En suport de la manifestació en favor dels refugiats del 18F

Cartell d'uns manifestants a la concentració del 7 de setembre de 2015. Foto: Jordi Pascual 

Ja fa molts mesos que Sant Cugat es va declarar ciutat d'acollida, més concretament el passat 14 de setembre de 2015. Malgrat haver passat un any i mig d'aquesta declaració institucional la ciutat encara no ha rebut cap persona refugiada tot i que la crisi migratòria que viu la Mediterrània continua més viva i candent que mai. Tot i això, el consistori sí que va fer efectiva una donació de 108.000 € a tres ONGs per ajudar a les persones que ho necessiten, a instàncies d'una moció incitada per l'Assemblea de Voluntaris pels Refugiats a Sant Cugat. 

Ara el grup municipal de Convergència presentarà una moció al Ple de gener per donar suport explícit a la campanya casa nostra casa vostra i, par tant, també a la manifestació que s'està organitzant pel pròxim 18 de febrer. Finalment, es presentarà de forma conjunta amb CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC, amb els suports suficients, per tant, per ser aprovada.

“La intenció és fer un pas més i conscienciar que les ciutats refugi el que volem és que vinguin, malgrat que la decisió final no depèn de nosaltres”, explica Susanna Pellicer, tinenta d'alcalde de Progrés Social i Cooperació. En el text convergent a més de donar suport a la campanya també es demana que l'Ajuntament s'adhereixi al manifest. Així mateix es referma el compromís del consistori per oferir acollida i protecció per garantir la vida en família i la integració de les persones sol·licitants d'asil.

Precisament això és el que ha criticat durament l'Assemblea de Voluntaris pels Refugiats. L'organització apunta que l'administració no té actualment cap pis a disposició de rebre persones refugiades i, per tant, no en pot rebre malgrat declarar-se ciutat refugi. “Fem realitat que som una ciutat d'acollida i acollim. De moment l'Ajuntament ha fet molt aparador i poca efectivitat”, recrimina Xavier Humet, representant de l'Assemblea. El mateix Humet també explica que l'Assemblea està en contacte amb l'ONG CEPAIM, encarregada de rebre i acompanyar els refugiats, i que aquesta els ha indicat que si Sant Cugat posés pisos disponibles es posaria en marxa tota la maquinaria per portar-hi persones demandants d'asil. 

No indica el mateix Susana Pellicer: “Hem ofert places escolars, hem ofert els CAPs i hem ofert tres llocs grans perquè puguin instal·lar-se, hem posat a disposició tot el que ens ha demanat la Generalitat”. La tinenta d'alcalde també indica que el consistori no ha dit mai que no a cap refugiat i que manté el contacte amb diverses ONGs encarregades de la distribució, però diu que són aquestes les que no s'han posat d'acord amb la Generalitat perquè les persones refugiades arribin a la ciutat. 

Amb aquestes posicions enfrontades es trobaran tots dos actors avui a la Comissió d'Acollida de Refugiats. És la cinquena que es realitza en un any i mig i es torna a posar en marxa després que fa unes setmanes arribesin nous refugiats a Catalunya. Xavier Humet ja ha avançat que en la trobada explicaran la situació que ells coneixen a l'Ajuntament perquè aquest es posi en contacte amb CEPAIM. 

Manifestació el 18F

Casa nostra, casa vostra és una campanya que neix d’un grup de persones independents que treballen en el món de la comunicació i que, el passat 9 de maig, van coincidir als camps de refugiats de la frontera de Grècia amb Macedònia fent-hi projectes professionals o de voluntariat. Aquesta campanya té diversos actes programats i culminarà amb l'organització de la manifestació del 18 de febrer amb l'objectiu de crear consciència i impulsar a les institucions perquè Catalunya sigui terra d'acollida. 

Segons expliquen els organitzadors de la manifestació, la intenció és que sigui molt massiva, tant com ho va ser la de No a la Guerra. Malgrat que encara s'estan perfilant alguns detalls de la mobilització, ja se sap que començarà a les 16 hores a la Plaça Universitat de Barcelona i arribarà a la Barceloneta. De moment, el manifest de Casa nostra, casa vostra ja l'han secundat gairebé 40.000 signants, entre els quals aquest mitjà

Notícies relacionades