L’intercanvi cultural de Petits Músics del Món amb Malawi esdevé digital i s’amplia a Moçambic i Zimbàbue

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Cedides per Petits Músics del Món

La COVID-19 ha suposat un fre sobtat als projectes d’intercanvi cultural presencial que cada any desenvolupa l’ONG santcugatenca Petits Músics del Món, que s’ha hagut de reinventar amb la creació d’una nova proposta: el Hear Us International Forum. Es tracta d’una iniciativa d’intercanvi cultural digital que aprofita els contactes realitzats durant els anys previs i que amplia el seu marc d’actuació més enllà de Malawi per arribar a Moçambic i Zimbàbue i, a l’espera de confirmació, a Noruega i Brasil.

La iniciativa ha nascut amb un doble objectiu. D’una banda, apoderar els infants i joves en els seus propis drets. D’altra, compartir i descobrir danses, música i cançons populars dels diferents països que participaran en la iniciativa. Segons explica Martí Marín, fundador de l’ONG, aquesta primera edició esdevé una mena de prova pilot que ha de permetre adaptar i millorar el projecte ja que, tot i que l’objectiu és tornar a acollir infants de Malawi, les restriccions sanitàries pel que fa a la mobilitat internacional i l’acollida s’allargaran més enllà d’aquest curs.

Rut Caurín, tècnica de cooperació i sensibilització de Petits Músics del Món, diu que el format telemàtic permet obrir-se a nous països, ampliant així el ventall de perspectives i cultures. “Hi ha una part d’empoderament personal per la reflexió sobre els drets dels infants i una altra per conèixer altres cultures a través de la música”, posa en valor Caurín, que tot just treballa perquè més escoles se sumin al projecte a través del Programa de Dinamització Educativa. Segons diu, ja s’hi ha sumat el Ferran i Clua.

La proposta es divideix en tres fases. La primera, que tot just es comença a aplicar, es tracta de treballar sobre els drets dels infants al propi país. El resultat d’aquest treball s’enviarà abans d’acabar el primer trimestre a la resta d’escoles participants perquè infants dels altres països puguin conèixer aquesta realitat a altres indrets del món i iniciar la segona fase, entre gener i març, que tracta de treballar amb una mirada internacional. De nou, les conclusions d’aquest treball s’enviaran per acabar creant una conclusió conjunta dels infants de Catalunya, Malawi, Moçambic i Zimbàbue –i a l’espera de confirmació, Noruega i Brasil, aquest darrer més condicionat per la situació sanitària.

Aquests intercanvis també s’aprofitaran per compartir la vessant cultural amb l’enviament de cançons i tutorials de música que finalment permetran fer un vídeo de danses i cançons de les diferents cultures. Per fer-ho hi ha dos grups musicals líders: el Cor Infantil de Sant Cugat com a representant català i el Hear Us Children com a representant malawià. Alhora, les entitats que hi participen, a més de Petits Músics del Món, són les institucions musicals i ONGs Music Crossroads dels tres països africans.

Marín explica que tot i que el Cor Infantil va començar a treballar-hi al setembre, com avancen les fases dependrà en bona mesura de com evolucioni la iniciativa. Hores d’ara és impossible detallar com anirà la fase 3 ja que aquesta dependrà de com hagin funcionat les dues primeres. En qualsevol cas, les adaptacions tècniques o pedagògiques no afectaran al nucli de la proposta que és afavorir l’intercanvi cultural a través de la música i defensar els drets humans fent que la feina dels infants pugui servir per pressionar les institucions per aplicar canvis.

Formació en línia per al professorat

Aprofitant la implementació de l’aula d’informàtica a les instal·lacions de Music Crossroads Malawi, un dels projectes de Petits Músics del Món, l’ONG santcugatenca ha iniciat un cicle de formació musical per a professorat. Tot i les limitacions de la connexió i del subministrament elèctric (a través de plaques solars), un cop a la setmana es fa una sessió.

“Hi ha professors que han tocat arreu del món i d’altres que tot i que tenen algun coneixement necessiten la formació per reforçar-se”, explica Marín, que valora molt positivament l’acollida del projecte, que tot just es troba en la fase pilot del primer trimestre. Properament hauran de definir què fer si segueix creixent el nombre de persones interessades a participar i si s’han d’establir alguns nivells formatius.

Petits Músics del Món busca un reconeixement oficial en forma de crèdits a través d’alguna escola superior de música de Catalunya ja que, segons expliquen, un document acreditatiu amb uns pocs crèdits pot ser determinant perquè els professors africans trobin una feina. Veient l’èxit, no descarten obrir la formació a altres àmbits més allunyats de la música i la possibilitat d’utilitzar l’aula per fer formació a infants.

L’ONG es manté malgrat la COVID-19 però amb projectes que no s’han pogut reprendre de cap manera per les limitacions de mobilitat, com és l’enviament de material informàtic a través de la campanya Labdoo. Per garantir la continuïtat de les iniciatives de Petits Músics del Món, Marín defensa que buscaran ampliar el finançament que reben de l’Ajuntament i augmentar el nombre de socis.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article