Objectiu, energia renovable

per Miquel Margalef

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Encara no s’ha fet la votació, però tot apunta que l’edifici de l’Ajuntament de Sant Cugat, més d’hora que tard, rebrà un subministrament d’energia 100% renovable. Així ho demana la moció que presentaran conjuntament ICV-EUiA, CUP-PC i ERC-MES aquest dilluns, 24 d’octubre, en el Ple de la ciutat i que finalment Convergència també s’hi ha sumat a través d’una esmena. El text esmenat indica que el consistori es compromet preparar una licitació per adjudicar a una empresa energètica que garanteixi un abastiment 100% renovable. 

La licitació, però, només es farà efectiva un cop acabi el contracte vigent actual. Malgrat que de moment només es planteja de manera ferma abastir l’energia de l’edifici de l’Ajuntament, també es proposa començar a enfilar aquest estil de contractes a tots els edificis dels quals consistori n’és propietari. Si bé, segons van explicar els proposants en roda de premsa, cal començar per l'Ajuntament com a símbol i prova per fer-ho extensible i arribar, si es pot, a abastir d'energia neta fins i tot l'enllumenat públic.

Som Energia és la cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre que és citada al llarg de tota la moció com l’exemple perfecte per encarregar-se d’abastir l’Ajuntament d’energia 100% renovable. Si bé, no apareix com a empresa a qui adjudicar el contracte ja que cal fer un concurs públic. De fet, s’acabi tancat el futur contracte amb ella o no, en la moció també s’insta al consistori que se’n faci soci abans que s’acabi el 2016. “Aquells ajuntaments que vulguin canviar el model energètic actual han d’intentar treballar amb subministradores que només treballin amb energia renovable, com nosaltres”, subratlla Erola Sambola, tècnica de Som Energia.

La cooperativa catalana treballa per produir i comercialitzar energia 100% renovable. Actualment produeixen part de l’energia que subministren però en l’horitzó tenen la intenció de produir ells mateixos tota l’energia que donen als seus clients. “Malgrat que no la produïm nosaltres, sempre garantim que l’energia és 100% renovable i sempre de plantes i empreses que mai treballin amb energies fòssils”, esclareix Sambola.

Actualment Som Energia declina tota licitació pública que superi els 2 milions d’euros o, el que és el mateix, cap contracte que superi el 10% de la facturació anual, perquè aquestes no puguin repercutir mai negativament en el funcionament de la cooperativa. Sambola afirma: “La ciutadania creu tant amb nosaltres que els polítics s’han posat les piles per estar a l’altura de l’apoderament de la gent”. La cooperativa està a punt de superar els 27.000 socis i ja té més de 38.000 contractes en vigor, comptant administracions, empreses i privats. 


Actualització: En la primera edició d'aquest article s'indicava que la moció tenia amplis suports i finalment ha esdevingut institucional. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article