica. Aquests últims, les llengües i la informàtica són els cursos que tenen més demanda, tot i que hi ha una “tendència a l’alça a matricular-se als estudis que suposen la reinserció al sistema educatiu reglat, és a dir, GES i proves d’accés”, observen des del centre. 

Però el centre no només es dedica a la formació sinó que també fa una feina clau respecte la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. En aquesta línia, exposen que el CFA Sant Cugat és l’entrada de molts nouvinguts i nouvingudes a la ciutat i al país fins i tot, per a molts, és el primer contacte que tenen amb l’educació, ja que no n’han rebut mai. 

Pel que fa a la situació actual, en què la ciutadania viu en un context de crisi, tan sanitària com econòmica, l’escola és conscient de la importància del seu funcionament: “Actualment vivim en una societat que molts anomenen sobrequalificada i això fa que totes aquelles persones, que per circumstàncies diverses s’han quedat sense feina, reprenguin els estudis o s’interessin per altres ensenyaments”, explica Maria Català, tutora de Graduat en Educació Secundària (GES).

L’alumnat de l’escola d’adults és molt heterogeni. Hi ha alumnat que s’hi apunta per inquietuds pròpies i per gust però també hi ha qui ho fa per necessitat i exigència en el mercat laboral. En aquest sentit, el personal de l’escola d’adults és molt conscient que sovint les persones amb contractes o feines precàries es troben en una situació de manca d’estudis, ”són les primeres en perdre la feina i això els deixa en un context molt advers per trobar-ne una de nova”. 

Roser Casanova, alumna del nivell d’anglès 2A de l’escola d’adults, ha compartit amb elCugatenc la seva pròpia experiència. Quan el català va tornar a ser una llengua impartida i normalitzada als centres educatius, ella va decidir apuntar-se a l’escola d’adults de Sant Cugat quan l’escola encara estava situada al carrer Santigo Russiñol: “Em vaig apuntar perquè jo no havia rebut classes de català i quan van donar permís per estudiar-lo vaig voler perfeccionar-lo sobretot a nivell d’escriptura”. Ara fa 3 anys, va decidir tornar-se a apuntar a l’escola d’adults, aquesta vegada per estudiar anglès: “Era un assignatura pendent, la meva filla viu en un país on es parla anglès i em sentia malament de no poder entendre les converses”. A partir de l’aprenentage al centre diu que ha millorat el seu nivell i que pot mantenir petites converses i entendre amb més facilitat quan s’hi dirigeixen en anglès: “Estic molt contenta d’haver-me apuntat. He après molt però encara em queda per aprendre tot i que puc tenir una conversa petita, per exemple, a l’aeroport si necessito l’ajuda d’algú, ja em puc defensar”.

D’altra banda, un altre element que destaquen els professionals del CFA Sant Cugat i consideren clau de l’assistència a l’escola és la socialització ja que s’estableixen lligams, amistats i relacions postivies pel fet d’interactuar rutinàriament en un entorn formatiu. Roser Casanova, en el seu cas, es va retrobar a l’aula amb gent que feia molts anys que no veia i també n’ha pogut conèixer de noves.  

Les preinscripcions estan obertes fins el 29 i es poden fer efectives telemàticament (via telefònica o web) o mitjançant cita prèvia, per garantir així les mesures de seguretat i distanciament social adequades en aquest context de crisi sanitària.

Notícies relacionades