La proposta de regulació d’olors no podrà actuar sobre els problemes preexistents

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Mercat Vell és un dels focus de crítiques per olors. Foto: Localpres

La sessió plenària de gener ha servit per aprovar inicialment l’ordenança municipal sobre el soroll i les vibracions que, per primer cop, també introdueix restriccions pel que fa a les olors. El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, defensa la importància de la proposta en ser un dels primers municipis del país que introdueix les olors en la seva regulació. PDECAT-Demòcrates, Ciutadans, PSC i el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, han donat suport a l’aprovació inicial –la resta de grups s’han abstingut– per obrir un període d’exposició pública d’un mes en què els grups polítics i la ciutadania poden introduir al·legacions.

La regulació pel que fa a les olors contempla els locals de restauració com a principals emissors i per això se centra en aquests per prendre mesures. La proposta introdueix com a elements essencials les xemeneies i els filtres que permeten dispersar i reduir els fums. Les sortides de fums han de superar en un metre la part més elevada de l’edifici en un radi de 10 metres tenint com a centre la xemeneia. Les sortides comunicades amb punts de cocció que superen els 20 quilowatts hauran d’ubicar-se com a mínim a la mateixa alçada que qualsevol edifici ubicat a un radi d’entre 10 i 20 metres.

Aquesta mesura hauria de permetre solucionar alguns dels problemes d’olors que ja s’han donat a la ciutat però, en no tenir caràcter retroactiu, no tindrà efecte sobre aquells establiments ja oberts. És per això que, reconeix Puigdomènech, l’aprovació definitiva de l’ordenança no implica trobar la solució als problemes d’olors com els que viuen els veïns del Mercat Vell, que porten mesos queixant-se als Consells del Barri. L’únic que podrà fer l’ordenança davant els problemes de la plaça de Sant Pere és exigir als establiments la neteja, manteniment i recanvi en els terminis marcats dels filtres de la ventilació de fums.

La nova ordenança, en cas d’aprovar-se definitivament sense alterar cap punt, tampoc planteja grans canvis pel que fa a sorolls i, com amb les olors, no té efectes retroactius, de tal manera que s’ha fet una norma que respecta tots els establiments actuals i només amplia les distàncies de models de moment inexistents a la ciutat, com restaurants que combinen espectacle i servei de cuina que serveixen àpats passada la una de la nit. Tots els detalls queden marcats en un extens recull d’annexos.

Normativa sobre sorolls sense ordenança de terrasses, Pacte per la Nit ni aportacions del Síndic

La que previsiblement serà la nova norma local sobre sorolls intenta regular totes les fonts de soroll que hi ha a la ciutat, el que va des dels vehicles a les terrasses de bars passant per festes, actes, aparells de refrigeració... Tot i que gran part de la problemàtica social vinculada a la contaminació sonora ve marcada per la vida al carrer i la dicotomia entre la vida popular al barri i la casa com espai de descans i desconnexió, la normativa s’ha fet sense tenir enllestida l’ordenança que regula les terrasses dels locals de restauració, que porta tramitant-se gairebé des de principi de mandat i amb constants incompliments de calendari, i sense la participació del Pacte per la Nit ja que, segons Puigdomènech, aquest document ha de ser una eina més per al debat.

"El document parteix de l’ordenança anterior i en modifica alguns aspectes"

Tampoc el Síndic de Greuges local ha dit la seva en la redacció de l’ordenança tot i que fa setmanes que ha anunciat la seva voluntat de començar a actuar d’ofici amb els sorolls i la convivència veïnal com a principals temes. El document parteix de l’ordenança anterior i en modifica alguns aspectes com ara la ubicació dels aparells d’aire condicionat, que en edificis nous s’hauran de col·locar a una planta coberta i en els vells a llocs que evitin vibracions, o el mapa de sorolls i capacitat acústica, que s’ha d’actualitzar cada cinc anys i del qual es poden derivar plans d’acció concrets i suspensions per esdeveniments específics (Festes Majors, revetlla de Sant Joan, cap d’any, Carnaval i Festa de Tardor).

Es manté l’obligació de tenir permís per ocupar la via públic, tant per a terrasses com per a actes, i per als espectacles amb altaveus es contempla exigir a les entitats o fer des del propi consistori mesures per comprovar que el soroll a les primeres files no supera el 95 decibels i a la façana de l’edifici del davant els 80. D’aquesta manera, a l’interior dels immobles arribaria un so adequat, segons el tinent d’alcalde. Aquestes mesures, va avançar Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC, en el Ple generen debat i seran segurament un dels punts esmenats durant el procés d’exposició pública.

Sancions de fins a 300.000 euros

Com qualsevol ordenança, el seu incompliment contempla sancions econòmiques en funció de si la falta és lleu, greu o molt greu. Tot i la introducció de les olors, les infraccions continuen fent referència exclusivament al soroll –no hi ha forma de mesurar l’olor– amb la superació del grau d’immissió com a principal barem, a banda de la reincidència o incomplir els requeriments oficials. Les sancions són fins a 900 euros per a les infraccions lleus, de 901 a 12.000 euros per a les greus i de 12.001 a 300.000 les greus. La inspecció pot ser d’ofici o a partir d’una denúncia. Abans d’aplicar la sanció, sempre s’han de comprovar els fets i aixecar acta, una tasca que desenvolupa la Policia Local.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article