L’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental emet un informe desfavorable a l’emplaçament de la Mirada

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Ajuntament

L’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) ha emès un informe desfavorable a l’aprovació definitiva de la modificació urbanística que canviava l’emplaçament de l’escola la Mirada per ubicar-la al costat de l’actual accés al bosc de Volpelleres. El document, segons l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), impedeix la construcció del centre educatiu a aquell indret tot apuntant a l’impacte ambiental sobre un “sistema forestal d’alt interès”.

L’OTAAA ja va advertir en l’aprovació inicial que seria millor buscar un emplaçament alternatiu fora del bosc per evitar l’afectació sobre l’ecosistema i la potencial permeabilitat ecològica del bosc. L’òrgan reconeix el bosc de Volpelleres com “un dels últims reductes i refugis de pins de port gran de doble peu de la província de Barcelona”.

Després de l’aprovació provisional i amb aportacions de l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) i de Leonardo Baquedano, membre de SOS Bosc Volpelleres, l’OTAAA referma el seu posicionament. A l’informe apunta que l’Ajuntament ha optat per fer l’escola al bosc pel seu projecte educatiu i per la inadequació de la resta de parcel·les d’equipaments disponibles al barri però sense haver justificat aquesta darrera afirmació ja que no ha preparat cap estudi ni ha proposat ubicacions alternatives.

“Per tal de garantir que la ubicació d’un centre escolar esdevingui compatible amb la preservació dels valors naturals i paisatgístics, cal un estudi d’alternatives on es prioritzin aquells espais amb baix valor ambiental, deixant fora aquells àmbits de més interès ecològic, representat en aquest cas pel bosc de Volpelleres”, apunta l’OTAAA, “no s’ha aportat un estudi d’alternatives on es valorin diferents ubicacions possibles, sinó que s’ha justificat la selecció de l’emplaçament escollit adduint que el projecte educatiu i el projecte escolar impossibiliten altres ubicacions”.

Entre l’aprovació inicial del març i la provisional del desembre, el govern va moure l’emplaçament de la Mirada 19 metres al nord. Aquest canvi, segons reconeix la pròpia OTAAA, suposa passar d’afectar 626 a 478 arbres “sense entrar a valorar l’impacte associat de la construcció d’un equipament escolar a la funcionalitat ecològica d’aquest sistema forestal d’alt interès”. També es considera que les parcel·les que quedarien lliures arran de la modificació i on es pretenien plantar els arbres de compensació són “poc idònies per a la recuperació integral dels valors i elements d’interès afectats pel nou emplaçament de l’equipament”.

Un tràmit bloquejat?

L’ADENC adverteix que, sense opció de culminar el tràmit, el govern municipal haurà de buscar una solució tenint en compte que el planejament vigent és el que preveia una pastilla d’equipaments al costat del Leonardo da Vinci. Precisament en aquest espai s’havia previst inicialment fer l’escola la Mirada però la franja de protecció de Renfe, pel transport de mercaderies perilloses, ho va impedir. Així ho va advertir un informe de Protecció Civil, que va forçar que el govern iniciés la modificació que finalment no es podrà culminar.

Davant d’aquesta situació, el govern ha de buscar un nou emplaçament per al centre educatiu però, en cas de precisar d’una nova modificació urbanística, es retardaria encara més el calendari. Els infants de la Mirada porten en mòduls des del 2016. Joan Carles Sallas, membre de l’ADENC, explica que el govern té una altra possibilitat sobre la taula: negociar amb Protecció Civil la construcció del centre educatiu a l’emplaçament que s’havia previst inicialment a canvi de construir un mur de protecció a la via de Renfe que protegeixi tant l’escola com l’institut Leonardo da Vinci, que ara mateix es troba afectat per la franja de protecció.

Hores d’ara el govern només ha mostrat el seu posicionament al programa Línia Directa amb l’Alcaldessa de Televisió de Sant Cugat. Segons Mireia Ingla, la situació no ha canviat respecte a la dels darrers dies perquè l’Ajuntament encara no ha rebut la notificació: “No tenim constància que s’hagi aturat res”. L’alcaldessa ha dit que el Departament de Territori els ha comunicat que l’aprovació definitiva no es debatrà aquest divendres, tal com s’havia previst, el que suposa una alteració del calendari previst. Davant d’això, el govern municipal ha demanat una reunió amb la conselleria. L’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA) de la Mirada, per la seva banda, ha desestimat fer declaracions a l’espera de tenir més informació sobre l’afer.

“El govern podria decidir seguir el tràmit però amb un informe així de clar i la societat civil organitzada, havent recollit gairebé 20.000 signatures en contra de l’emplaçament proposat, saben que un contenciós els ho aturaria”, apunta Sallas, “l’Ajuntament pot tornar a la idea original amb el compromís de fer el mur, que serviria també per al Leonardo, hores d’ara desprotegit”. L’ADENC, diu Sallas, ha demanat per activa i per passiva la celebració d’una reunió conjunta amb Protecció Civil que mai s’ha arribat a produir.

Satisfacció a SOS Bosc Volpelleres

Lurdes Marimon, membre del col·lectiu SOS Bosc Volpelleres, es mostra satisfeta per la resolució de l’OTAAA i demana celeritat a l’Ajuntament per trobar una solució per a la Mirada. “En aquest moment estan amb el planejament vigent, que preveu l’escola al costat del Leonardo”, recorda, “és el moment de seure i parlar-ne”.

Durant els darrers mesos el col·lectiu va presentar al·legacions al projecte demanant un emplaçament alternatiu. Van ser respostes pel govern abans de l’aprovació provisional tot dient que no hi havia cap alternativa. Ara, però, considera Marimon, no tenen més remei que buscar un altre emplaçament o fer la reunió amb Protecció Civil per negociar l’emplaçament original. SOS Bosc Volpelleres demana ser presenta en aquesta reunió en cas de produir-se.

El col·lectiu també es mostra preocupat per la segona fase d’arranjament del bosc. Després d’haver-hi instal·lat mobiliari i haver pavimentat els camins principals, es preveu crear un nou accés amb un pont des de la banda de l’escola Pins del Vallès. “El projecte preveu transformar el bosc en un parc”, es lamenta. De fet, explica Marimon, el col·lectiu proposarà al tripartit un projecte de protecció del bosc amb la instal·lació de cabanes de fusta que permetin desenvolupar activitats amb tots els centres educatius de la ciutat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article