Acaba la taula de diàleg del tribut metropolità amb una proposta d’al·legacions que haurà de passar pel Ple

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Txus Cruz

Després de cinc sessions, s’ha dissolt la taula de treball sobre el tribut metropolità nascuda arran d’una moció presentada per la Plataforma No al Tribut Metropolità a través del grup municipal de Ciutadans al Ple del juny i aprovada parcialment. Ho fa després d’haver elaborat un document de propostes i al·legacions a presentar en el marc de l’exposició pública oberta després de l’aprovació inicial de l’ordenança fiscal metropolitana el mes passat.

La proposta d’al·legacions haurà de ser aprovada per un Ple municipal extraordinari que està previst que se celebri el proper 4 de desembre. El document recull un bloc de posicionament i reflexió, un de propostes de millora i accés a la informació i un darrer que contempla les al·legacions concretes per a l’exercici del 2021, un any en què el Consell Metropolità es compromet a congelar el tribut –al 2020 va incrementar-se en un 5%– però no deixar-lo sense efecte tal com proposa Ciutadans o la mateixa Plataforma. Això suposa que només el darrer dels blocs serà efectuable a curt termini, tot suposant que el Consell Metropolità aprovi la proposta.

S’incorporen vuit al·legacions entre les quals destaquen que la bonificació del 60% que actualment s’aplica sobre les primeres residències s’estengui també a aparcaments i trasters lligats a les residències i als locals comercials, naus industrials i despatxos de menys de 500m2. Alhora es proposa una bonificació del 75% per a famílies desafavorides, famílies monoparentals, jubilats i aturats de llarga durada segons la tarifació social de cada municipi, per a famílies afectades per ERTOs i a establiments afectats per declaracions d’estats d’alarma.

Paral·lelament es demana que no es cobri el tribut a persones físiques en risc d’exclusió social que ho acreditin als serveis municipals, les activitats afectades per la COVID-19 amb suport econòmic del seu ajuntament i dels locals comercials de menys de 500m2. També es proposa que els increments anuals no puguin superar l’IPC.

La resta de punts, que suposen un debat a més llarg termini, fan referència a qüestions com obrir un debat sobre el finançament metropolità, la creació d’una línia de subvencions més ambiciosa, regular si el tribut es por repercutir al lloguer, ampliar la tarifa plana de transport als títols socials (gent gran i joves), incorporar les ordenances fiscals i el sistema de càlcul del tribut al web de l’Àrea Metropolitana (AMB), estudiar el fraccionament del pagament per trimestres i aplicar una simplificació dels criteris de càlcul.

Aquestes propostes han estat molt ben valorades pel govern municipal i pel grup municipal de Junts per Sant Cugat i, en canvi, criticades per Ciutadans i, especialment, per la Plataforma No al Tribut Metropolità. Seguint allò aprovat al juny, la taula havia de transmetre a l’AMB la queixa sobre la manca d’informació sobre el tribut i dels problemes del càlcul així com demanar auditories anuals; dues peticions que el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, assegura que s’han demanat tot i que encara no n’han rebut resposta: “Amb les al·legacions estan obligats a respondre’ns”.

Satisfacció del govern i de Junts

Soler diu que l’activitat del govern en aquest afer ha estat la de trobar el consens entre les diferents parts que han participat a la taula –entitats com Sant Cugat Empresarial i la Plataforma, l’EMD, el Síndic de Greuges i els partits polítics–. “Hi havia qui volia obrir el meló del que el Ple havia rebutjat, com demanar l’eliminació del tribut”, explica Soler, que diu que s’han recollit totes les propostes que no contravenien el posicionament del plenari. En qualsevol cas, reconeix, l’aprovació de l’enviament de les al·legacions a la propera sessió plenària no obliga els representants santcugatencs al Consell Metropolità a votar-hi a favor.

“Hem introduït millores tangibles i recull la majoria de propostes que havíem fet”, es felicita Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat, que reivindica algunes de les aportacions del seu grup polític: obrir el debat sobre el finançament de l’AMB, aconseguir més bonificacions, homogeneïtzar tarifes i regular la repercutibilitat sobre el lloguer, entre d’altres. “Ha estat un sistema de treball positiu que ens ha permès incidir en les polítiques públiques de la ciutat”, valora la portaveu de Junts, Carmela Fortuny, “no ha estat fàcil però em vull quedar amb el resultat”.

Rebuig de Ciutadans i de la Plataforma

Però no tots els grups polítics votaran a favor de les al·legacions. Ciutadans serà l’única de les cinc forces amb representació al Ple de Sant Cugat que votaran en contra de la proposta sorgida de la taula de diàleg. “Nosaltres no estem d’acord amb el tribut i esmenar-lo és una forma de dir que sí ho estem”, explica el seu portaveu, Aldo Ciprian, “continuarem la batalla a l’AMB, que és on s’ha de donar”.

El portaveu taronja agraeix la tasca feta per la Plataforma, que gràcies a la seva moció ha permès la creació de la taula de diàleg, tot i que reconeix que no és el resultat que esperaven: “No estem satisfets perquè no sabem si es farà l’auditoria ni quan se’ns farà el retorn a les propostes”. Ciprian es mostra convençut que hi ha un ampli rebuig ciutadà que, si s’hagués pogut expressar als carrers sense les limitacions de la pandèmia, hauria estat tan massiu que hagués fet que el Consell Metropolità fes marxa enrere amb la implementació del tribut als municipis de la segona corona.

“Algunes de les entitats que han donat suport a aquestes al·legacions ho han fet perquè són un mal menor”, assegura Mireia Sanjuan, membre de la Plataforma, “ens sentim utilitzats per Junts, que estava en contra del càlcul i ara aprovarà unes al·legacions que no suposen cap canvi sobre aquest càlcul”. La Plataforma considera que prendre com a vulnerables persones amb menys de 2,5 cops l’Indicador de Renda de Suficiència és excloure molta gent que necessitaria suport.

Com que el govern no estava disposat a obrir el debat sobre l’existència del tribut tenint el compte que el Ple havia rebutjat aquesta possibilitat, això ha suposat excloure algunes de les al·legacions, entre elles la de la Plataforma. “És una falta de respecte perquè només posen la part que els interessa”, critica Sanjuan, “hem hagut de denunciar constantment que les actes no eren correctes i, a més, ERC i la CUP no han vingut a moltes de les reunions”.

La representant de la plataforma considera que el tripartit els ha pres el pèl i explica altres motius per pensar-ho: “El passat 12 de novembre ens van confirmar l’hora de la reunió amb quatre hores d’antelació i amb la dissolució de la taula com a segon punt de l’ordre del dia. També hem demanat ser al Consell de Ciutat i no ens hi han deixat. Se’ns ha arribat a dir que no tenim ni legitimitat ni representativitat”.

Davant d’aquestes crítiques, Soler assegura que ell actuava en nom del govern i que, per tant, l’absència d’alguns dels partits del tripartit en alguna de les reunions no suposava cap greuge perquè tenien una posició consensuada. Tot dient que la Plataforma ha tingut una actitud bel·ligerant, assegura: “No han fet ni una sola proposta i només s’han dedicat a defensar el seu posicionament perquè el tribut deixi d’existir”. Brugarolas, per la seva banda, agraeix la tasca de la Plataforma per la presentació de la moció però assegura que deixar sense efecte el tribut suposa no acceptar mesures com la tarifa plana de transport o les inversions per millorar la xarxa.

La dissolució de la taula

Amb tot, la darrera reunió de la taula de diàleg, celebrada el dimecres passat, ha suposat la dissolució de l’òrgan ja que el govern considera que ja s’han complit els tres acords de la moció del juny. Tot i això, Soler es compromet a remetre les respostes a les dues peticions i a les al·legacions tan bon punt es reben i no descarta, si s’escau, crear un nou espai de debat més endavant. Junts també ho considera una decisió encertada perquè s’ha acabat d’elaborar el document d’al·legacions: “Quan arribi el moment ens hauríem de tornar a trobar però ara no té sentit mantenir-ho”.

Una mirada totalment diferent plantegen, de nou, Ciutadans i la Plataforma. Ciprian considera que no té cap sentit dissoldre la taula sense saber si es farà l’auditoria: “Soler ho ha tancat perquè ho ha volgut així”. Sanjuan, per la seva banda, fa una mirada similar: “Hem enviat una carta demanant una auditoria però tanquem la taula. Com sabrem la resposta a aquesta i a la resta de peticions? Sembla que han fet la taula per fer-se la foto i dir que han fet alguna cosa, per penjar-se la medalla”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article