L’esborrany de la nova ordenança sobre tinença d’animals preveu més control de les condicions d’allotjament

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Francesc Carol

La Taula de Benestar Animal del consistori treballa en una nova Ordenança sobre la protecció i la tinença d’animals. Hi participen els grups polítics així com actors implicats com ara la Plataforma Animalista (PAS) i El Cau Amic. elCugatenc ha tingut accés a l’esborrany de la nova ordenança –datat del 28 de novembre–. En el document s’hi mantenen alguns punts que ja queden recollits en l’actual ordenança, aprovada definitivament al 2010, però també se n’introdueixen de nous i s’aprofundeix més en alguns existents. De moment no s’han plantejat les quanties de les sancions, que en la norma vigent van dels 100 als 30.000 euros.

La principal diferència entre l’ordenança actual i l’esborrany de la nova és que la segona aprofundeix molt més en les condicions d’allotjament dels animals. S’hi fa especial referència a les inclemències meteorològiques mentre en l’anterior només es parlava d’“aixopluc”. A més, es determina que aquest espai ha de ser “impermeable, de material aïllant i que no pugui produir lesions als animals”. Així mateix, s’indica que un animal que pesi més de 25 quilos no pot tenir un habitacle inferior als sis metres quadrats. L’allotjament habitual no podrà ser un celobert o un balcó i caldrà prendre mesures perquè els animals no entrin en contacte directe amb els vianants o altres animals.

L’esborrany també inclou mesures de salubritat com la neteja diària d’excrements i orins alhora que prohibeix taxativament que els gossos puguin estar lligats o en un espai inferior als sis metres quadrats durant més de tres hores. Fins i tot els que per necessitat han d’estar lligats, ho hauran d’estar menys de tres hores i amb cadenes escorredores, de més de tres metres i amb un collar que no produeixi estrangulació ni sigui la pròpia cadena. Pel que fa als animals perduts o abandonats, segueixen els terminis de recollida 10 i 20 dies per a animals amb xip i sense, respectivament. Alhora, es manté el pagament de les despeses ocasionades a l’administració per part del propietari.

Els propietaris no podran donar o vendre cries a altres persones si no són centres d’adopció legalment establerts

La nova ordenança inclourà, si no es varia del document que treballa actualment la Taula, un punt concret per a nuclis zoològics amb la voluntat que espais amb animals ja sigui per motius científics, d’oci o manteniment i cria així com els llocs de venda s’inscriguin al Registre de nuclis zoològics de Catalunya. Es manté la prohibició de la venda ambulant i es determina que no es poden regalar animals com a premi, recompensa o regal de compensació. Els propietaris tampoc podran donar o vendre cries a altres persones si no són centres d’adopció legalment establerts. En cas de ser-ho, hauran de complir les especificacions de nucli zoològic. Tot plegat afecta als animals perillosos, que també mantindran les restriccions pròpies.

En compliment de la moció sobre els espectacles amb animals

La futura ordenança, si es manté el que planteja l’esborrany, també inclourà un article específic en què es dóna compliment a una moció institucional aprovada al maig del 2013 per la qual Sant Cugat es declarava contrària a l’exhibició d’animals salvatges en circs o altres activitats. D’aquesta manera, es prohibeix la instal·lació de circs amb aquest tipus d’espècies al municipi, tot i que els animals no formin part de l’espectacle, alhora que es prohibeix que hi hagi atraccions de fira que tinguin animals vius lligats.

Els porcs senglars s’introdueixen a l’ordenança

Fins ara l’ordenança se centrava en els animals domèstics i amb especial atenció als gossos i gats. Ara, tot i que el nou text continua fa referència majoritàriament a aquests animals, s’introdueix un nou animal salvatge, el porc senglar. Davant de l’augment poblacional i la presència cada vegada més gran d’aquesta espècie a zones urbanes, l’esborrany de la futura norma inclou un punt específic de senglars i animals salvatges a la via pública.

Es preveu prohibir donar menjar o proporcionar qualsevol tipus d’alimentació als senglars

De moment es preveu prohibir donar menjar o proporcionar qualsevol tipus d’alimentació sense que l’administració ho autoritzi. Té efecte sobre la via pública, les propietats provades i els espais forestals públic i privats que queden dins del terme municipal. També es prohibeix apropar-se als senglars i altres animals salvatges en circumstàncies que puguin comportar perill per a les persones amb l’única excepció de la caça autoritzada.

Els terminis

Ara per ara no hi ha cap document definitiu i la Taula de Benestar Animal ha de seguir treballant en l’ordenança. Tal com ja va explicar elCugatenc, els grups polítics i entitats que hi participen poden fer propostes a incorporar. Tots ells hauran d’acordar què s’introdueix i què no i els serveis jurídics de l’Ajuntament hauran de revisar quints punts s’adeqüen a la llei i quins no i, per tant, s’han d’eliminar. L’ordenança haurà de passar una aprovació inicial i una definitiva al Ple així com un període d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions per tal d’alterar-la. De moment, però, no hi ha calendari amb data final del procés.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article