Oxfam Intermón defensa la tasca local en un any complicat per l’escàndol d’Haití

Foto: Jordi Pascual

Dissabte al matí el comitè local de l’ONG Oxfam Intermón va aprofitar la seva parada a la plaça dels Quatre Cantons per rendir comptes a la ciutadania de les accions realitzades a Sant Cugat i arreu del món. El seu coordinador local, Eduard Unzeta, fa una valoració positiva tot i que reconeix que després que al febrer es fes públic que diversos dels seus cooperants van contractar prostitutes després del terratrèmol d’Haití l’ONG ha viscut un sotrac.

“Nosaltres ho hem denunciat però això no treu que el cas afecti a la imatge que Oxfam Intermón s’ha guanyat durant anys i ara tenim el repte de tornar a recuperar la confiança de la ciutadaniaˮ, explica Unzeta, que reconeix que ha baixat el nombre de donacions i suports arran del cas tot i que també s’han trobat socis preexistents i de nous que els han donat suport enmig de l’escàndol per reconèixer la tasca feta i com s’ha gestionar l’afer.

A Sant Cugat mantenen els 20 voluntaris però han perdut 81 socis en un any fins situar-se en 1.258. Això no ha aturat que 425 persones hagin col·laborat en les campanyes de l’ONG ni haver aconseguit 134 suports econòmics. Entre l’agost del 2017 i el juliol del 2018 han aconseguit 4.584,90 euros per vendes de llibres i a la parada mensual de comerç just. El coordinador local d’Oxfam Intermón explica que la totalitat d’accions que poden fer a la ciutat tenen un caràcter de sensibilització.

Durant el darrer any, l’ONG ha centrat la seva activitat santcugatenca en dos eixos: la denúncia de la desigualtat creixent amb, entre d’altres, l’exposició Fiscalitat injusta, desigualtat extrema en el marc de la Festa de Tardor, i el dret a l’acollida de les persones refugiades amb, entre d’altres, l’exposició Hereves de les ruïnes i la col·laboració amb la Xarxa Solidària, amb qui també van poder treballar en la xerrada Colòmbia, la fi de la lluita armada amb defensors dels drets humans del país de l’Amèrica Llatina.

En clau global, l’ONG va aconseguir 110 milions d’euros, un 69% provinent de fons privats (la meitat de socis) i el 31% restant de públics, la majoria d’ells (58%) de la Unió Europea. El 87% dels ingressos ha anat a parar als programes d’actuació, destacant els 48 milions per al desenvolupament i els 29 per a l’ajuda humanitària. Organitzat per causes, dels quatre eixos de treball l’entitat, la distribució de les inversions ha estat: Salvar vides (31%), reduir la desigualtat (29%), aliments i treball digne (26%) i drets de les dones (14%). La immensa majoria dels programes es desenvolupen a Àfrica (58%) i a Amèrica (40%).

En la memòria general també es fa referència al cas d’Haití com un cop dur per a l’ONG: “Ja havíem avançat des del que va passar a Haití el 2011, però després de publicar-se nous detalls d’aquells successos el febrer de 2018, i un cop reconeguts els errors, ens vam posar mans a l’obra per reforçar les nostres mesures. Lamentem profundament el que ha passat. És una cosa que no representa el nostre treball ni els nostres valorsˮ. Arran d’aquest cas, han revisat els protocols i han format 120 persones a tota la confederació per investigar els possibles casos.

Notícies relacionades