L’activisme d’esquerres es mobilitza pel primer de maig a Sant Cugat

per Xavier Boix

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Capçalera de la manifestació de l'1 de maig a Sant Cugat. Foto: Tino Rubio

Un any més l’Assemblea pels Drets Socials de Sant Cugat (ADS) ha aconseguit fer sentir la seva veu pels carrers de la ciutat en un Primer de Maig. Una ciutat mig adormida i que pensava més en com celebrar el dia de la mare o el munt d’actes que es feien pel matí s’ha vist sobresaltada de sobte pels crits d’un centenar d’activistes de l’esquerra santcugatenca que recuperaven les tradicionals proclames a favor dels drets socials i laborals.

La manifestació va sortir de la Plaça del Coll que així s’ha convertit ja en un emblema tradicional d’aquesta manifestació fent ressò també en el barri tradicionalment més “obrer” de la ciutat. Dues cançons del Cor Cantem les 40 – “Gallo rojo, gallo negro” (una icona de la lluita antifranquista) i “El dia que tot rebente”, de la Gossa Sorda – van ser el tret de sortida de la marxa, que va recórrer els carrers més importants de Sant Cugat: Avinguda Cerdanyola, Carrer de la Torre, Santiago Rusiñol, Santa Maria, Valldoreix, per finalitzar a la Plaça Lluis Millet. Encapçalava la manifestació una pancarta amb el lema “Contra la desindustrialització. Per un treball digne per a tothom!”, amb clara referència a la situació que pateixen empreses de la ciutat i particularment Delphi, com avançàvem dissabte en aquest mateix mitjà.

Fotografies: Tino Rubio

En l’àmbit laboral, l’ADS va recordar l’èxode d’empreses com ACONDA, JOMA’S o SHARP, el degoteig constant d’acomiadaments a HP i el tancament imminent de Delphi, del que hem parlat en el nostre mitjà. També criticaren el model de ciutat que ha expulsat jovent des de fa dècades “per rebre a uns amb recursos i expulsar uns altres que només poden viure del seu treball”. Justament per la defensa dels interessos d’aquests era perquè s’havia convocat la mobilització d’ahir.

Pels convocants, “s’ha de continuar lluitant per un lloc de treball digne per a tothom; a continuar sostenint amb els nostres recursos i els dels defraudadors fiscals, tots els serveis públics: l'ensenyament públic i de qualitat, la sanitat pública, les pensions, les rendes garantides ciutadanes, els serveis bàsics, el dret a l'habitatge digne contra bancs i desnonaments”. I varen acabar animant a no deixar el carrer, a lluitar com els que han lluitat en els darrers anys i que van aconseguir els drets que avui tenim i que “avui els estats controlats per les grans empreses, els corruptes, la UE insolidària i vergonyosa i el FMI volen destruir”.

A la manifestació s’hi van poder veure representants de forces de l’esquerra de la ciutat, d’ICV, EUiA, CUP, ERC, PODEM i Procés Constituent, així com les organitzacions juvenils properes a alguns d’aquests partits. Durant una estona també es va poder veure al portaveu de Ciutadans Aldo Ciprián. Una manifestació que, si bé no va aplegar a tanta gent com caldria per la situació que viu la societat, sí que va mobilitzar a tothom qui és activista avui en l’esquerra social i política de Sant Cugat. Després de la manifestació, uns van anar cap a Sabadell a la convocatòria dels sindicats anticapitalistes, uns altres cap a Barcelona a la convocatòria dels sindicats majoritaris i la resta es van quedar al Cata fent unes cerveses.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article