Onada animalista al Ple
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Francesc Carol i ERC.
La Plataforma Animalista (PAS) ha sigut capaç de posar reivindicacions en defensa dels animals domèstics al debat públic local i els partits no n'han quedat al marge. La pròpia PAS, explica Francesc Carol com a representant de l'entitat, fa propostes a les agrupacions polítiques i les agrupacions la tenen en compte quan plantegen mocions. També participa en el debat a la Taula de Benestar Animal del consistori. Si al Ple d'octubre es va aprovar la moció del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, per estudiar la creació d'un Centre d'Acollida d'Animals Domèstics, al de novembre, que se celebra aquest dilluns, es recullen fins a dues mocions que tenen l'empremta dels animalistes.
La primera d'elles parteix de l'aprovació segura ja que, proposada inicialment per Convergència, ha esdevingut institucional, és a dir, amb el suport de tots els grups municipals i del regidor no adscrit. Aquesta proposta vol facilitar als establiments de la ciutat una enganxina en què s'indiqui que són amics dels animals com a alternativa a les de “prohibida l'entrada d'animals”. Els establiments interessats s'hauran d'adherir a aquesta categoria i el mateix consistori els facilitarà el distintiu.
Per tal de predicar amb l'exemple, la moció també recull un acord en què es planteja que es reguli l'entrada d'animals a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania ubicada a la planta baixa de l'Ajuntament. Es tracta de permetre l'accés d'animals lligats amb la corretja i així l'edifici central del consistori passaria a tenir la mateixa categoria que els establiments que s'hi acullin. Alhora es demanarà a la Taula de Benestar Animal que estudiï la legislació al respecte per veure com es pot evolucionar d'ara endavant.
La segona moció és proposta inicial d'ERC-MES tot i que arriba a la sessió plenària com a conjunta amb Convergència i ICV-EUiA. De partida, per tant, amb els suports suficients per ser aprovada. Es planteja rebaixar l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) dels serveis veterinaris del 21% actual a la taxa reduïda del 10%, el que, així i tot, representaria dos punts per sobre que al 2012, quan es va aprovar, sota govern del Partit Popular, l'augment de l'impost.
Si bé, l'Ajuntament no té competència sobre l'IVA i per això s'instarà al govern espanyol a complir la Proposició No de Llei sobre la rebaixa en els serveis veterinaris que va ser aprovada pel Congrés el passat octubre. Aquesta acció modificaria la llei que regula l'impost i introduiria els serveis veterinaris no exempts d'IVA a la categoria amb l'impost reduït al 10%. Tot plegat queda, però, en mans del govern espanyol.
Segons Carol, la primera de les propostes va néixer de la pròpia PAS, que es va reunir un parell de cops amb representants convergents per tal que acabés esdevenint moció. La segona, en canvi, va venir proposada pel diputat d'ERC Joan Capdevila, que va visitar la ciutat quan els republicans van presentar la proposta. La PAS s'hi va sumar. La plataforma ha emès un comunicat en què es posiciona a favor de la proposta d'ERC al Congrés en aquest sentit. Criden, a més, als agents socials implicats a sumar-se a la proposta.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari