SCAPS celebra 10 anys d’acollides d’infants sahrauís malalts

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El pis Dar al-Amal, de l’esperança, ha celebrat el seu desè aniversari amb un acte celebrat al Claustre del Monestir aquest dimarts per la tarda. Es tracta d’una iniciativa que va néixer ara fa una dècada de la mà de l’associació Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS) per a l’acollida d’infants que necessiten una atenció mèdica que no poden rebre al seu país. Durant aquest temps han vingut a Sant Cugat prop de 100 menors, que se sumen als que cada estiu –excepte enguany per la COVID-19– venen en el marc del programa Vacances en Pau.

La celebració ha arribat en un moment complicat per al Sàhara Occidental. D’una banda, la pandèmia ha tingut una presència mínima i controlada als campaments de refugiats però no ha pogut estar ben atesa als territoris ocupats pel Marroc. D’altra, es manté el bloqueig polític després de 30 anys del compromís de les Nacions Unides per fer un referèndum d’autodeterminació i engegar el procés de descolonització de l’antiga colònia espanyola.

La presidenta de SCAPS, Neus Bosc, recorda que la iniciativa va néixer quan l’entitat ja s’implicava en les Vacances en Pau i en la recollida de fons per a les escoles bressol sahrauís. Va ser en el marc d’una visita al Sàhara Occidental que van copsar la necessitat de replicar el model de pis d’acollida d’infants malalts que en aquell moment ja hi havia a Granollers. Amb el suport del consistori –amb qui mantenen un conveni de col·laboració– sota l’alcaldia de Lluís Recoder, al 2010 es va crear la casa de l’esperança.

Ara, l’alcaldessa Mireia Ingla ha revalidat el compromís municipal perquè el pis mantingui l’activitat: “La iniciativa ens implica en els problemes reals del món i ens interpel·la per fer justícia”. També ha agraït la implicació de les persones voluntàries i que visibilitzen la causa en moments clau com la Festa Major tot dient que ajuden a construir una ciutat més plural. El compromís, considera, està més que patent amb la Coordinadora d’Ajuntaments Catalans amb el Poble Sahrauí, presidida per la regidora santcugatenca Gemma Aristoy.

De fet, la pròpia Aristoy va ser una de les persones atrapades a l’aeroport de la capital sahrauí sota control marroquí, Al-Aaiun. El bloqueig per part de les autoritats marroquines, que no van respondre a les peticions d’aquest diari per conèixer-ne els motius, va provocar que l’Intergrup de Pau i la Llibertat del Sàhara Occidental del Parlament de Catalunya hagués de fer mitja volta. “Com a resposta no hem pogut fer gran cosa però sí una campanya solidària que ha tingut el suport d’ajuntaments i d’alguns diputats del Congrés i que també serveix per visibilitzar la responsabilitat que té l’Estat com a antiga força colonial”, explica Aristoy.

“La carta magna de l’ONU determina que el Sàhara Occidental és un territori pendent de tenir un procés de descolonització”, recorda Abidin Bucharaya, delegant del Front Polisario a Catalunya –que també ha concedit una breu entrevista a aquest diari–, “la comunitat internacional va proposar l’alto el foc al 1991 i l’inici del procés de descolonització amb la celebració d’un referèndum al 1992 però tot segueix igual, sembla que no tenen interès per posar fi al drama que vivim els sahrauís”.

Davant d’això, considera que el poble sahrauí està “més legitimat que mai per emprar tots els mitjans legals i pacífics”. Bucharaya ha aprofitat l’acte per demanar que es mantingui el suport i la cooperació. Ha reconegut que Sant Cugat ha esdevingut un municipi referent en aquest aspecte i n’ha agraït la generositat de SCAPS, de l’Ajuntament i de totes les persones que han aportat el seu gra de sorra.

“Hem d’agrair la feina dels professionals dels centres hospitalaris Sant Joan de Déu, Vall d’Hebron, Hospital de Terrassa i Parc Taulí”, ha reivindicat Bosc, “també a entitats com l’ONCE, que ens ha ajudat en el cas de nens amb problemes de ceguesa, i a totes les escoles que han permès que la malaltia no suposi que els infants no puguin seguir amb la formació”. També ha agraït la feina feta per totes les persones des del voluntariat que permet mantenir el pis, portar els infants al metge, a l’escola...

La presidenta de SCAPS adverteix, però, que la COVID-19 manté bloquejada l’arribada i tornada d’infants. A principis de mes ja va explicar a elCugatenc que hi ha dos infants pendents de tornar a seu campament i quatre que han de venir. “Els vols entre Espanya i Algèria estan bloquejats i això ens genera inseguretat perquè les famílies volen saber quan tornaran els seus infants i, alhora, alguns dels malalts tenen patologies que precisen d’un tractament urgent”, explica tot dient que és una situació específica d’Espanya ja que els vols entre Algèria i França sí estan actius.

L’acte ha comptat amb la presència dels nens sahrauís que hores d’ara són al pis, que han rebut entrades per al festival Petits Camaleons com a obsequi de l’Ajuntament i han regalat un calendari amb un dibuix seu als assistents. També s’ha projectat un vídeo amb testimonis d’adults que en algun moment de la seva infantesa havien acudit al pis de l’esperança de Sant Cugat. “No perden el contacte amb nosaltres, som com una família”, reivindica Bosc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article