Més d’un centenar de persones demanen que l’educació en el lleure es consideri un servei essencial

per Clara Ontañón

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clara Ontañón

Sota les consignes "El lleure no es confina, estem plens de vida" i "Si tots eduquem avancem" l'agrupació d'entitats Aplec Jove, formada per l'Agrupament Escolta Berenguer El Gran, l'Esplai Pica-Roca, l'Esplai Sarau, l'Esplai Cel, l'Escola Excursionistes, la Xesca i Arran; ha convocat aquest dissabte a les cinc de la tarda una concentració que ha reunit més d'un centenar de persones per reivindicar l'educació en el lleure com a activitat segura i essencial.

Des del passat 29 d'octubre l'activitat en el lleure està prohibida a Catalunya a causa de les restriccions per evitar contagis de la COVID-19. Una norma que ja ha interromput l'activitat de les entitats diverses vegades des de finals del curs passat: "Les nostres infants i joves s'han vist privades del seu dret a l'educació en el lleure i és per això que seguim considerant important trobar-nos cada setmana i seguir construint el nostre projecte educatiu", ha llegit del manifest un dels portaveus de l'Aplec Jove. L'agrupació d'entitats també ha reivindicat l'associacionisme educatiu: "Creiem que tancar les entitats de lleure no comporta una millora en la situació sinó que disminueix la qualitat educativa del país".

I és que les entitats d'educació en el lleure creuen que les administracions les han deixat de banda i que no es valora la tasca que desenvolupen: "No s'ha considerat el lleure com a una activitat important, no s'han tingut en compte les necessitats del context en què estem i ara les infants necessiten més que mai reunir-se, trobar-se i seguir creixent juntes", explica Laura Rascher, cap de l'Agrupament Escolta Berenguer El Gran.

Asseguren que és possible mantenir la seva activitat i respectar els protocols sanitaris. Prova d'això és que han estat capaces de reorganitzar-se en grups de convivència i de mantenir totes les mesures d'higiene: "La nostra activitat és segura i s'ha demostrat durant els campaments d'aquest estiu on no hi ha hagut cap contagi", ha afirmat Rascher. Laia Serrallonga, una altra cap de la mateixa entitat, ha afegit que "si els nens i nenes poden anar a l'escola, a l'escola de la vida, tal com nosaltres li diem a l'Esplai i al Cau, també han de poder venir".

Així i tot les entitats s'han reinventat per poder seguir el contacte amb els infants i mantenir el projecte pedagògic basant en l'educació vivencial i l'aprenentatge a través del joc: "Seguim organitzant l'esplai els dissabtes i busquem alternatives", explica Nicole Cortés, de l'Esplai Sarau, "però no volem que els nens i nenes estiguin tres hores davant de la pantalla quan poden estar corrent a l'exterior". Per això proposen activitats a les famílies, com organitzar gimcana i construir cabanyes a casa.

Per la seva banda, per a Mar Sabrià, de catorze anys i membre dels pioners de l'Agrupament Escolta Berenguer El Gran, el cau és important per trobar-se amb els seus amics més que per la tasca educativa. Així i tot, reconeix que la tasca que es desenvolupa és important: "Hi ha valors que els aprens al Cau i és essencial que es torni a obrir".

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article