El PDU del Centre Direccional de Cerdanyola queda suspès pel TSJC

per Miquel Margalef

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual i Territori

L'alt tribunal català ha tombat el Pla Director Urbanístic que pretenia construir més de 4.500 habitatges i un espai en què es podria fer un mocrocentre comercial de més de 100 mil metres quadrats a Cerdanyola, entre la zona del Parc de l'Alba i la de Can Costa. El projecte abasta 4 milions de metres quadrats i es situa geogràficament entre l'actual nucli urbà de Cerdanyola, el de Sant Cugat, l'AP7 i Collserola. Els magistrats han estimat el recurs contenciós-administratiu que l'associació Via Verda va interposar el 2014 contra el macroprojecte

Precisament és aquest mateix any quan el projecte es va veure envoltat de polèmica per culpa de la programació del macrocentre comercial. A més, el nou PDU, aprovat per la Generalitat i l'Ajuntament de Cerdanyola i que ara ha estat suspès, preveia la construcció dels habitatges i les zones comercials sobre uns terrenys que pateixen toxicitats a causa d'uns abocadors contaminats existents al subsòl. Via Verda i Cerdanyola Sense Abocadors van ser algunes de les plataformes que van denunciar aquests fets. A més, tot el projecte va ser criticat per part de l'oposició i la ciutadania mobilitzada, que recriminaven que el PDU es va aprovar d'esquena a aquests actors i amb opacitat. De fet, el projecte no va passar pel plenari municipal. 

Malgrat aquestes queixes provades, el recurs que ara ha estat estimat pel TSJC no va encaminat en aquesta direcció sinó que es centra en l'estudi de mobilitat del futur Centre Direccional. Iñigo de Enterria, l'advocat que va presentar el recurs i actual regidor d'ERC a Cerdanyola, indica que ho van fer així perquè disposaven d'un informe molt més exhaustiu, mentre en altres vessants de la planificació, com la de medi ambiental o econòmica, no era així per falta de recursos. 

“Un grau d'incertesa incompatible amb un planejament que hauria de ser de màxim detall i precisió en totes les seves vessants”

La sentència que anul·la el PDU indica que l'estudi d'avaluació de la mobilitat generada limita la seva anàlisi a un horitzó de 10 anys quan el pla contempla un termini de 20 anys per a la completa execució de les seves determinacions. Segons els magistrats un estudi de mobilitat generada ha d'anar acompanyat de mesures per absorbir els canvis “amb naturalitat i racionalitat” i evitar així que “puguin aprovar-se ordenacions urbanístiques quimèriques o cridades al fracàs o al col·lapse per no haver quedat assegurada la implantació de les infraestructures de mobilitat necessàries”, segons es recull al Cerdanyola Informa que ha explicat la decisió del tribunal i les diverses reaccions que es recullen en aquesta notícia. 

A més, l'alt tribunal també sentencia que la viabilitat del PDU no està garantida perquè hi ha “un grau d'incertesa incompatible amb un planejament que hauria de ser de màxim detall i precisió en totes les seves vessants” i creuen que l'explicació de la mobilitat es defuig al llarg de tot el Planejament Urbanístic. 

Reaccions a la sentència 

Arran de la sentència Via Verda ja ha demanat que es reobri el debat sobre la necessitat real del PDU per a Credanyola, tal com estava planejat. El col·lectiu dóna suport a la idea que el Centre Direccional no respon a cap necessitat d'habitatge, comerç o oficines per a la ciutat, ans el contrari. 

Per la seva banda, l'Ajuntament de Cerdanyola entén que la suspensió del PDU pot obrir una nova etapa de debat per repensar el planejament. Accepten, també, que el plenari municipal té moltes visions diferents respecte a com ha de ser el nou pla però indiquen que hi ha més concens respecte a allò que no es vol al PDU. De moment, però, tant el consistori com la Generalitat encara estan estudiant la possibilitat de presentar recurs de cassació, ja que el dictamen del Tribunal encara no és ferm. 

Reportatge del Centre Direccional 

En aquest reportatge, realitzat per Jordi Pascual i Miquel Margalef l'any 2014, s'expliquen totes les vessants i polèmiques que van sorgir en el seu moment arran de l'aprovació del PDU que ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article