Publicitat

Som 27 i més demana un canvi d’actitud de la rectora de la UAB en la presentació del nou curs

Foto: Jordi Pascual

El Claustre del Monestir ha acollit l’acte d’inici de curs de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) d’enguany, coincidint amb el 50è aniversari de la seva creació. L’acte, que ha portat personalitats com el conseller Santi Vila, la rectora Margarita Arboix i l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, a la ciutat també ha servit perquè les 27 persones encausades per l’ocupació del rectorat l’any 2013 demanessin accions que aturin el possible pagament de multes de fins a 9.500 euros, una responsabilitat civil de més d’11.000 euros i penes d’entre 11 i 14 anys de presó.

Laura Gené, una de les dues imputades santcugatenques i encarregada de llegir el manifest al principi de l’acte, explica que “aquests no pot ser un curs normal, els fets de dimecres ho demostres” i, per tant, diu, no es pot fer “una inauguració del curs normal”. Recorda, a més, que l’ocupació del rectorat que ha portat els 25 estudiants, un professor i un membre del personal d’administració i serveis a estar imputats reivindicava el compliment de mocions que s’havien aprovat al claustre. La repressió posterior és, per tant, “un atac directe a la mobilització”.

Tot acceptant que el canvi al rectorat durant els darrers anys que va suposar la marxa de Ferran Sancho i l’entrada d’Arboix ha permès més diàleg i l’ajust de la responsabilitat civil que inicialment ascendia a més de 300.000 euros, considera que l’equip directiu de l’Autònoma ha de posicionar-se “per la llibertat d’expressió, mobilització i pensament”, com havia exigit en un comunicat després de l’operació policial contra el referèndum, i deixar-se “d’equilibris entre catedràtics que pensen que hauríem de ser a la presó i les estudiants mobilitzades.”

Gené ha estat l’encarregada de fer el primer discurs de l’acte d’inauguració del curs demanant que la universitat renunciï a la responsabilitat civil, que demani l’arxivament del cas i l’absolució de les 27 persones imputades. “La UAB ha de deixar de ser còmplice d’aquest procés, que és un judici polític”, argumenta. Abans de l’inici de l’acte, desenes de persones han fet pinya al voltant dels membres de Som 27 i més, entre ells l’altre imputat santcugatenc, Nahuel Quimasó, i han llegit un manifest.

L’acte institucional ha tingut els discursos de Vila, Conesa i Arboix i la conferència inaugural del president de la Fundación Cultura de Paz, Federico Mayor Zaragoza, a través d’un plasma. Els activistes de Som 27 i més expliquen que inicialment tenien previst que el ponent acudís presencialment i valoren la seva absència com una victòria de la seva reivindicació i la demostració que cal que la universitat actuï.

Pel que fa als discursos de les autoritats, el conseller ha defensat que el govern de la Generalitat vol garantir l’equitat en l’accés a la universitat i l’alcaldessa ha destacat el valor universitari de la ciutat gràcies, diu, al naixement de la UAB a Sant Cugat ara fa 50 anys. La rectora ha posat en valor els reconeixements i bons posicionaments en rànquings d’excel·lència però també ha advertit que caldrà afrontar reptes de futur amb la recuperació del finançament universitari.

Notícies relacionades