Oxfam Intermón denuncia a Sant Cugat la “fortalesa europea”

Eduard Unzeta llegeix el manifest d'OI Sant Cugat. Foto: Xavier Boix

Com fa regularment, Oxfam Intermón Sant Cugat ha sortit al carrer a informar i ensenyar que un altre món és possible. Com sempre, ha muntat la paradeta de productes de comerç just i una colla de persones voluntàries informaven a la gent que passava per la Plaça Octavià. La diferència aquest dissabte és que denunciaven la “fortalesa europea, anteposant els seus interessos polítics a les persones que, com les refugiades, arriben a la UE”.

Segons el manifest que va llegir Eduard Unzeta, al món més de 65 milions de persones han fugit dels seus llocs d’origen a causa de la violència. El proper 19 de setembre se celebra la Cimera Mundial de l’ONU sobre Refugi i Migracions i, un dia després, el president estatunidenc Barak Obama convoca una cimera de líders per la mateixa qüestió. La proposta és que tots els governs “millorin la forma en què són tractades les persones desplaçades”.

Oxfam declara en el seu comunicat: “Nosaltres, igual que tu, no veiem refugiats o immigrants. Veiem persones a les quals els han destruït la vida. Persones que han hagut de deixar enrere la seva casa, feina i éssers estimats i que arrisquen la seva vida, com ho faries tu, per tenir una vida millor”. I denuncia que la regió més rica del món, la Unió Europea, ha decidit tancar les fronteres a aquestes persones.

Entre els 65 milions de persones desplaçades hi ha un terç que són refugiades, 40 milions desplaçades i més de 3 milions en espera d’asil. Els 6 països més rics del món, que acumulen més d’un 56% del PIB mundial, només han assumit el 8,8% d’aquestes persones –Estat Units, Xina, Japó, Alemanya, Regne Unit i França– mentre que els països que acullen més persones refugiades només representen el 1,9% del PIB mundial –Jordània, Turquia, Territori Palestí Ocupat, Pakistan, Líban i Sud-àfrica–. Pel que fa a Espanya, Oxfam denuncia que ha retallat un 70% de l’ajuda humanitària i només ha rebut 474 persones de les més de 17 mil que s’havia compromès a acollir.

Demandes al govern espanyol

Oxfam Intermón demanda que el govern espanyol lideri la defensa i la protecció dels drets de les persones que es desplacen, complint les seves obligacions legals, assegurant vies segures i legals i augmentant els fons d’ajuda humanitària fins a 150 milions d’euros el 2017. En concret es demana que s’asseguri que “cap persona deixi de tenir accés a la informació i a un procés d’asil transparent i just sigui quina sigui la seva nacionalitat i que cap demandant d’asil sigui retornat a cap país no segur”.

Notícies relacionades