Es col·loca la primera pedra del Leonardo da Vinci entre peticions per protegir el bosc de Volpelleres

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Tot i que les actuacions per començar a adequar la parcel·la ja fa dies que han començat, la col·locació simbòlica de la primera pedra del que serà el nou institut Leonardo da Vinci no s’ha realitzat fins aquesta setmana. En un acte marcat per la presència de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, tota la comunitat educativa s’ha felicitat del darrer pas abans per materialitzar una reivindicació històrica, la dignificació de l’institut amb el trasllat dels cicles d’ESO i batxillerat a un centre nou a Volpelleres.

Si bé, la bona nova no ho és tant per als veïns organitzats com a Bosc de Volpelleres Viu, que, des que van veure l’arribada de les màquines a la parcel·la, han intentat aturar momentàniament el projecte per trobar una ubicació que evités talar els arbres que hi quedaven afectats per la construcció. Tot i que ja s’han retirat els pins, un grup d’una vintena de veïns ha aprofitat la col·locació de la primera pedra per recriminar l’actuació i demanar la defensa de la resta de l’entorn, incloent una part del bosc que està qualificada com a equipaments al nord-oest del sector, a la cruïlla entre via Augusta i el carrer d’Alfons d’Aragó.

Bosc de Volpelleres Viu ha rebut l’alcaldessa, Mercè Conesa, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Damià Calvet, amb cartells que criticaven la “mort” d’un quart del bosc. Els representants polítics en tot moment han reivindicat la jornada com de celebració pel seu valor sobre l’ensenyament santcugatenc i no han dubtat en dir als activistes que es trobaran dilluns en una reunió per abordar les reivindicacions. Josep Castro, un dels veïns i usuari del bosc, explica que el següent pas que es plantegen és garantir la preservació de la resta del paratge requalificant, si cal, la pastilla d’equipaments que encara no té un ús definit. Si bé, desconeix quin serà el punt de partida de la reunió.

Durant l’acte s’han fet diverses referències a la proximitat del nou centre educatiu amb la natura. L’arquitecte ha estat el més clar, reivindicant la recuperació d’aigües grises i pluvials l’ús de l’energia renovable i la “recuperació del terreny original”, ja que actualment s’hi acumulen terres provinents de la construcció de la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat que passa pel costat. “A la vall de la parcel·la ens trobem un paisatge que és el que intentarem recuperar”, ha dit en referència a l’actuació d’adequació a l’entorn que es farà un cop acabada l’obra.

Com s’ubicarà i quins serveis donarà el Leonardo da Vinci?

Situat just al davant de l’estació de Volpelleres, l’institut estarà dividit en tres peces: l’institut pròpiament dit, el pavelló i l’edifici amb la biblioteca, el menjador i la cuina. La major alçada serà de quatre plantes tot i que aprofitant el desnivell del terreny. L’edifici té un cost de 7,5 milions d’euros per incloure sis línies d’ESO i tres de batxillerat, el que representen prop de 1.100 alumnes, 378 més que enguany. Oferirà educació secundària i batxillerats de ciències i tecnologia i d’humanitats i ciències socials mentre els cicles formatius es quedaran a l’edifici antic.

De fet, Conesa ha aprofitat l’avinentesa per demanar a la Generalitat l’adequació de l’antic centre assegurant que l’Ajuntament serà el primer en fer l’esforç. Bona nota n’ha pres Ruiz, que ha assegurat que el santugatenc és un consistori insistent “des de la responsabilitat i el compromís”. Així mateix, el director de l’institut, Fernando Anglada, a l’igual que la resta de participants en l’acte, ha reivindicat que es tracta d’un dia “d’il·lusió” tot i que també cal “dignificar” les instal·lacions que d’ara endavant només acolliran els cicles formatius.

El pavelló adjacent al centre de Volpelleres ha implicat una inversió de 850.000 euros per part de l’Ajuntament. Tindrà 1.175 metres quadrats i pretén tenir ús esportiu per a entitats fora de l’horari lectiu. Conesa ha defensat així el “compromís pel dret a l’educació amb sistema públic de qualitat” i ha reivindicat l’actuació com una acció col·lectiva de tots els grups polítics així com els diferents actors educatius, com ara la direcció del centre o l’AMPA. Està previst que el nou centre entri en servei el curs 2018-2019.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article