Més de 50 persones demanen la celebració d’un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

“Vivim amb patiment no tenir notícies directes de la situació que hi ha al Sàhara Occidental”, explica Najla Mohammed, sahrauí veïna de Granollers des que va venir a Catalunya l’any 1999, “sabem que les persones que són als campaments –infants i dones, sobretot– estan bé mentre els nostres familiars homes són al front”. El WhatsApp i el telèfon faciliten la comunicació però en un mar de rumors, les notícies fiables arriben en comptagotes.

Mohammed ha estat una de les participants a la concentració en favor de l’autodeterminació sahrauí que ha convocat Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS) aquest dijous per la tarda al davant de l’Ajuntament. Com ella, més d’una cinquantena de persones s’han trobat amb banderes del Sàhara Occidental i cantant lemes com “Sàhara llibertat, el Polisario vencerà”, “Marroc culpable, Espanya responsable” i “Mohamed [rei del Marroc] capullo, el Sáhara no es tuyo”.

L’Exèrcit d’Alliberament Sahrauí va pel 14è part de guerra després que el passat 13 de novembre n’emetessin el primer arran del trencament de l’alto el foc per la intervenció militar del regne del Marroc contra els manifestants que protestaven al Guerguerat. “Teníem el got ple i només faltava una gota per fer-lo vessar; el Guerguerat ha estat aquesta gota”, explica la manifestant, “els sahrauís sempre hem preferit no tenir cap guerra però portem 29 anys esperant un referèndum que no ha arribat mai”.

Per això, les entitats solidàries amb el poble sahrauí així com les persones sahrauís residents a Catalunya tenen clar que l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha de moure fitxa perquè se celebri el referèndum i es protegeixin els drets dels sahrauís, especialment dels que viuen a la zona ocupada pel Marroc. “Tot depèn tant de l’ONU com dels països que ens vulguin reconèixer, i un dels principals és Espanya com a antiga força colonial”, diu Mohammed, “el primer que ha de fer l’Estat és reconèixer que el Sàhara Occidental era una colònia seva i que van fer un pacte il·legal per deixar-lo al Marroc”.

La concentració al davant de l’Ajuntament ha estat marcada pel comunicat urgent del moviment solidari amb el poble sahrauí a Catalunya, al qual es va sumar SCAPS el mateix 16 de novembre en què es va fer públic. Com ja va explicar aquest diari arran de les primeres mostres de suport amb el Sàhara Occidental, les entitats catalanes defensen el caràcter pacífic de les protestes del Guerguerat, demanen que les administracions públiques es posicionin a favor del dret d’autodeterminació del poble sahrauí i en contra de l’ocupació del Marroc.

També insten al govern espanyol a assumir les seves responsabilitats com a potència administradora del territori, exigint el nomenament d’un representant del secretari general de les Nacions Unides (càrrec vacant des del 2019). El seu clam acaba amb un “no a la guerra, sí al referèndum!” Es tracta d’una mirada compartida per la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS), presidida per la regidora santcugatenca Gemma Aristoy, que ha permès que molts municipis se sumin a una declaració amb uns postulats molts semblants. Sant Cugat ho va fer al Ple del passat 16 de novembre.

La feina de la CCASPS així com de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat del Sàhara del Parlament de Catalunya, on també participa Aristoy, ha servit perquè la Junta de Portaveus del Parlament hagi fet el seu propi comunicat sobre la situació, que, a banda de repassar els fets, té quatre punts: la condemna de l’ocupació il·legal i les accions que han provocat el trencament de l’alto el foc, fer suport a la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i al Front Polisario en les accions de legítima defensa, exigir al govern espanyol l’assumpció de les responsabilitats com a potència administradora del territori i la supressió dels contractes de vehicles i armament amb el regne del Marroc.

Aristoy explica que hores d’ara no hi ha més novetats ja que resten a l’espera que més municipis es posicionin per fer una nova reunió de la CCASPS per preveure noves accions. Neus Bosc, presidenta de SCAPS, per la seva banda, explica que és molt difícil aconseguir informació fidedigna i que, hores d’ara, no tenen més novetats que el que fa una setmana els va portar a mobilitzar-se al davant del consolat del Marroc a Barcelona de la mà d’entitats solidàries amb el poble sahrauí de tot el país.

Per ara SCAPS manté l’activitat al pis d’acollida de Sant Cugat i no ha rebut cap petició de suport extra en motiu de la guerra. Segueix, però, el tancament de fronteres d’Algèria que impedeix l’arribada d’infants sahrauís malalts que haurien de venir a la ciutat per rebre tractament i també el retorn dels infants que ja s’han recuperat i haurien de tornar amb les seves famílies als camps de refugiats.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article