El debat ciutadà sobre l’Agenda 2030 aterra a Sant Cugat

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L'Ajuntament ha encetat els tallers de participació ciutadana al voltant dels quatre eixos de l'Agenda 2030 proposada per les Nacions Unides que s'ha marcat com a reptes per al 2019. Durant els propers dos anys es preveu encetar el debat ciutadà de la resta dels 17 eixos de l'Agenda plantejada a nivell global com una forma de caminar cap a la sostenibilitat ambiental i social.

Enguany les sessions municipals entomaran els eixos d'igualtat de gènere –el primer taller del qual es va celebrar ahir al Casal de Torreblanca–, consum i producció responsable, energia neta i assequible i acció climàtica –els dos darrers es treballaran de manera conjunta–. El propòsit és traduir les fites i indicadors marcats per l'ONU i per la Generalitat en accions a implementar a nivell local.

La resta d’objectius fan referència a la pobresa, la fam, la salut i el benestar, l’educació de qualitat, l’aigua i sanejament, el treball i el creixement sostenible, la indústria i la innovació d’infraestructures, la reducció de les desigualtats, les ciutats i comunitats sostenibles, la vida submarina, la vida terrestre, la pau, justícia i institucions sòlides i l’aliança entre objectius. L’Ajuntament pretén abordar-los tots.

L'Agenda 2030, explica Sergi Rovira, l'assessor amb què l'Ajuntament afronta aquest repte, és hereva de les grans cimeres mundials dels anys 90 i, especialment, de l'Agenda 21, revisada el 2012 per a la seva darrera etapa. Rovira explica que l'11S al 2001 va suposar un fre de les grans fites ambientals globals i per això qualifica l'Agenda 2030 com una gran oportunitat ja que prefixa objectius en base a un ampli acord de països diversos.

Justament aquesta diversitat, però, deixa eixos amplis difícils d'encaixar en la realitat d'alguns països. En el nostre cas, per exemple, resulta complicat encaixar l'agricultura dins de l'eix referent a l'eradicació de la fam tenint en compte el nivell de vida a Catalunya. Així mateix, l'acord també prefixa marcs mentals hegemònics com ara el creixement econòmic, fent difícil l'encaix d'opcions de decreixement.

Totes les propostes han de tenir en compte quatre condicions bàsiques: "el creixement sostenible, la reducció de les desigualtats, el desenvolupament equitatiu i l'ordenació integrada i sostenible dels recursos". El més important de les sessions engegades per l'Ajuntament, segons Rovira, és que l'Agenda 2030 no s'entén com "els governs fan" sinó que es construeix de la mà de la ciutadania.

La traducció de la participació a Sant Cugat ha pres la forma de tallers oberts. Les sessions sobre gènere es fan el 12 de febrer i de març a les sis de la tarda al Casal de Torreblanca, les de consum el 13 de febrer i març a les sis de la tarda a la Casa de Cultura i les d'acció climàtica el 14 de febrer i març a les sis de la tarda al Casal de Torreblanca. Paral·lelament, el consistori ha habilitat un espai al lloc web de participació on es pot fer seguiment de les trobades i fer propostes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article