Prohibició de la venda ambulant, ajut al petit comerç o criminalització de la pobresa?

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Mayte Pérez amb un cartell de la campanya de la Generalitat al carrer Santiago Rusiñol. Foto: Jordi Pascual

En el proper Ple es debatrà una moció de Convergència per tal que l'Ajuntament se sumi a la campanya Digues node la Generalitat amb la qual s'intenta conscienciar la ciutadania que la venda ambulant al carrer perjudica al petit comerç alhora que alimenta màfies. En cas que el consistori s'adherís a la campanya, repartiria fullets i cartells als comerços en què s'indica, entre d'altres, que aquest tipus de venda és il·legal i pot, fins i tot, implicar una sanció per al client. El col·lectiu contra la criminalització i la violència racista i classista cap als venedors ambulants, Tras la manta, considera, però, que l'arribada d'aquest assumpte a la ciutat no és més que una estratègia per estendre el problema arreu del país, fins i tot on no hi ha manters.

De fet, quan Convergència va presentar la moció, ho va fer a la cruïlla entre el carrer Santiago Rusiñol i el carrer del Carme, on, segons Mayte Pérez, regidora convergent al capdavant de l'àrea de comerç, s'agrupen els manters a Sant Cugat. “Avui no hi ha ningú però, de vegades, hi ha dos o tres”, va dir, “a la ciutat no és un problema especialment greu”. Tampoc Victoria Columba, una de les portaveus de Tras la manta, té constància que a Sant Cugat hi hagi manters. El seu col·lectiu centra les seves activitats a Barcelona, on es concentra el problema de forma clara. Pérez no va saber dir un nombre oficial de manters detectats pels cossos de seguretat a la ciutat.

La moció convergent dóna per vàlid l'argument que el petit comerç es veu perjudicat per la venda ambulant i per això aposta per aprofundir en les accions preventives. Si bé, Columba valora que el petit comerç està realment afectat per grans marques i centres comercials amb casos, fins i tot, d'evasió fiscal. A més, diu que molts dels productes que venen els manters no es poden trobar a les petites botigues i desmenteix que siguin materials falsificats o robats ja que molts d'ells, diu, els agafen al mateix lloc que les empreses. Alhora considera que cal controlar el petit comerç ja que al seu parer no tots actuen correctament pel que fa a drets laborals, per exemple.

“No trobaràs cap petit comerciant que vulgui vendre a una manta”

Seguint amb aquesta argumentació, Columba diu que l'intent de controlar els manters està pressionat per grans empreses que es disfressen de petits comerciants. Afegeix: “No trobaràs cap petit comerciant que vulgui vendre a una manta”. Pérez, però, defensa que la moció proposada pel seu partit té una funció purament informativa ja que només preveu sumar-se a la campanya, distribuir informació i comunicar-ho a la Generalitat perquè faciliti el material. A més, considera que la gent ja és força conscient de què significa comprar al top manta.

Davant del setge informatiu –i amb acció policial en altres municipis– en contra dels manters, sorgeix una qüestió lògica: Què cal fer perquè aquestes persones, si per llei no poden vendre al carrer, no es vegin obligades a saltar-se la llei? Pérez diu, en aquest sentit, que s'ha d'aconseguir que trobin una feina però no especifica com fer-ho. “Crec que els venedors que venen aquí no són de Sant Cugat, si ho fossin, els podríem detectar i ajudar-los a través de serveis socials”, diu. La regidora afegeix que cal diferenciar entre els manters que venen al carrer voluntàriament i que, al seu parer, ja coneixen a què s'exposen, i els que “es veuen forçats per màfies”.

Columba considera, però, que l'administració té els mecanismes suficients per fomentar la regularització i entrada al mercat laboral d'aquestes persones. És per això que creu que hi ha un intent de persecució sense fomentar cap mena d'ajut. Diu que és habitual –i ressalta que usa el terme “habitual” i no “normal”– que l'administració actuï, especialment en els darrers temps, com a criminalitzadora de la pobresa. La moció que presenta Convergència va, al seu parer, en aquest sentit.

Si la proposta convergent acaba impulsant-se no se sabrà fins al Ple de novembre, que se celebra el dia 21. Serà llavors quan l'Ajuntament se sumarà o no oficialment a la campanya de la Generalitat i estarà capacitat per distribuir la informació pels comerços de la ciutat. Si bé, Pérez diu que és optimista i ja ha fet la comanda de cartells i díptics.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article