Publicitat

Fridays for future es posa el repte de convèncer més joves i mobilitzar gent de totes les edats

Foto: Jordi Pascual

Divendres vinent serà la tercera setmana consecutiva que, a dos quarts de sis de la tarda, Fridays for future es concentrarà a la plaça Lluís Millet per demanar accions davant el canvi climàtic. Després d’haver guanyat força a nivell mundial durant els darrers mesos i, especialment, amb la vaga pel clima del passat 15 de març, primera mobilització feta a Sant Cugat, els i les joves que han impulsat el col·lectiu a nivell local es proposen incentivar xerrades o altres accions que permetin conscienciar més adolescents.

Així ho expliquen Dunia Madhoun i Joan Miquel González, estudiants de l’institut Joaquima Pla i Farreras, i Àngel Segura, de l’Angeleta Ferrer. Tot just es troben en fase d’organització interna però, amb un nucli consolidat amb estudiants de tots els instituts públics de la ciutat i del Til·ler de Bellaterra, el seu propòsit és arribar més enllà, esdevenint un actor social capaç de mobilitzar i crear consciència.

El creixement també ha de passar per aconseguir situar la crisi climàtica com un element que preocupi al conjunt de la ciutadania. Encara que el jovent ha pres la iniciativa a nivell mundial seguint l’estel de la sueca Greta Thunberg, jove de 16 anys que ha esdevingut referent global de la lluita contra el canvi climàtic; la crisi climàtica ha d’interpel·lar el conjunt de la societat i, especialment, els i les responsables a institucions i empreses.

L’ampliació de la base és un repte que ha d’anar més enllà del paternalisme i del suport superflu de les institucions i partits. De moment, els Fridays for future santcugatencs ja han trobat un suport intergeneracional destacable. Diversos integrants de la Plataforma de pensionistes van acudir a la mobilització de la setmana passada després d’haver decidit en la concentració que setmanalment fan al davant de l’Ajuntament que la gent gran també s’havia d’implicar en la lluita iniciada pel jovent.

Segons expliquen Madhoun, González i Segura, les concentracions se seguiran fent sine die per copsar l’atenció i rebre suports de les persones que passen pel davant de l’estació. En la darrera concentració van acabar amb una marxa per l’eix de vianants fins a la plaça d’Octavià i just després van improvisar una assemblea per preveure noves accions; especialment com interpel·lar els polítics en un any carregat de cites electorals. Volen saber què es fa i què més es pot fer en clau local per fer front a la crisi climàtica.

Els motius per demanar actuar són diversos i, encara que passen per accions locals, tenen una lògica global. El jovent de Fridays for future assegura al seu manifest que ha esdevingut una generació condemnada a “una dura inestabilitat social i ecològica” i criden als polítics a prendre accions abans que la catàstrofe climàtica que, segons la societat científica, pot arribar en poc més d’una dècada.

“Ens volen vendre falses solucions que hipotequen el nostre futur”, lamenten, “la política no ha actuat i ha ignorat el problema”. Per això demanen “una acció climàtica urgent” que, com a mínim, serveixi per alleugerar les conseqüències del canvi climàtic. Al manifest reivindiquen el “dret a la vida digna de tots els éssers vius”.

Fridays for future es va començar a organitzar a Sant Cugat durant les setmanes prèvies a la vaga pel clima, quan estudiants de diversos instituts de la ciutat es van reunir per preparar accions. En la mobilització del passat 15 de març van guanyar impacte públic i van comptar amb el suport de l’alcaldessa, Carmela Fortuny, i la directora general de Medi Ambient i Sostenibilitat a la Generalitat, Martà Subirà. El seu proper repte és aconseguir que aquests suports es converteixi en un aprofundiment en les accions polítiques.

Notícies relacionades