Catalonia Innovation Triangle, l’oportunitat perduda

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: CiT

CONTRACRÒNICA.Feia goig veure Lluís Recoder agafant-se de la mà dels alcaldes de Rubí i Cerdanyola aquell 2012 en què es va constituir el consorci que impulsa el Catalonia Innovation Triangle (CiT), un projecte ambiciós que buscava generar sinergies entre els tres municipis per promoure l’economia i atreure inversions de la mà de l’administració pública, les universitats, els centres de recerca i les associacions empresarials.

Vuit anys després, les plaques de trànsit amb indicacions amb les sigles CiT és, potser, l’únic que ens queda d’aquell intent de cooperació intermunicipal. Una manca d’activitat que ha arribat en forma d’advertència de la Sindicatura de Comptes de Catalunya. Si el consorci no es posava al dia de les seves obligacions, és a dir, presentar els pressupostos mai realitzats dels darrers exercicis i fer el del 2020, l’Ajuntament de Sant Cugat com l’administració més gran podria veure’s limitat a l’hora de rebre fons.

“Si no reactivàvem el consorci o decidíem deixar-lo, podíem deixar d’ingressar 550.000 euros del Fons Català de Cooperació Local”, ha explicat el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, en la sessió plenària telemàtica corresponent al mes d’octubre. I entre les dues opcions, el tripartit ha optat per marxar i així obrir el camí perquè els altres dos municipis puguin fer el mateix i s’acabi liquidant el CiT, un adéu que fa més llàstima per l’oportunitat perduda que per l’activitat real dels darrers anys.

Així ho ha expressat Soler, tot dient que es tracta d’un instrument inoperatiu i que, des del punt de vista del govern, no tenia cap sentit reactivar-lo tenint en compte que es mantenen relacions bilaterals amb Cerdanyola i Rubí. Tot i que el tinent d’alcaldia no ha especificat quins projectes hi ha darrere d’aquesta voluntat d’intercooperació comarcal mancada d’un consorci operatiu.

La mateixa percepció té Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, que ha agraït a Soler la coherència de marxar d’un òrgan inoperatiu. Ara bé, per al regidor taronja això és mostra del fracàs d’una iniciativa de la qual s’hagués pogut extreure molt més suc. En la recerca de responsables de la mort gradual del CiT, Blázquez mira especialment el govern anterior tot i que també fa un toc d’atenció al tripartit tot dient que podria haver sigut més ambiciós.

Carles Brugarolas, regidor de Junts i, per tant, hereu polític del Recoder de la foto, ha estat l’únic crític amb la decisió del govern. Des del seu punt de vista, el consorci va començar a fallar per motius polítics vinguts de Cerdanyola, apuntant especialment a ERC i la CUP, a qui considera culpables d’haver bloquejat un projecte que hauria permès l’arribada de fons europeus. Es perdia així el suport unànime que Brugarolas ha reivindicat com a inici del CiT.

Però a ulls de Junts, el fracàs del CiT durant el darrer any no és un motiu suficient per marxar-ne. De fet, gairebé és un motiu per posar-s’hi a treballar a fons perquè considera que en un moment de crisi econòmica com l’actual –i la que vindrà!–, un consorci com aquest serviria per captar inversions, fons europeus i empreses i, sobretot, per establir estratègies d’innovació més fortes gràcies a la cooperació dels tres municipis.

Hi ha hagut debat perquè quan Soler i Blázquez critiquen la inoperativitat bàsicament estan dient a Brugarolas que no va fer bé la seva feina i, a canvi, el regidor de Junts diu que és ara el govern qui no està actuant correctament. En qualsevol cas, es tracta d’un debat estèril perquè entrar o sortir del CiT no depenia de tot el Ple i el que ha passat per la sessió d’aquest octubre era només un punt informatiu d’una decisió que ja havia pres l’Ajuntament. Així ha mort el CiT a Sant Cugat. Ens queden les plaques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article