La Taula de Benestar Animal plantejarà les característiques del nou Centre d'Acollida
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
El Ple d'octubre ha servit per aprovar, davant l'atenta mirada de desenes d'activistes de la Plataforma Animalista (PAS), l'estudi per crear un Centre d'Acollida d'Animals Domèstics a la ciutat. En una proposta presentada pel regidor no adscrit Dimitri Defranc, es plantejava aprofundir en el compromís de Sant Cugat pel benestar animal amb l'estudi de necessitats per fer el projecte del centre que, segons l'acord aprovat, “hauria d'aspirar al major grau de suficiència econòmica i a fomentar l'adopció com a mètode prioritari de l'accés del ciutadà a compartir la vida amb animals domèstics”.
La moció, que ha estat aprovada amb els vots favorables de Convergència, Ciutadans, ERC-MES i el propi Defranc i l'abstenció de tota la resta de regidors, planteja que de cara als pressupostos de l'any vinent i el següent es guardi una partida que permeti desenvolupar el projecte. Al mateix temps, demana que la Taula de Benestar Animal participi en el procés de definició del centre.
Segons el regidor no adscrit, després de l'aprovació de la reunió serà la pròpia taula, que es reuneix el proper 7 de novembre, l'encarregada de fer un sondeig del problema de l'abandonament d'animals domèstics a la ciutat. Per això s'hauran de prendre dades de la Policia Local i del servei de recollida d'animals. També caldrà contrastar les dades amb el cens de gats, ja que els salvatges no es poden agafar per portar-los a un centre d'acollida ni a una casa, a diferència dels gossos i els animals exòtics.
La recollida d'informació ha de servir per saber la mida i necessitats del centre i plantejar un pressupost
De la recollida de totes aquestes dades, es podrà saber, prossegueix Defranc, la mida i necessitats del centre per plantejar un pressupost. De fet, explica, la PAS va presentar una proposta als pressupostos participatius, que no ha arribat a les fases de votació, tot i que n'eren conscients que calia tenir moltes més dades per fer un projecte afinat. Així i tot, amb l'aprovació de la moció i les converses que han mantingut, considera que el govern està predisposat a fer la taula i, per tant, serà una moció que no quedi en un calaix.
En la reunió de la Taula de Benestar Animal del 8 de novembre es parlarà de l'ordenança de tinença d'animals. És aquí on el regidor no adscrit espera poder començar a parla què fer amb els animals abandonats tenint present que en un futur hi haurà el centre. La PAS participarà a través de la taula. “Al Ple hi havia unes quantes persones però en total diria que arriben a 100, quasi totes dones”, explica Defranc.
Les abstencions per ser no adscrit
Més enllà del debat sobre la necessitat o no de fer un Centre d'Acollida d'Animals, la moció ha portat lligat un altre debat ja que és la primera presentada per Defranc en categoria de no adscrit després d'haver abandonat el grup de la CUP-PC. El posicionament del PSC i ICV-EUiA ha estat d'abstenir-se en ser una proposta que no ve d'un grup municipal.
El mateix sentit de vot ha fet el seu antic grup municipal tot indicant que serà l'únic cop que passi ja que d'ara endavant votaran en contra de totes les propostes que presenti el regidor no adscrit i, en cas d'haver-ho coincidència programàtica, com en aquesta, faran mocions alternatives. El PP ha pres el mateix posicionament que la CUP-PC pel que fa al vot contrari, tot i que sense plantejar mocions alternatives, i estrenant-se ja des de primer moment.
Això ha fet que el debat sobre una moció que els propis partits que han votat en contra i s'han abstingut accepten com a interessant i que hagués pogut ser institucional acabés amb aportacions només del govern, Ciutadans i ERC-MES. Tots ells defensant que es tractava d'una “bona moció”. La primera resposta de Defranc al boicot a les regidories no adscrites per la lògica de trencament dels projectes col·lectius que arriben a les eleccions ha estat dir: “Seguiré treballant per Sant Cugat!”
Després del Ple, però, valora que el posicionament dels partits respecte a la seva acta de regidor no adscrit responen a una circumstància local i “instint de supervivència”. Ho planteja amb aquests termes perquè només la CUP-PC i PP han anunciat vot contrari, justament els dos grups que en aquest i el passat mandat han tingut un regidor que ha passat a ser no adscrit. En referència també al PSC, considera, i així ho ha dit al Ple, que els grans partits podrien canviar la llei electoral si no els agrada.
De tot això planteja, però, que ell continua sent un actiu de l'oposició. “Si jo fes el mateix amb les seves propostes, beneficiaria al govern, els hi donaríem carta lliure”, argumenta Defranc. Amb un Ple en què el govern pot guanyar una votació amb l'abstenció de tres regidors i vot qualitat de l'alcaldessa tot i que la resta estiguin en contra o una abstenció i un vot amb el govern, creu que els vots contraris a les seves propostes són un error. “No caiguem amb l'error perquè açò destrueix l'oposició”, diu.
Així i tot, planteja que seguirà treballant propostes, també amb la PAS, ja que allò important és fer-les arribar a Ple. Si després li fan una esmena a la totalitat amb una moció alternativa o altres aportacions que no disten del plantejament inicial que no desvirtuen el sentit de la proposta, ja se sentirà satisfet. Alhora, avança, la xarxa ciutadana que pretenia crear de suport a la seva regidoria està en vies d'enllestir-se i potser la podrà presentar ja el mes vinent.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari