No tota la finca de la Torre Negra que pretén comprar l’Ajuntament forma part de l’àmbit en disputa urbanística

per Jordi Pascual

Sant Cugat Fake News

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Sant Cugat Fake News és una secció que tracta d’ampliar i/o desmentir notícies, declaracions i informacions virals referents a la ciutat que o bé són falses o poden ser malinterpretades per manca de context o seguiment de l’afer que expliquen.

La roda de premsa del govern d’aquest dimecres per anunciar la compra de prop de 86 hectàrees de la finca de la Torre Negra ha donat lloc a l’equívoc ja que alguns mitjans han publicat que aquestes hectàrees formen part de l’àmbit urbanístic que es troba als tribunals arran d’un nou contenciós-administratiu de Núñez i Navarro i dels petits propietaris. Alhora, el govern ha parlat d’un àmbit de 200 hectàrees.

Cap de les dues xifres és precisa. Tal com recull la nota de premsa que ha acompanyat l’anunci, de les 86 hectàrees de la finca n’hi ha 83 que formen part del Parc Natural de Collserola. Des que al 2014 el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) va excloure l’àmbit del Parc Natural –una resolució refermada pel Suprem al 2016– no hi ha ni un sol metre de l’àmbit en disputa dins del Parc Natural. És a dir, les 83 hectàrees forestals no formen part de l’àmbit afectat pel contenciós.

Les altres 3 hectàrees, que és on es troba l’edifici històric, sí formen part de l’àmbit que es troba als tribunals. Però l’àmbit té un total de 165 hectàrees (àrea de la modificació urbanística impugnada) i no 200 hectàrees. És a dir, quan es formalitzi la compra, el consistori passarà a ser propietari d’un 1,8% dels terrenys afectats pel contenciós.

Alhora, el tripartit ha posat en valor el patrimoni cultural de la Torre Negra tot dient que és un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) però a Sant Cugat i a Valldoreix, segons l’inventari del Departament de Cultura, hi ha tres BCINs: el Monestir, el Pont de Can Vernet i el Castell de Canals. Segons l’historiador Domènec Miquel, la Torre Negra és Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), una categoria que tampoc està recollida a l’inventari del Departament. Tot i això, l'Ajuntament ha facilitat la fitxa del catàleg municipal on consta el registre com a BCIL i, en aplicació d'una declaració addicional d'una llei del 1993 i considerant-se com a castell, esdevé també BCIN.

Per ampliar la informació, llegeix l’article complet sobre la possible compra de la finca.

AMPLIACIÓ: En la primera versió d'aquest article, l'Ajuntament encara no havia facilitat la fitxa del catàleg.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article