Aprovació definitiva del projecte de la Mirada en paral·lel al contenciós de les entitats ecologistes
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
CONTRACRÒNICA.El dissabte passat SOS Bosc Volpelleres i l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) van comunicar a través de les seves xarxes socials que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia admès a tràmit el recurs contenciós administratiu contra la modificació urbanística que ha permès canviar la ubicació del nou edifici de la Mirada. Amb aquesta informació, reiterada en forma de nota de premsa poques hores abans de començar la sessió i amb el document d'acceptació, el Ple d’aquest octubre es dibuixava com un moment clau.
El govern portava l’aprovació definitiva del projecte bàsic i executiu de l’edifici, un punt introduït d’urgència al Ple i aprovat finalment amb el vot favorable dels tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) i de Ciutadans i l’abstenció de Junts per Sant Cugat, que ja a l’aprovació inicial al juliol va optar per l’abstenció tot mostrant el seu desacord amb la ubicació però entenent que no es pot retardar més el tràmit, motiu pel qual el mes passat van fer suport al conveni amb la Generalitat per finançar l’obra.
Amb aquest poti-poti d’inputs i amb el govern reivindicant que no s’ha rebut cap al·legació durant el període d’exposició pública del projecte, l’escola la Mirada fa un pas endavant, almenys a l’espera de saber què passa amb el contenciós administratiu anunciat mesos enrere per SOS Bosc i ADENC. El govern té constància de l’acceptació a tràmit per la premsa però no han rebut cap notificació al respecte. Tampoc saben res, per tant, de si s’accepten les mesures cautelars demanades per les entitats ecologistes.
A més, l’ADENC, en nom de SOS Bosc, ha intentat una nova estratègia: un recurs administratiu dirigit al tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch; al secretari de l’Ajuntament; al Síndic de Greuges de Catalunya; al Departament de Territori i a la Direcció General d’Urbanisme per intentar aturar la modificació urbanística ja aprovada i, en conseqüència, impossibilitar la construcció de l’escola a l’emplaçament triat pel govern.
Segons Duch, la instància estava fora de termini i, per tant, no té validesa administrativa. El document es va presentar el passat 8 d’octubre, un cop acabat el termini d’exposició pública. Però les entitats ecologistes consideren que, en haver presentat el recurs contenciós administratiu contra la modificació de planejament, són part interessada i haurien de tenir notificació d’aquests acords. A més, critiquen que el període d’exposició pública coincidís amb el mes d’agost, considerant que s’ha sostret així el dret a presentar al·legacions, propostes, reclamacions i queixes.
Al recurs administratiu reclamen una tramitació “correcta”, és a dir, amb la notificació del projecte bàsic i executiu, l’accés a tota la informació ambiental i la comunicació de la licitació d’obres –que el govern preveu fer abans d’acabar l’any–. Per això demanen que es torni a iniciar tota la tramitació urbanística referent al projecte bàsic i executiu i la posterior licitació. “La no consideració d’aquest recurs administratiu en relació a la documentació, així com a la nova tramitació de forma correcta sol·licitada, ens pot obligar a sol·licitar mesures cautelaríssimes al jutjat com a condició i garantia de la seva tramitació amb la màxima preservació dels drets del medi ambient”, clouen al document.
Precisament d’aquestes mesures cautelaríssimes depèn complir el calendari previst pel govern, que espera que es pugui iniciar l’activitat docent al nou edifici al curs 2023-24. Els infants porten en mòduls prefabricats des del 2016, quan es va estrenar la Mirada al seu emplaçament provisional al costat de l’escola l’Olivera. Per aconseguir complir el calendari, al Ple de setembre es va haver d’aprovar, per unanimitat, el conveni amb la Generalitat i les addendes, deixant una aportació de la Generalitat de 5,2 milions d’euros una de l’Ajuntament de 4,68 milions, que poden baixar en funció de l’adjudicació de l’obra.
Sense presència dels col·lectius ecologistes a la sala de plens, com sí que va passar a l’aprovació inicial al juliol, i sense cap documentació rebuda a l’Ajuntament –segons el govern– del contenciós administratiu de SOS Bosc i ADENC, tot segueix el seu camí, en forma de punt introduït d’urgència “no perquè vulguem amagar res sinó perquè tenim molta pressa”, en paraules de Duch.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari