Sant Cugat es prepara per a la vaga feminista amb una setmana carregada d’activitats

Foto: Comitè de Vaga

El compte enrere per al 8 de març porta lligat un seguit d’actes que intenten visibilitzar les reivindicacions feministes que enguany prenen la forma d’una vaga general. Aquest diumenge comença la primera d’aquestes activitats amb un taller de davantals que es farà a les 12 del migdia a la plaça d’Octavià, organitzat pel comitè de vaga feminista, un espai obert a totes les dones de la ciutat que es va constituir quan la proposta de fer una vaga general de dones va prendre força arreu de l’Estat. L’activitat s’acompanyarà de la presentació pública dels actes que la mateixa comissió ha preparat a la ciutat per al 8M.

També animen a acudir el 7 de març a la marxa de torxes que es farà a les 10 de la nit a Terrassa. Aquell mateix dia el PSC ha organitzat el debat Les vies cap al feminisme polític; com hem arribat fins aquí i què ens queda per fer amb Maria Dolors Renau, expresidenta de la Internacional Socialista de Dones; Elena Vila, membre de l’executiva local del partit, i Aina Lausaca, membre de les joventuts. L’acte començarà a les set de la tarda a la seva seu.

El 8 de març començarà amb piquets i les primeres accions de protesta a les set del matí a la plaça doctor Galtés i entre les nou i les 12 Cal Temerari acollirà un espai familiar amb jocs, pancartes i davantals dinamitzat principalment per homes per permetre que les dones segueixin amb la jornada de vaga, que també inclou l’aturada de les tasques de cura. A les 12 coincidirà la concentració convocada per l’Ajuntament al davant de la casa de la vila amb un cercavila en què s’ha convidat també alumnes dels centres de secundària de la ciutat. Arrencarà de la plaça Lluís Millet per acabar a la plaça de la Vila, fent coincidir el final amb la concentració al davant del consistori. Acabats els actes de matí, a les dues a la plaça del Rei hi haurà un dinar popular vegetarià també dinamitzat per homes.

Per la tarda serà el torn de la marxa unitària convocada per JERC, ERC, ICV-EUiA, Dones amb Iniciativa, el Cercle Podem de Sant Cugat, Procés Constituent i Moviment d’Esquerres. És la manifestació que se celebra de manera conjunta cada any. En el comunicat de les formacions convocants es fa referència a les dificultats de les dones en el mercat laboral, tant per l’accés, l'ascensió com l’escletxa salarial. La marxa, que començarà a dos quarts de 6 a la plaça d’Octavià, recorrerà els carrers del centre de la ciutat per acabar baixant conjuntament a la manifestació unitària de Barcelona. El comitè de vaga ha decidit incorporar aquesta protesta al programa d’activitats.

La CUP, a falta d’explicar el seu posicionament concret en una roda de premsa dimarts vinent, dóna suport a les accions del comitè i, avança, no apareix a la convocatòria unitària perquè no van ser convidats, mentre els convocants diuen just el contrari. L’any passat va ser el primer cop que els cupaires, conjuntament amb Hora Bruixa, La Xesca, Arran i l’Assemblea Jove de La Floresta, es van desmarcar de la marxa unitària per desavinences per actes d’anys anteriors. Si bé, ara fa un any això es va traduir en dues convocatòries quasi coincidents que van acabar confluint en una única manifestació mentre enguany només n’hi haurà una.

Passat el 8M, seguiran els actes feministes organitzats pel comitè de vaga amb una taula rodona per a dones a les set de la tarda a La Xesca sobre com combatre la precarietat i els abusos a la feina seguit d’un sopar amb concert i música punxada. El 15 de març l’associació Casa de la Dona ha organitzat un debat sobre prostitució amb Maria Jesús Izquierdo a les vuit de la tarda a la Casa de Cultura. Aquell mateix dia l’Ateneu organitza una taula rodona sobre dones i espai públic a les set de la tarda amb Sílvia Solanas, periodista de RAC1; Clara Peya, música; Anna Pérez, ballarina, coreògrafa, pedagoga i actriu, i Maria Gordillo, membre d’Hora Bruixa.

Els actes institucionals

Al marge d’aquestes activitats organitzades per la societat civil i partits, l’Ajuntament ha preparat el seu propi programa d’activitats de la mà també d’entitats. El 8 de març és el dia fort amb Total Barre! i zumba a les 10 i 21 hores a l’Eurofitness, entrevistes a dones treballadores a Cugat.cat a les 11:30, un concert de cambra a les vuit del vespre a l’Ateneu i el primer sopar de les dones de Noestàsola a les nou de la nit a la Casa de Cultura. També hi ha altres activitats com exposicions, concerts, formacions i xerrades que pots consultar al programa oficial.

Notícies relacionades