Publicitat

SCAPS se suma a la mobilització en defensa de l’autodeterminació sahrauí al consolat del Marroc

Fotos: Jordi Pascual

L’esclat de la guerra entre la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i el regne del Marroc ha portat el moviment solidari amb el poble sahrauí a concentrar-se davant del consolat del Marroc. Centenars de persones engalanades amb banderes i pancartes, entre elles membres de Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS), s’hi han concentrat aquest dimecres per la tarda en un acte respost per un grup d’una cinquantena de persones amb banderes marroquines. Tot i la tensió, els Mossos d’Esquadra han separat els dos grups.

“SCAPS té l’obligació de sumar-se perquè formem part del moviment solidari en defensa del poble sahrauí”, explica Neus Bosc, presidenta de l’entitat, que diu que no tenien constància de cap contraconvocatòria per part del consolat o de grups favorables al Marroc, “l’ambient és tens i no l’esperàvem perquè aquesta era una convocatòria pacífica però que ha topat amb les provocacions de l’altra banda”.

A la manifestació també hi ha acudit la regidora i presidenta de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS), Gemma Aristoy, que explica que romanen a l’expectativa dels esdeveniments. “Qui pot moure peça és l’Estat espanyol [potència administradora del territori] i estem donant una mica de marge però el conflicte creix”, argumenta, “a mocions i declaracions com la del dilluns al Ple de Sant Cugat també instem l’ONU a moure’s perquè encara no s’ha designat el representant de la MINURSO (Missió de les Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental)”.

Davant el convenciment de les autoritats sahrauís d’anar a la guerra, Aristoy explica que “la gent jove està saturada i està decidida a emprendre-la”: “Nosaltres vetllem i treballarem perquè se segueixi un altre camí més dialogat per aconseguir els objectius del poble sahrauí”. Sobre els manifestants promarroquins, la regidora argumenta que no surten de la seva posició de fer veure que el Sàhara forma part del Marroc sense permetre cap concessió per avançar cap a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació.

Abidin Bucharaya, delegat del Front Polisario a Catalunya, diu que l’objectiu de les concentracions com la del dimecres és denunciar “la violació de l’alto al foc que ha dut a terme Marroc i que ha desembocat en una guerra al Sàhara Occidental” així com demanar una rectificació al regne marroquí. “Em consta pel que ens han dit els agents dels Mossos d’Esquadra que no tenen autorització per concentrar-s’hi i, per tant, s’aixecarà una acta per ser multats davant l’administració catalana”, explica en referència als manifestants que defensen la posició del Marroc, “nosaltres intentem calmar la nostra joventut, que és la part de la societat que més sang calenta té”.

Manifestants en defensa del regne del Marroc

A l’altra banda del carrer Pujades, just a la porta del consolat, desenes de manifestants a favor del posicionament del regne del Marroc han lluït banderes del país, han posat música i han intercanviat insults amb la vorera del davant. Molts han rebutjat parlar amb elCugatenc, entre ells un dels diplomàtics. Najib Bail sí ha acceptat donar el seu punt de vista: “Soc espanyol d’origen marroquí amb avantpassats sahrauís i avui soc aquí per defensar el nostre Sàhara, que és marroquí. La gent que es manifesta avui a favor del Sàhara són mercenaris vinguts d’arreu d’Espanya pagats per fer mal al consolat. Nosaltres hem vingut a defensar-lo”.

Bail diu que l’origen del conflicte es deu al que considera una minoria que apostava per crear un estat: “Amb l’ajut d’Algèria, que vol un pas cap a l’Atlàntic, es pretén crear un estat. El Sàhara és molt més gran que el sud del Marroc però demanen només un tros per tenir sortida a l’oceà. Estem en temps de globalització i de viure junts, no de fronteres”. Insistint amb la idea de mercenaris, considera que l’Exèrcit d’Alliberament Popular Sahrauí, que qualifica de guerrilla, no pot fer res davant la força militar marroquina. També diu que el Front Polisario aposta per un referèndum que exclou els sahrauís que han marxat del Sàhara i els marroquins que hi resideixen.

S’evidencia una diferència de fons. A una banda del carrer els manifestants prosahrauís denuncien l’ocupació del territori, l’explotació dels recursos naturals i l’incompliment dels acords del 1991, que, entre d’altres, preveien un alto al foc i la celebració del referèndum d’autodeterminació. A l’altra vorera les persones concentrades a favor del regne del Marroc no accepten l’altra banda com una interlocutora vàlida i no consideren que el control marroquí del territori sigui una ocupació.

Aquesta diferència de discursos, que s’evidencia a Barcelona amb crits i un cordó policial, esdevé una guerra al Sàhara Occidental, esclatada després que l’exèrcit marroquí travessés la línia del Guerguerat per dissoldre les manifestacions sahrauís. Aquell fet, esdevingut el divendres passat, va ser, a ulls del Front Polisario, un trencament unilateral de l’alto al foc i motiu pel qual la RASD va decidir tornar a les armes. El Polisario, explica el Sahara Press Service, no tanca la porta al diàleg però qualifica d’“irreversible” la lluita armada. Aquest dimecres l’Exèrcit d’Alliberament Popular Sahrauí ha emès el sisè part de guerra.

Les entitats en defensa de l’autodeterminació sahrauí davant l’esclat de la guerra

Com ja va explicar elCugatenc, l’escalada bèl·lica al Sàhara ha portat lligada la reacció de col·lectius com SCAPS i CCASPS; el primer sumant-se a un comunicat urgent del moviment solidari amb el poble sahrauí a Catalunya i el segon fomentant l’aprovació de declaracions institucionals i mocions als municipis catalans. Tots ells pressionen el govern català i espanyol a prendre partit i, alhora, a instar l’ONU a actuar. Alhora, no s’aturen les mobilitzacions. Aquest dijous 19 de novembre a les sis de la tarda es preveu una concentració d’abast comarcal al davant de l’Ajuntament de Sabadell. Bosc explica que intentaran preparar algun acte a Sant Cugat per als propers dies.

Notícies relacionades