La nova ordenança de tinença d'animals no convenç els conductors d'autobusos

per Miquel Margalef

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual i Carla Bermejo

La nova ordenança de tinença d'animals ja està en període d'exposició pública, després que el Ple de febrer l'aprovés inicialment amb les úniques abstencions de la CUP-PC, ICV-EUiA i el PP. Malgrat aquest gran suport dels grups municipals, durant l'audiència pública del mateix Ple el col·lectiu de conductors i conductores de l'autobús urbà de Sant Cugat va llegir un manifest per mostrar la seva preocupació pel punt 29 de la nova ordenança. 

Aquest punt indica que l'Ajuntament permetrà gossos al transport públic sempre i quan vagin amb corretja, estiguin nets i educats per la persona que els condueix, portin xip i estiguin censats. A més, el titular de l'animal haurà d'ensenyar al conductor del vehicle l'acreditació municipal que permet el trasllat en transport públic d'animals. 

Indiquen que el nou text crea un problema de convivència que abans no existia. 

El col·lectiu de conductors diu que aquest punt no ha estat consultat a la Taula de Mobilitat, que a parer seu afecta de manera directa els agents que la conformen. El manifest recalca que aquest punt de l'ordenança s'hauria de replantejar. Indiquen que el nou text crea un problema de convivència que abans no existia. Tal com està redactat el text, diuen, es posa per davant el dret de l'animal que els de les persones. També recalquen que al bus no es pot canviar de vagó, tal com es pot fer als Ferrocarrils de Catalunya, on es permet portar animals domèstics. 

Per totes aquestes raons, el col·lectiu de conductors dels autobusos urbans de la ciutat ja ha indicat que presentarà al·legacions a l'ordenança perquè es replantegi el punt. L'objectiu d'aquestes és reobrir el debat i que es trobi un nou text que respecti totes les sensibilitats i “no només les dels propietaris de gossos”. Davant d'aquestes queixes Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient i comissionat de Participació Ciutadana, ha defensat que el text ha tingut un alt grau de participació perquè s’ha elaborat de la mà de diverses entitats animalistes. Així i tot, ha animat els conductors a presentar les al·legacions en el període d’exposició pública abans de l’aprovació definitiva perquè es puguin estudiar les seves preocupacions i ajustar l’ordenança.

Com funciona la regulació a l'autobús de Barcelona, al metro, a la Renfe o als FGC?  

La normativa és més restrictiva que l'ordenança santcugatenca en el cas dels autobusos de Barcelona. La flota de TMB només deixa portar animals domèstics si es transporten amb la cistella homologada. De fet, en el manifest dels conductors santcugatencs indiquen que veurien amb bons ulls la introducció d'aquest punt en l'ordenança. 

El cas del metro, Renfe o Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) la normativa és més permissiva i permet portar els animals domèstics fora de la cistella, si així ho vol la persona que el condueix. En tots tres transports, però, és obligatori que l'animal estigui lligat, porti morrió, se li prohibeix que ocupi un seient i podrà usar el servei sempre i quan l'ocupació dels trens no sigui excessiva. També en tots tres casos el transport de l'animal serà gratuït, a excepció del servei de regionals de Renfe, on s'haurà de pagar un 25% de la tarifa base del viatge. Tot i això, el Metro de Barcelona és un pèl més restrictiu i prohibeix viatjar entre les 7:00h i les 9:30h i entre les 17:00h i les 19:00h. 

Quines novetats més té l'ordenança santcugatenca?

Respecte a l'anterior ordenança d'animals, el nou text incorpora més novetats, a part de la ja comentada sobre els animals domèstics. A l’espai públic, l’Ajuntament estableix tres tipus de regulació per als gossos perquè puguin anar deslligats. El primer són els espais tancats on els gossos podran socialitzar-se i anar deslligats –excepte els gossos considerats potencialment perillosos.

L'atre espai està determinat com a obert i es centra, principalment, en parcs i jardins. Aquí, els gossos, no potencialment perillosos, podran circular lliurement a hores concretes sempre que el titular de l’animal en tingui cura i vigili que no molesta la resta de veïns. Finalment els espais oberts allunyats de la trama urbana no tindran un horari limitat i els gossos no potencialment perillosos podran circular sense corretja i sense limitació horària.

La nova ordenança també estableix el control de les colònies de gats ferals. 

La nova ordenança també estableix el control de les colònies de gats ferals, que s’hauran d’esterilitzar i retornar al seu espai de convivència. Així mateix, l’Ajuntament mantindrà un cens actualitzat d’aquestes colònies i, a través de col·laboracions desinteressades, procurarà per l’alimentació dels animals.

D’altra banda, el nou text inclou no només la regulació del nombre de gossos i gats que es poden tenir en funció de les característiques de l’habitatge, sinó que també estableix la necessitat que els animals disposin d’un espai digne que els esguardi de les inclemències climàtiques, especialment els que es mantinguin en zones exteriors. En aquest sentit, l’ordenança estableix una gradació de metres quadrats i nombre de gats i gossos que es poden tenir a casa, que abraça un ventall entre els 60 i els 150 metres quadrats, incloent-hi balcons, jardí o terrassa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article