Objecció fiscal per aturar la indústria armamentística a les fronteres

La xerrada a la sala Pins del Vallès. Foto: Miquel Margalef 

Una vegada més Cal Temerari inicia la campanya per promocionar l'objecció fiscal entre la població santcugatenca al mateix moment que s'inicia la campanya per realitzar la declaració de la renda. Aquesta vegada la iniciativa ha començat amb la realització d'una xerrada a càrrec de Arantza Diez, periodista santcugatenca, directora del documental To kyma, rescat al mar Egeu. L’octubre del 2015, Diez va viatjar a Lesbos per rodar el documental. En aquella petita illa grega, porta d’entrada a Europa per a milers de persones, va compartir el dia a dia amb l’equip de socorristes catalans de Proactiva Open Arms, liderats per Oscar Camps, premi Català de l’Any 2015.

“Els diners de la indústria armamentística no estan relacionats només amb la guerra sinó que també ho estan amb el control de fronteres. La nostra frontera sud, o altres, estan controlades per empreses armamentístiques, és un gran negoci”. D'aquesta manera Diez ha volgut deixar clar que l'objecció fiscal és una part de la desobediència civil que té un efecte directe i pràctic que ajuda a molta gent a viure amb coherència amb el que pensa. A més també ha indicat que serveix per “no morir d'incapacitació.”

“El que està passant al Mediterrani és un crim passiu i molta gent es pregunta què podem fer, l'objecció fiscal és una bona resposta”. [Si encara no saps com es fa l'objecció fiscal pots llegir la notícia de la campaya de l'any anterior d'elCugatenc o bé assistir a la xerrada que es farà el proper dilluns 15 de maig a les 19h a Cal Temerari.]

A més, Diez també ha explicat la seva experiència en els diversos llocs en conflicte que ha estat com a periodista freelance. Ha indicat que les tasques de rescat que estan fent les ONGs o Proactiva Open Arms les haurien de fer els governs. “L'únic que fa Frontex al Mediterrani és controlar les fronteres, no salva vides.” La periodista també ha volgut ressaltar que a més d'impedir l'arribada de refugiats per tots els mitjans possibles, Amnistia Internacional ha realitzat informes recollint tortures a refugiats als centres d'acollida italians. 

Diez ha llençat un missatge d'impotència envers la seva professió: “Vivim en la inòpia perquè les grans televisions o els grans diaris no estan pressionant ni demanant als governs europeus que expliquin i retin comptes amb la ciutadania respecte el que s'està fent amb els refugiats”. Per contra, explica Diez, els periodistes freelance que estan al terreny amb prou feines poden demanar explicacions als a Brussel·les o aconseguir una resposta oficial. 

Notícies relacionades