20 dies amb qualitat de l'aire regular durant el mes de juliol

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat des de Torre Negra. Foto: Jordi Pascual

20 dels 31 dies de juliol Sant Cugat va tenir una qualitat de l’aire regular, prenent com a referència l’Índex Català de Qualitat de l’Aire (ICQA) calculat per la Generalitat amb una xarxa d’estacions de mesurament, a la ciutat ubicada al parc de Sant Francesc. D’aquests 20 dies, encara amb dades pendents de validació, en 19 es considera que la qualitat de l’aire era “acceptable” (amb l’indicador entre 25 i 50) i en un “baixa” (entre 0 i 25). La resta de dies van ser bons però dins de l’escala classificats com a “satisfactoris”, no “excel·lents”.

S’evidencia així que, amb l’arribada de l’estiu i el temps anticiclònic, els gasos contaminants no es dispersen amb tanta facilitat i es queden acumulats sobre les ciutats que els produeixen i les dels voltants. Sant Cugat queda al tocar de ciutats com Terrassa o Barcelona on van arribar a tenir 2 i 1 dies amb una qualitat de l’aire “deficient” respectivament durant el mes de juliol – en el cas de Barcelona només a l’estació automàtica de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica situada a Poblenou.

El juliol d’enguany és una mica pitjor que el del 2015, quan es van registrar 16 dies amb qualitat “acceptable” i un “baixa”. Encara que el mes passat no hi ha hagut cap dia amb una qualitat dolenta, la suma dels dies considerats regulars és de 20 i ara fa un any n’eren 17. Al 2014 i 2013 en van ser 18, esdevenint el juliol del 2016 el pitjor dels darrers anys.

Al juny, en canvi, només va haver cinc dies en què els santcugatencs van respirar aire “acceptable” tot i que de la resta cap va tenir una qualitat “excel·lent”. De fet, a la ciutat no es registra qualitat “excel·lent” des del 28 d’abril, amb un índex prop del llindar que separa la satisfacció i l’excel·lència. Tot segons dades recollides per la Generalitat i fetes públiques per la mateixa institució i l’Oficina Sant Cugat Sostenible. En comparació amb l’any passat, juny va ser un mes bo ja que al 2015 va registrar 24 dies amb qualitat “acceptable” i un amb “baixa.

Pel que fa a l’agost, acostuma a ser un mes força millor que juny i juliol. L’any passat va tenir només set dies de qualitat “acceptable” i al 2014 en van ser tres. Al 2013 en van ser força més, 18. Totes les dades són mitjanes diàries ja que l’anàlisi és continu amb dades horàries de seguiment. Les previsions que fa la Generalitat són per al dia següent de la consultat i, per tant, no es pot saber com serà tot el mes ja que depèn tant de les emissions de gasos com de les condicions climàtiques.

El ICQA calcula el percentatge de contaminants que hi ha l’aire. D’aquesta manera, analitza la quantitat de monòxid de carboni (CO), el diòxid de nitrogen (NO2), el diòxid de sofre (SO2), l'ozó (O3) i les partícules en suspensió (PM10) i extreu una xifra conjunta que es basa en l’efecte sobre la salut de les persones. No és un indicador tècnic per saber quina partícula és més nombrosa sinó que, segons la mateixa Generalitat, està pensat “per informar el gran públic”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article