L'Observatori Ciutadà Municipal comença a prendre forma
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Trobada del futur OCM de Sant Cugat amb el de Sabadell. Foto: Jordi Pascual
Un grup de gent que s'ajunta, crea una associació i fa una web a través de la qual fiscalitzar l'ajuntament del seu municipi. Això és en l'essència més bàsica un Observatori Ciutadà Municipal. Una proposta que va començar a néixer al 2013 amb l'Auditoria Ciutadana del Deute i que ja és una realitat en diferents municipis d'arreu de l'Estat.
A Sant Cugat s'han ajuntat un grup de persones amb la voluntat d'impulsar un Observatori Ciutadà Municipal (OCM). Ja a dia d'avui estan preparant el seu espai web i repartint les tasques internes. Tot i que no tenen data d'inici de funcionament, ja han fet un acte públic, el 27 de maig a la Casa de Cultura, en què va acudir Marc Pérez, de l'OCM Sabadell, per donar a conèixer allò que fan a la cocapital del Vallès Occidental.
El col·lectiu sabadellenc fa dos anys que funciona i des de llavors han publicat de forma gràfica els pressupostos de la ciutat al seu lloc web. Ho fan bolcant un full de càlcul dels pressupostos municipals a la plataforma que facilita l'OCM a nivell nacional. Això permet endinsar-se en les partides d'una forma més visual que els documents que acostumen a fer públics els consistoris. L'Ajuntament de Sant Cugat només comparteix el pressupost i la liquidació en un dens PDF de desenes de pàgines.
Fer la pregunta i publicar-la força al govern a donar una resposta relativament completa
Però el repte de la transparència no acaba aquí. Que les partides dels pressupostos estiguin desglossades gràficament no és suficient per conèixer les actuacions de l'Ajuntament. És per això que també fan instàncies al consistori sabadellenc demanant informació per completar les dades de partides del pressupost o per molts altres temes. Fer la pregunta i publicar-la força al govern, segons Pérez, a donar una resposta relativament completa. Cal considerar que quan va néixer l'OCM de Sabadell, l'alcalde de la ciutat, Manuel Bustos (PSC), estava en el punt de mira pel cas Mercuri.
A banda, l'observatori sabadellenc també ha fet seguiment d'alguns processos participatius i n'ha fet una valoració del grau de transparència. Tot plegat serveix perquè la ciutadania tingui una forma de valorar les accions de les administracions locals sense emmirallar-se per possibles premis de transparència i similars. Les peticions a l'Ajuntament s'emparen en la llei de transparència i el dret de petició.
Són entitats, i la de Sant Cugat aspira a ser-ho, que deixen de banda el partidisme per representar la ciutadania en sentit ampli. Això no significa, tal com diu Pérez, que representants polítics no hi puguin participar. De fet, en la trobada a la Casa de Cultura hi van acudir regidors d'ICV-EUiA i de la CUP-PC. L'OCM Sant Cugat va prenent forma.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari