Publicitat

MINUT A MINUT: COVID-19

Imatge creada amb una fotografia de fons de Daniel Foster.

Jordi Pascual i Clara Ontañón | Arran de les noves restriccions del 16 d’octubre per fer front a la segona onada de la pandèmia de COVID-19, elCugatenc engega de nou un minut a minut per recollir les afectacions principals a la ciutat, seguint la lògica del minut a minut que vam engegar en motiu de les mesures que es van aplicar al març i que vam aturar un cop es va assolir la fase de represa. A continuació trobaràs les principals informacions sobre el coronavirus SARS-CoV-2 a Sant Cugat.

26 D'OCTUBRE. 14:30

La Coordinadora d'Entitats Esportives emet un comunicat lamentant l'efecte del toc de queda sobre la pràctiva esportiva. En aquest es mostren comprensius amb les limitacions per la COVID-19 però consideren que hi ha mesures "improvisades i a remolc dels esdeveniments en molts dels casos". L'activitat esportiva està clarament afectada pel toc de queda ja que molts clubs fan entrenaments més enllà de les nou de la nit. De fet, la primera restricció del passat 16 d'octubre, per la qual els equipaments municipals van passar a tancar a les 23h. ja va ser un cop: "No veiem el risc que pot representar que els nostres esportistes en lloc de tancar-los les instal·lacions a les 21.00h. es pugui fer a les 22.00h., per exemple, respectant i facilitant
d'aquesta manera la pràctica esportiva que es cregui convenient per apaivagar en el possible, les conseqüències d'un aïllament social i una aturada innecessària en els entrenaments, etc".

Segons explica la Coordinadora, no s'ha anat davant de l'evolució de la COVID-19 i només s'han pres mesures reactives, en alguns casos "esbiaixades i mancades de sentit en alguns aspectes": "S'haurà de recapitular i fer les coses amb menys improvisació i prioritzar la salut i el bé públic, com per exemple l'esport, per aconseguir que la població agafi consciència i credibilitat sobre el que es pot fer i s'ha de fer per acabar amb aquest mal son". La nota de premsa, que pots llegir completa aquí, demana que es respectin les activitats que poden millorar "una situació tan drmàtica com la que tots/es estem passant". elCugatenc ha preguntat a través del departament de premsa de l'Ajuntament quines accions hi ha previstes per minimitzar l'impacte del toc de queda sobre els clubs esportius de la ciutat però, hores d'ara, no n'ha rebut resposta.

25 D’OCTUBRE. 19:40

A partir de les 22h. entra en vigor el toc de queda arreu de Catalunya. Així ho ha anunciat el govern després d’una reunió del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) arran de la declaració de l’estat d’alarma per part del govern espanyol. El “confinament nocturn” suposa la prohibició de ser al carrer entre les 10 de la nit a les 6 del matí. Els comerços i equipaments tancaran una hora abans, a les 21h., excepte les activitats culturals, que hauran d’acabar a les 22h.

La Generalitat torna a activar el document d’autorresponsabilitat perquè cada ciutadà el porti a sobre i que ja es pot trobar al web del Departament d’Interior, on també s’ha preparat un espai on es concreten les mesures.

Aquestes són les excepcions permeses:

– L’assistència sanitària (inclou anar a la farmàcia).

– Desplaçaments vinculats a la feina (anar i tornar a treballar quan no es pot teletreballar i feines de transport i similars).

– Retorn al domicili d’activitats permeses i, en aquesta primera nit, de qualsevol altre indret.

– Atenció a persones grans, menors i dependents.

– Acudir a estaments judicials.

– Passejar animals domèstics entre les 4 i les 6 del matí.

– Altres situacions d’urgència justificades.

L’incompliment suposarà sancions d’entre 300 i 6.000 euros per als casos de reincidència i la desobediència. En la primera nit no es faran sancions per les noves restriccions però sí per les que s’aplicaven abans de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma i el toc de queda.

Segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, el desplegament policial d’avui tindrà un caràcter didàctic tenint en compte que algunes persones no tenen temps per tornar al seu domicili habitual a temps. Assegura que això és així perquè el decret del govern espanyol s’ha publicat tot just una hora abans de la seva compareixença a un quart de vuit.

Sàmper també ha dit que el decret del govern espanyol és insuficient perquè només limita el confinament nocturn, l’entrada i sortida de Catalunya, la limitació de trobades i l’aforament dels llocs de culte. Per ara es descarta un confinament domiciliari i la Generalitat no ha decretat el confinament a cap municipi ni comarca ni ha impedit la mobilitat amb altres comunitats autònomes, tal com podia fer arran de la declaració de l’estat d’alarma.

De moment, es mantenen les restriccions que hi havia fins el moment:

– Prohibides les trobades de més de sis persones. Les activitats socials s’han de fer en bombolles de convivència i bombolles ampliades. S’han de limitar els desplaçaments no essencials.

– 30% de l’aforament al comerç i mercats no sedentaris excepte farmàcies, ortopèdies, òptiques i centres de veterinària amb un aforament del 50% i els serveis de bellesa (excepte perruqueries), que romanen tancats. La distància entre clients ha de ser de metre i mig.

– Tancats els establiments d’hostaleria i restauració, on es permet el lliurament a domicili i la recollida a l’establiment amb cita prèvia. 50% d’aforament als espais comuns dels hotels.

– 50% d’aforament als actes religiosos i cerimònies civils.

– La docència teòrica de les universitats ha de ser virtual. La resta de centres educatius resten oberts amb protocols.

– 50% d’aforament en activitats culturals. Amb el toc de queda, han d’acabar a les 22h. –fins ara era a les 23h–. Resten tancats els bingos, casinos, sales de joc, espais infantils interiors i festes majors. Els parcs infantils a l’aire lliure estan oberts fins a les 20h.

– 50% d’aforament als gimnasos i tancats els espais esportius no supervisats. S’han ajornat les competicions no professionals.

– A la feina es recomana el teletreball i la renovació de l’aire. S’han suspès congressos, convencions i fires comercials.

Trobaràs la informació ampliada al web del Departament de Salut.

Arran d’aquestes mesures, el govern municipal manté les mesures anunciades el passat 20 d’octubre, és a dir, l’anul·lació els actes al carrer i el reforçament de la presència de la Policia Local, Protecció Civil i agents de civisme al carrer per controlar l’aforament i els fluxos de la ciutadania. També ha aturat:

– Els cursos i tallers de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) destinats a majors de 18 anys.

– L'ús dels bucs d'assaig.

– L'ús lliure del punt TIC.

– Les activitats de l'espai Eco de les Planes,

– Les reserves i cessions d'espais a les entitats, empreses i/o particulars quan l'activitat no forma part de l'excepcionalitat.

L’EMD de Valldoreix també ha anunciat:

– El tancament del Casal d’Avis.

– El tancament del Casal de Cultura.

– El tancament del NEC.

– El manteniment de les activitats culturals, també a aquests espais, però amb l’aforament reduït al 50%.

25 D’OCTUBRE. 14:35

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anuncia en roda de premsa que la reunió del Consell de Ministres celebrada aquest diumenge al matí ha servit per decretar l’estat d’alarma arreu de l’Estat aquesta mateixa tarda. La durada és de 15 dies però es preveu proposar al Congrés allargar-lo fins al 9 de maig.

L’estat d’alarma serveix per establir la limitació de la circulació al carrer de 23h. a 6h., una mesura que el govern de la Generalitat previsiblement endurirà avançant l’hora d’inici a les 22h. El govern espanyol permet que les autonomies decideixin els confinaments perimetrals o de tota la comunitat. Les reunions privades i públiques no podran ser de més de sis persones arreu de l’Estat.

Un cop decretat l’estat d’alarma, el govern de la Generalitat preveu fer una reunió del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) a les quatre de la tarda per aplicar “restriccions de la mobilitat nocturna”, és a dir, la concreció del toc de queda a Catalunya, que entrarà en vigor aquesta mateixa nit. Es preveu que sigui de 10 de la nit a les 6 del matí, una hora més del que marca l’estat d’alarma. El tancament de tots els establiments haurà de ser una hora abans, a les 21h.

L’estat d’alarma inclou una avaluació del risc epidemiològic per graduar les mesures durant els propers mesos.

23 D’OCTUBRE. 20:45

El govern de la Generalitat anuncia en roda de premsa que ha decidit demanar al govern espanyol la declaració de l’estat d’alarma per aplicar un toc de queda nocturn. Tot i això, la Generalitat demana mantenir les competències i la capacitat de gestió. Segons diversos mitjans nacionals i estatals, la declaració de l’estat d’alarma per part del govern central es podria produir durant les properes hores.

El vicepresident, Pere Aragonès, ha dit que, si no canvia l’evolució de la pandèmia, durant els propers dies es prendran noves mesures per limitar la mobilitat: “És clau l’anticipació de les decisions que prenem des de les administracions i el compromís individual de tots i cadascun de nosaltres”. També ha instat la ciutadania a romandre a casa mentre no s’apliqui l’estat d’alarma.

Aragonès diu que es faran compareixences periòdiques per anunciar les noves restriccions en el marc de l’estat d’alarma i ha assegurat que, abans de comunicar la decisió de demanar-lo, s’han reunit amb els portaveus dels grups parlamentaris.

Per ara les restriccions vigents arreu de Catalunya (en forma de gràfic de la Generalitat) son:

– Prohibides les trobades de més de sis persones. Les activitats socials s’han de fer en bombolles de convivència i bombolles ampliades. S’han de limitar els desplaçaments no essencials.

– 30% de l’aforament del comerç i mercats no sedentaris excepte farmàcies, ortopèdies, òptiques i centres de veterinària amb un aforament del 50% i els serveis de bellesa (excepte perruqueries), que romanen tancats. La distància entre clients ha de ser de metre i mig.

– Tancats els establiments d’hostaleria i restauració, on es permet el lliurament a domicili i la recollida a l’establiment amb cita prèvia. 50% d’aforament als espais comuns dels hotels.

– 50% d’aforament als actes religiosos i cerimònies civils.

– La docència teòrica de les universitats ha de ser virtual. La resta de centres educatius resten oberts amb protocols.

– 50% d’aforament en activitats culturals amb tancament a les 23h. Resten tancats els bingos, casinos, sales de joc, espais infantils interiors i festes majors. Els parcs infantils a l’aire lliure estan oberts fins a les 20h.

– 50% d’aforament als gimnasos i tancats els espais esportius no supervisats. S’han ajornat les competicions no professionals.

– A la feina es recomana el teletreball i la renovació de l’aire. S’han suspès congressos, convencions i fires comercials.

Trobaràs la informació ampliada al web del Departament de Salut. Arran d’aquestes mesures, el govern municipal ha anul·lat els actes al carrer i ha reforçat la presència de la Policia Local, Protecció Civil i agents de civisme al carrer per controlar l’aforament i els fluxos de la ciutadania. També ha aturat:

– Els cursos i tallers de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) destinats a majors de 18 anys.

– L'ús dels bucs d'assaig.

– L'ús lliure del punt TIC.

– Les activitats de l'espai Eco de les Planes,

– Les reserves i cessions d'espais a les entitats, empreses i/o particulars quan l'activitat no forma part de l'excepcionalitat.

L’EMD de Valldoreix també ha anunciat:

– El tancament del Casal d’Avis.

– El tancament del Casal de Cultura.

– El tancament del NEC.

– El manteniment de les activitats culturals, també a aquests espais, però amb l’aforament reduït al 50%.

21 D’OCTUBRE. 17:20

El risc de brot a Sant Cugat passa a ser  “Molt alt”, amb 284,95 punts, es considera risc "Molt alt" a partir dels 200 punts. 

En els últims 7 dies a Sant Cugat s’han detectat 145 positius i en les últimes dues setmanes, s’han diagnosticat 284 positius. 

Aquestes dades han estat extretes del portal de Dades Covid de la Generalitat de Catalunya.

21 D’OCTUBRE. 16:55

L'assemblea d'entitats que la Festa de Tardor se celebri els propers 12, 13, 14 i 15 de novembre després de la cancel·lació de tots els actes a la via pública durant la segona quinzena d'octubre. La taula rodona i la Fira d'Entitats passen a ser en format digital. Les entitats participants comencen a treballar per reprogramar les activitats i adaptar les que sigui necessari al format virtual.

20 D’OCTUBRE. 15:30

La Generalitat de Catalunya decreta noves restriccions en el marc del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT). En conseqüència, l'Ajuntament atura:

- Els cursos i tallers de la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) destinats a majors de 18 anys.

- L'ús dels bucs d'assaig.

- L'ús lliure del punt TIC.

- Les activitats de l'espai Eco de les Planes,

- Les reserves i cessions d'espais a les entitats, empreses i/o particulars quan l'activitat no forma part de l'excepcionalitat.

Es mantenen els serveis educatius per a infants i adults (Servei Local de Catala, l'Escola d'Adults, PFI, UEC, centres oberts Casal de les Planes i Espais Joves), les activitats extraescolars, els cursos de la XCCP per a menors, les activitats d'entitats que fan intervenció sociosanitària directe i les cessions d'espais per a la intervenció sociosanitària.

Alhora, l'EMD de Valldoreix anuncia el tancament dels centres cívics de la vila com el Casal d'Avis, el Casal de Cultural i el NEC. Els espectacles culturals es poden seguir celebrant però amb un aforament reduït del 50%. El Ple del dijous serà telemàtic.

19 D’OCTUBRE. 11:30

El risc de brot a Sant Cugat es manté a un nivell “Baix”, a 61,52 punts, 10 punts per sota del què es considera un nivell “Alt” de brot, a partir dels 71 punts. 

En els últims 7 dies a Sant Cugat s’han detectat 35 positius i 234 sospitosos. En les últimes dues setmanes, s’han diagnosticat 124 positius i 1.488 sospitosos.  

D’altra banda, tots els centres educatius del municipi estan oberts, alguns d’ells amb grups d’alumnes confinats per algun cas positiu entre els alumnes, el professorat o els treballadors del centre. En total, hi ha 25 grups confinats de diferents escoles i instituts, això vol dir que 607 persones no poden sortir dels seus domicilis.

Totes aquestes dades han estat extretes del portal de Dades Covid de la Generalitat de Catalunya.

16 D’OCTUBRE. 13:00

El govern municipal explica les limitacions locals de les noves mesures. Són:

– Recomanació de reduir el contacte social de forma palpable durant els propers 15 dies i amb interaccions reduïdes als grups bombolla.

– Reforç de la presència d'agents de la Policia Local, Protecció Civil i agents de civisme per controlar l'aforament i fluxos de la ciutadania a la via pública.

– Tancament de tots els equipaments municipals a les 23h.

– Tancament de tots els parcs infantils a les 20h.

– Anul·lació de tots els actes al carrer. Sí es mantenen els mercadets.

– El Ple de dilluns passa a ser telemàtic. No se celebrarà Audiència pública però es respondran a les peticions entrades per instància.

L'alcadessa, Mireia Ingla, ha dit que les dades d'afectació de la COVID-19 ha Sant Cugat es troben dins de la mitjana del país. Assegura que es troben en contacte amb el Departament de Salut i que ofereixen els equipaments municipals per fer proves PCR quan sigui necessari (hores d'ara no hi ha el creixement exponencial que obligaria a prendre aquesta decisió).

El tinent d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler, ha explicat que es reactiva el servei de mediació del lloguer de locals per ajudar els restauradors i que s'estudiaran noves mesures com ara subvencions als propietaris per fer front a l'IBI i al tribut metropolità i l'allargament de la campanya per a la reactivació del comerç local. Diu que s'han reunit amb els actors socioeconòmics i que es tindran en compte les reivindicacions de l'oci nocturn.

La tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha explicat que els serveis socials municipals estan a ple rendiment des de l'inici de la pandèmia i que seguiran treballant per la cohesió social. Es compromet a escoltar i acompanyar els col·lectius més vulnerables i preocupats, com la gent gran.

16 D’OCTUBRE. 1:00

Entren en vigor les restriccions anunciades pel govern de la Generalitat el dimecres passat. Durant el dia d’avui hi haurà una roda de premsa del govern municipal per concretar les mesures en clau local ja que, per ara, s’ha decidit cancel·lar totes les activitats al carrer durant 15 dies, el que ha suposat l’anul·lació de la Festa de Tardor prevista per al darrer cap de setmana d’octubre, entre d’altres. A continuació les restriccions que s’apliquen arreu de Catalunya (pots veure el cartell amb gràfics elaborat per la Generalitat):

– Les activitats socials es permeten en bombolles de convivència i ampliades.

– Recomanació de limitar els desplaçaments no necessaris.

– Tancats tots els serveis d’hostaleria i restauració (amb possibilitat de servei a domicili o recollida a l’establiment amb cita prèvia). L’aforament dels espais comuns dels hotels queda reduït al 50%.

– L’aforament dels comerços i mercats queda reduït al 30% (tancades les zones comuns dels centres comercials). Es tanquen tots els serveis de bellesa excepte les perruqueries i es demana una distància de metre i mig entre clients.

– Les activitats culturals tenen un aforament del 50% amb seients preassignats i amb hora de tancament a les 23h. Els parcs infantils obren fins a les 20h. Resten tancats els bingos, casinos, sales de joc, espais infantils lúdics interiors i les Festes Majors.

– Els gimnasos redueixen l’aforament al 50%. S’ajornen les competicions no professionals i es tanquen els espais esportius no supervisats.

– Es recomana afavorir el teletreball i renovar l’aire abans i després de la jornada laboral. Se suspenen tot tipus de congressos, convencions i fires comercials.

A l'espera de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre tres restriccions que afecten a drets fonamentals, el govern de la Generalitat deixa en suspens:

– La prohibició de fer trobades de més de sis persones tant en l’àmbit públic com privat.

– Que els espais de culte i cerimònies civils i religioses redueixin el seu aforament al 50%.

– La docència digital a les universitats mantenen la docència de forma virtual. Sí es manté l'obertura de la resta de centres educatius amb les restriccions aplicades fins el moment.

Pots consultar el conjunt de restriccions més detallades al web de la Generalitat.

Notícies relacionades