Un estiu, un únic CAP obert

Foto: Jordi Pascual

L'agost porta lligat, novament, el debat sobre el servei de salut a la ciutat. El CAP de Valldoreix i el del Turó de Can Mates tanquen aquell mes. També ho farà el consultori de Les Planes. Queda, llavors, com a centre de referència el CAP Sant Cugat, al carrer de la Mina, amb un horari de dilluns a divendres de 8 del matí a 8 de la tarda amb les urgències 24 hores en caps de setmana i festius. El consultori de La Floresta implicarà cita prèvia.

Aquesta mesura pròpia i reiterada de forma similar any rere any ja ha estat criticada per la CUP-PC que, a través d'un comunicat, l'ha qualificat d'“un nou atac als drets bàsics de les persones i un pas més de les retallades en matèria de sanitat”. “Demanem a l'Ajuntament de Sant Cugat, com hem fet cada estiu, que treballi i lluiti per tenir a la ciutat uns serveis sanitaris públics dignes i insti a la Generalitat que aturin aquests tancaments”, diuen.

La reivindicació dels cupaires s'emmarca en un seguit d'accions en favor de la sanitat pública que han realitzat darrerament. Per exemple, van fer una xerrada a Cal Temerari per tal de demanar que la sanitat privada no tingués incidència a la pública a través d'externalitzacions. De la mateixa manera, després de la presentació de la Plataforma d'Afectats per l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (PAICAM), van portar una moció en el darrer Ple per sumar-se a la lluita de la plataforma.

De fet, en la propera sessió plenària de l'EMD de Valldoreix que se celebrarà el 14 de juliol, la CUP-PC presenta conjuntament amb la resta de l'oposició, ERC-MES i C's, una moció per tal de demanar que el CAP de la vila no es tanqui durant l'agost. Fan referència als compromisos presos per l'Ajuntament al 2011 i demanen que tant el centre valldoreixenc com el de Can Mates es mantinguin oberts durant tot l'any.

Però la reducció temporal de serveis durant l'estiu no és una cosa pròpia només de Sant Cugat o de la Mútua de Terrassa, de la qual depenen els CAPs de la ciutat. Tal com han publicat diversos mitjans a nivell nacional, el Departament de Salut té previst tancar 1.800 llits d'hospital aquest estiu. Representen un 13% del total. Marea Blanca Catalunya fa una valoració positiva perquè representen menys que anys enrere però lamenten que se sumi, encara que sigui temporalment, a retallades ja aplicades amb l'ús de l'estiu per tancar plantes i quiròfans.

L'any passat ja es van tancar els CAPs de Valldoreix i Turó de Can Mates així com el consultori de Les Planes deixant en marxa només el del carrer de la Mina i el consultori de La Floresta. Fa dos anys el canvi d'horaris es va aplicar ja el 28 de juliol amb la mateixa distribució resultant que enguany o el 2015.

L'assumpte va arribar al Ple ara fa dos anys de la mà de l'Assemblea pels Drets Socials (ADS). Ja llavors es va generar un debat sobre el posicionament del consistori tot i que el llavors regidor de Serveis Socials, Raül Grangé, va dir que les visites a l'únic CAP obert baixaven en un 50% respecte a la resta de l'any. També va dir que el tancament era una “necessitat” que no havia causat grans molèsties.

A final de l'estiu del 2014, tal com explica Cugat.cat, el mateix Grangé va fer una valoració positiva del funcionament de l'únic CAP obert durant l'estiu tot i que ell mateix s'autodesmentia la reducció del 50% de visites ja que, encara amb les dades provisionals, s'hauria passat de 18.000 visites durant l'any a uns 16.700 usuaris a l'agost.

Però en el comunicat d'enguany la CUP-PC apunta a un factor que pot distorsionar qualsevol xifra, la proximitat. Que els valldoreixencs, per exemple, hagin d'anar fins al centre de la ciutat per ser atesos, pot fer enrere algunes persones o, fins i tot, dificultar el transport per a qui té mobilitat reduïda. Ara bé, tot i el debat polític que es pugui generar a nivell local, el consistori pot fer pressió a la Generalitat però la darrera decisió està en mans del Departament de Salut ja que l'atenció sanitària és una competència autonòmica i no local.

Notícies relacionades