“Por maricón”: un jove denuncia una agressió LGTBIfòbica durant la Festa Major
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Arxiu
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
El 26 de juny a les 2:45 hores Àngel va ser agredit a Sant Cugat al crit de “por maricón”. Així ho ha denunciat la víctima i, com a testimonis, dues amigues que l’acompanyaven davant dels Mossos d’Esquadra. Segons consta a la declaració, el jove tornava d’un dels concerts de Festa Major i va ser colpejat al cap fins acabar sagnant a la cantonada de l’avinguda de Gràcia amb l’avinguda Pla del Vinyet. El noi no recorda res més de la nit fins que es va despertar al matí següent a la Mútua de Terrassa.
Àngel explica a elCugatenc que tot el que sap és a partir del que li han explicat les amigues. Segons diu, es trobaven estirats a uns bancs quan tres nois van demanar de males maneres el telèfon a un grup de persones que passaven pel carrer. Davant de la situació, una de les amigues es va aixecar per demanar que els deixessin en pau. Posteriorment l’home que havia demanat fer servir el telèfon el va demanar a l’amiga i, quan Àngel es va aixecar per demanar a l’amiga que el deixés estar i que marxessin, li va fer el cop de puny.
“No sé si em va pegar a la mandíbula i al caure em vaig pegar al crani o la inversa”, explica, “la meva amiga va córrer darrere d’ell, que li va dir que tornés amb ‘el marica aquest’”. Ja abans, tal com consta en la declaració de l’altra amiga, un dels homes va amenaçar en pegar Àngel, quan tot just estava estirat als bancs amb les seves amigues.
La denúncia i el recorregut judicial
Fonts dels Mossos d’Esquadra confirmen aquesta informació tot dient que l’agressió es va donar quan el grup de tres persones es va aproximar demanant el telèfon i tabac de males maneres: “En aquest context el van colpejar al cap. Hem obert una investigació interna i parlarem amb testimonis”. Segons Àngel, durant la declaració les seves amigues van insistir que es tractava d’una agressió homòfoba però inicialment no van voler recollir-ho així. Ara els crits de “marica” i “maricón” consten a les declaracions de les amigues però no a la seva. Tampoc consta cap referència a la LGTBIfòbia a l’informe de la Policia Local.
L’advocada Laia Serra explica que és habitual trobar-se agents no especialitzats i que per això el Departament ha anunciat la posada en marxa d’una unitat especialitzada en delictes d’odi. Mentrestant, defensa, és indispensable buscar el suport d’entitats i unitats especialitzades: “Parlar amb l’Ajuntament és un pas però cal anar més enllà”. Pel que fa a l’agressió, remarca que a banda dels testimonis ja recollits, es poden buscar gravacions de càmeres de seguretat i més testimonis a través de les xarxes socials.
“El recorregut dependrà de com s’ha fet la denúncia i si es considera que hi ha hagut motivació discriminatòria”, explica l’advocada, que diu que els Mossos han de derivar les declaracions a la Fiscalia especialitzada si consideren que és un delicte d’odi. Tot i això, hi ha molts obstacles com ara, com va apuntar Serra fa dues setmanes a un article a la Directa, que moltes de les denúncies acaben tramitant-se com a lleus “sense investigació prèvia i amb un judici que ni tan sols requereix assistència lletrada”.
Per això Serra defensa que, davant d’una agressió masclista o LGTBIfòbica, la víctima ha de buscar suport en la família, amics i entitats i tenir acompanyament legal especialitzat: “Una mala decisió al principi del procés pot condicionar-lo per sempre”. Davant d’agressions LGTBIfòbiques, l’advocada recomana contactar amb l’Obsevatori contra l’homofòbia.
Suport institucional i del col·lectiu
Àngel explica a elCugatenc que ha rebut el suport de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, que s’ha posat a la seva disposició. “L’Ajuntament s'assabenta d'un possible rerefons LGTBIfòbic i les regidories d'Igualtat i Feminismes i Seguretat van contactar amb l’afectat la setmana passada per conèixer la seva situació i oferir-li acompanyament i tota l'atenció municipal que pugui necessitar”, expliquen fonts institucionals, “el consistori es posa i es posarà al costat de tots els afectats i afectades per agressions per motius d’odi siguin de la índole que siguin”.
Per ara el Col·lectiu LGTBI+ descarta fer cap declaració davant de l’impacte d’aquesta notícia. Tot i això avancen que aquest dimarts 6 de juliol a les vuit del vespre hi haurà una concentració al davant de l’Ajuntament, convocada inicialment com a rebuig a l’increment d’agressions LGTBIfòbiques i, especialment, a l’assassinat d’un jove gai a Galícia. La concentració esdevindrà també una mostra de rebuig a l’agressió de Sant Cugat.
Un context d’increment d’agressions LGTBIfòbiques
Segons l’Observatori contra l’homofòbia, les agressions LGTBIfòbiques no paren de créixer des del 2016. L’any passat es van registrar un total de 189 incidències, un increment d’un 18,1% respecte al 2019 i més del doble que les del 2016. Aquest mateix informe determina que un 73,7% de les agressions les van rebre gais, seguits de dones trans (12,5%) i lesbianes (11,2%), una dinàmica que es manté des que es tenen dades segmentades. L’agressió física és el segon tipus de discriminació més habitual amb un 19,6% dels casos, just per darrere de l’agressió verbal (34,4%) i al davant del tracte inadequat (19%).
L’increment de casos durant els darrers anys i, especialment, durant les darreres setmanes es deu, segons Serra, a què hi ha més gent disposada a denunciar i, sobretot, al context social actual. “Hi ha molta tensió social, amb trencament d’estructures i un discurs d’extrema dreta en creixement”, argumenta l’advocada, “hi ha un estat d’opinió que legitima la violència i, per tant, la dialèctica genera el caldo de cultiu propens perquè hi hagi més agressions”.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari