Acaben les votacions dels pressupostos participatius envoltades de polèmica

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Web dels pressupostos participatius. Fotos: captura de la web i campanyes de l'Ajuntament.

Quan es va presentar la idea de fer uns pressupostos participatius, el govern es va posar a vendre la iniciativa com una proposta molt positiva; gent que proposaria i decidiria què fer a la ciutat. Una xifra de 10 milions d'euros a l'any l'ús de la qual acabaria depenent del poble. I llavors van començar les campanyes. Persones amb cartells blancs i hipotètics projectes començaven a inundar els carrers i alguns dels mitjans locals. Des de llavors, tot ha avançat bé; almenys això considerava el comissionat de Participació Ciutadana, Joan Puigdomènech, just abans de començar les votacions. “S'han fet les etapes tal com estava previst”, deia a aquest diari. Ja en aquell moment havia rebut crítiques i ara, un cop acabades les votacions –a falta de saber els resultats a data de redacció d'aquesta notícia–, encara més.

Fins al 6 de novembre els santcugatencs majors de 16 anys podien escollir entre les 25 propostes que havien superat totes les fases de selecció. Ja quan es van donar a conèixer els projectes que es portarien a votació tant l'Aplec Jove com l'Associació de Veïns del Centre Estació van criticar que les seves idees havien estat alterades fins al punt de no reconèixer-les com a pròpies. Fins i tot altres associacions que no van alçar la veu amb comunicats ni protestes, com els veïns de Volpelleres, van acceptar a elCugatenc que potser caldria millorar l'aspecte territorial. Aquesta és una crida que, sense ser oficialitzada per cap col·lectiu, també ha arribat als barris no cèntrics ja que tots els vots valen igual i per a algunes persones això pot beneficiar les zones amb més densitat de població.

Però lluny de quedar-se en unes poques crítiques aïllades, ja encetades les votacions hi ha hagut fins a dues altres denúncies, la dels proposants de la Casa de la Dona i la de l'Associació de Veïns del Barri del Monestir – Sant Francesc. Dues més que se sumarien no només a les de l'Aplec Jove i la dels veïns del Centre Estació, sinó també les que des de bon principi va fer el PSC en veure que els seus projectes queien en les primeres fases de selecció perquè eren proposta d'un partit, quan enlloc queda estipulat que les agrupacions polítiques no puguin fer aportacions. Tot un debat que va generar una picabaralla entre els socialistes i ERC-MES i que Puigdomènech va intentar tancar dient que s'hauran de revisar les bases perquè quedi clar qui pot i qui no pot ser partícip dels pressupostos participatius.

Però, de fet, moltes de les crítiques coincideixen en el sentit. L'Aplec Jove deia que no reconeixia la seva idea de fer un espai jove perquè pel camí s'havia perdut l'autogestió, l'Associació de Veïns del Centre Estació veia que la seva idea d'un hotel d'entitats a l'antic Ajuntament es podria fer a qualsevol altre lloc per “motius tècnics” i ara Podem, la CUP, Dones amb Iniciativa i Hora Bruixa, com a defensors de la creació d'una Casa de la Dona, tornen a veure el mateix, la seva proposta “ha quedat reduïda i banalitzada a ser un espai a compartir entre l’Escola Maragall, les entitats, i les dones, 60 m2”.

Montserrat Español, en representació de les proposants de la Casa de la Dona, explica que en cap moment se'ls havia comunicat que la seva proposta esdevindria un espai compartit amb altres entitats fins que ho van veure en la publicitat de les propostes que es portaven a votació. En les fases de triatge i redefinició, explica, no es va plantejar cap canvi. “L'Ajuntament té les polítiques socials menystingudes”, diu en referència a altres col·lectius, com els joves, que han demanat espais autogestionats i mai han arribat a ser una realitat.

Ja en el comunicat van anunciar que es desmarcaven de la proposta dels pressupostos participatius per l'alteració i van apuntar: “Volem deixar clar que nosaltres seguirem defensant el projecte –tal i com va quedar definit en la seva presentació–, des del feminisme i l’autogestió, i per descomptat, seguirem reclamant un espai de dones, per a les dones on es garanteixi l’acollida amb absoluta disponibilitat”. Español diu que potser això implica esperar a un “canvi en l'Ajuntament” perquè ja fa anys que reivindiquen un espai per a les dones i mai s'ha arribat a fer.

Per als proposants de la Casa de la Dona projecte que es podia a votar no compleix aquestes expectatives

Aquesta Casa de la Dona hauria de ser, segons el projecte inicial, un espai on promoure la relació i la solidaritat que des d'una perspectiva de gènere hauria de permetre la incorporació de les dones a tots els àmbits. Es farien xerrades, tallers d'empoderament, activitats de sensibilització i culturals. Tot plegat sota una forma d'autogestió en mans d'una associació de dones. Per als proposants, el projecte que es podia a votar no compleix aquestes expectatives i per això no el veuen com a propi. No han decidit què faran si és un dels projectes guanyadors, ja que esperen a saber els resultats –que un cop acabades les votacions se sabran en breu– per decidir si se sumen o no, sempre sabent que l'espai no serà la Casa de la Dona que demanaven.

Així mateix l'Associació de Veïns del Barri del Monestir – Sant Francesc va un pas més enllà i apunta, amb una entrada carregada de sàtira al seu blog, a diverses propostes que es podien votar que són gairebé idèntiques a les propostes inventades de la campanya prèvia a la presentació d'idees. Per exemple, la proposta 25 planteja crear nous horts urbans i a la campanya de març un dels cartells incloïa el text “vull un hort urbà a prop de casa”. El mateix plantegen amb la proposta 12 de fer un skatepark i la 19 de fer espais de socialització de gossos, entre d'altres que animen a comprovar personalment. I la crítica que fan és clara: “Aquests pressupostos van néixer amb la capacitat d’endevinar el que vol la gent”.

Aquesta crítica va en la línia del que va explicitar Julià Mestieri, membre de la Comissió de Gitanes i Cal Temerari i opinador habitual d'aquest diari, en un article on plantejava que els pressupostos participatius han servit per legitimar algunes propostes del govern a base d'alterar les idees en el procés de triatge. Una apreciació idèntica a la que va explicar Vicenç Sanfrancisco, del Centre Estació, en veure que l'hotel d'entitats que proposava la seva entitat ja no tenia el lloc que ells havien plantejat. “El que es va aprovar al Consell de Ciutat no té res a veure amb el que hi ha ara”, va dir abans d'iniciar-se les votacions en resposta a aquest diari.

Passades les votacions i a falta de saber els resultats, falta saber quina és la valoració del govern i si la darrera fase, l'execució, es compleix. Sinó, el pas de més de 900 propostes rebudes a unes 500 acceptades per complir els requisits i posteriorment la selecció de 48 per part del Consell de Ciutat amb taules de participació fins acabar amb les 25 que s'han pogut votar no haurà servit de res. Fins el moment, però, Puigdomènech, acceptava les crítiques i les reconeixia, almenys així ho plantejava en declaracions a aquest diari el mes passat, com a símptomes de millora per revisar procediments i bases o millorar la comunicació del funcionament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article