Un cicle de salut mental per trencar l’estigma

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’Espai de Lleure de l’Ateneu, un col·lectiu de persones amb malalties mentals que treballa per constituir-se en club social, ha preparat un cicle de conferències, cinema i teatre sobre salut mental amb l’objectiu de trencar l’estigma. Aquest dijous a les set de la tarda començarà el cicle amb la xerrada Què sabem dels trastorns de conducta? Cervell i comportament a càrrec de la doctora de l’Institut de Neurociències Roser Nadal. Les activitats s’emmarquen en la Marató de TV3, que recull fons per investigar sobre salut mental.

Marcel Cuesta, tècnic de l’Espai de Lleure, explica que la salut mental ha esdevingut més visible en la pandèmia ja que tothom ha estat vulnerable. És, per tant, un moment òptim per lluitar contra la mirada negativa cap a les persones que tenen malalties mentals. El cicle és una forma d’unificar durant el mes de novembre –i el teatre al desembre– les mirades sobre la salut mental que habitualment fan des de l’Espai de Lleure amb xerrades, tallers autogestionats, caminades, participació als horts urbans que depenen de l’Ateneu i l’activitat de testimonis sense tabús, que pretenen seguir durant el 2022.

“L’Ateneu té un projecte per a persones amb diagnosi de trastorn mental sever, esdevenint un espai de trobada i de relació”, reivindica Toni Ramon, director de projectes de l’entitat, “l’Espai de Lleure funciona com un club social a falta del reconeixement de la Generalitat”. L’Ateneu s’ha dotat, a més, d’una comissió de salut mental amb l’objectiu de fer sensibilització, lluitar contra l’estigma i fomentar espais de trobada per a les persones malaltes i les seves famílies, permetent l’acció psicosocial que fa possible la integració de les persones amb malalties mentals.

Una mirada psicosocial

Davant de l’organització de la Marató de TV3, l’Associació Catalana de Professionals de Salut Mental (ACPSM-AEN) ha emès un comunicat criticant que la proposta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) té una mirada principalment biomèdica, deixant de banda els components psicosocials. És un escrit al qual s’han sumat col·lectius com ara la Marea Blanca de Sant Cugat.

En conseqüència demanen una mirada fonamentada en el model integrat de salut mental comunitària, posant l’accent en la prevenció dels trastorns mentals, visibilitzant l’efecte que les condicions de vida i els determinants socials de salut tenen sobre la salut mental, prioritzant la infància, l’adolescència i la joventut com a principals afectats per les conseqüències socials de la pandèmia, la integració de la veu de persones amb experiència pròpia en salut mental i de professionals de diverses disciplines.

Davant de la crítica, Cuesta defensa que la investigació acostuma a ser biomèdica, que també és una part essencial del tractament de les malalties mentals, tot i que també se’n pot fer psicosocial. Alhora, explica que l’Espai de Lleure juga un paper essencial en la vessant psicosocial, ajudant a tractar els símptomes i millorant els determinants socials de la salut. Si bé és cert que moltes persones amb malalties mentals no poden acudir a espais com l’Espai de Lleure fins que no tenen una estabilitat en la medicació.

La regidora de Salut i Ciutadania, Gemma Aristoy, explica que l’Ajuntament treballa perquè es tingui en compte l’acció comunitària en l’elaboració del Pla Nacional de Salut Mental. Per a la regidora, el cicle “possibilitarà parlar de què és això de la salut mental i de què ens està passant”. Posa en valor l’empatia que ha sorgit arran de la pandèmia i, especialment, el confinament estricte.

El cicle

El cicle consta de dues xerrades (el 4 i 12 de novembre), dos cinefòrums (el 16 i 24 de novembre) i una representació teatral a càrrec dels Tallers de Teatre Sílvia Servan (el 19 de desembre). La primera de les xerrades ofereix una mirada més tècnica mentre la segona, sota el títol Per què parlem de salut mental? i a càrrec d’Anna Carrió, representant de la Fundació Vidal i Blanquer, abordarà la salut mental des d’una perspectiva més àmplia, amb la mirada fixada també sobre la vulnerabilitat del conjunt de la ciutadania.

El primer dels cinefòrums servirà per veure i comentar Zauria(k), un documental sobre salut mental amb perspectiva feminista. El segon, que serà als Cinemes Sant Cugat amb una entrada de cinc euros, que parcialment anirà a parar a la Marató, serà la projecció i debat sobre el documental Peixos d’aigua dolça (en aigua salada) sobre el trastorn de l’espectre autista. El cicle acabarà el 12 de desembre a les sis de la tarda a la Unió amb la representació de Píndoles de teatre a càrrec d’alumnes del taller de teatre d’intercanvi social. Pots veure tota la informació del cicle aquí.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article