Debat pressupostari del 2020: L’Ajuntament deixarà de pagar la quota de l’AMI però no s’accepta cap altra al·legació

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

L’única al·legació acceptada pel govern és la primera de les 169 presentades pel grup municipal de Ciutadans: la retirada de la quota de 8.300 euros anuals per a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). El tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, ho confirma tot assegurant que, després de la sentència que anul·lava la quota del 2013, el jutjat obliga el consistori a no pagar-ne cap més. Els diners es destinaran a les quotes de dues altres entitats municipalistes: l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública i l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública.

Aquesta és l’única al·legació acceptada en el marc del debat pressupostari del 2020 que va començar amb la proposta del govern a principis del mes passat, criticada per l’oposició per considerar que no s’ajusta a la situació de COVID-19, i aprovada inicialment el passat 8 de juny. Dels dos grups de l’oposició, només Ciutadans ha presentat al·legacions mentre Junts per Sant Cugat ha posat sobre la taula la seva mirada sobre com el govern municipal afronta la crisi sanitària, econòmica i social, punt de partida per negociar possibles canvis als comptes. Amb aquest punt de partida, el Ple extraordinari d’aquest dijous 16 de juliol podrà aprovar el pressupost del 2020 valent-se de la majoria del govern.

Reunions govern-Junts

Junts considera que l’Ajuntament ha de pressionar per desbloquejar el superàvit captiu per les lleis d’estabilitat pressupostària –aprovat ja per la Comissió per a la Reconstrucció a nivell estatal–, que hauria d’endeutar-se en 6,5 milions d’euros per invertir en actius financers d’empreses públiques municipals que puguin fer accions davant la COVID-19 i aprofundir en les polítiques de resposta a la crisi amb la petició de revisar la quantificació d’ingressos però, sobretot, amb la implementació d’algunes de les mesures que han proposat durant els darrers mesos.

Amb aquesta reivindicació, el grup municipal ha renunciat a presentar al·legacions formals a canvi de fer reunions per parlar sobre les propostes. Soler, però, matisa aquestes reunions: “Tot i que sí n’hi ha hagut de bilaterals no han servit per tractar propostes concretes”. El tinent d’alcaldia diu que com Junts se centra en la crisi de la COVID-19, la majoria de les seves propostes s’han debatut en el marc de les comissions informatives especials que es van crear arran de l’emergència sanitària i que acaben aquest mes.

“Hi havia propostes que ja estaven plantejades i d’altres que creiem que no es poden aplicar perquè no són clares o caldria fer tràmits que s’allargarien fins al 2022, com la capitalització d’empreses privades o a entitats”, enraona, “hem de justificar la utilitat pública i, alhora, ha de quedar clar quin paper juga l’Ajuntament: així passaríem a ser copropietaris d’empreses i entitats de la ciutat?” Més enllà de la concreció, Soler explica que un cop celebrades una dotzena de reunions preparen un document de conclusions de cadascuna de les tres comissions.

Sense acord per a les al·legacions de Ciutadans

De les 169 propostes del grup municipal de Ciutadans, només s’ha acceptat la de la quota de l’AMI i per motius purament legals. La resta han quedat rebutjades. Els taronja proposaven la supressió de 59 partides, moltes d’elles perquè van destinades a activitats que no s’han realitzat com la Festa Major, viatges a ciutats agermanades, el Premi Ciutat de Sant Cugat o la Re-Volta. Segons Soler, al Ple del 27 de juliol es farà una modificació pressupostària que ha de servir per moure aquests diners a partides concretes per fer front a la COVID-19 o a la bossa que es pretén reservar per als propers mesos.

També proposen l’eliminació d’altres partides tenint en compte la conjuntura actual com el servei de fotografies (46.350 euros), la revista municipal (38.000), el suport i dinamització d’entitats (40.000), el canvi de gespa de la pista d’atletisme (700.000), la rehabilitació de Can Monmany (100.000), la unió del carril bici entre Valldoreix i la Floresta (120.000) i la finalització del carril bici de l’hipòdrom (150.000), entre d’altres.

En la roda de premsa en què van presentar les al·legacions, la regidora Munia Fernández-Jordán també va explicar el seu desacord amb l’empresa pública Promusa, a qui proposen treure 2 milions d’euros per a la promoció de l’habitatge públic i 6 milions previstos com a ampliació de capital. Alhora demanen crear una partida de 80.000 euros per fer una auditoria externa de l’empresa.

De forma paral·lela, proposen modificacions de 88 partides, entre les que destaca reduir en 400.000 euros el pressupost de l’EPEL Cugat.cat, reduir en 176.000 euros la gestió de serveis esportius, en 154.500 la gestió d’instal·lacions esportives i en 219.225 el suport a activitats de cultura popular i tradicional, tot argumentant la situació de COVID-19. Alhora demanen incrementar partides de suport a empreses, petit comerç, emprenedoria i de serveis socials, com augmentar en 40.000 euros el conveni amb Càritas (que quedaria en 120.00 euros anuals). La retallada total entre supressions i modificacions és de 13 milions, compensada amb 8,3 milions de despesa de nova creació.

Ciutadans també proposa afegir diverses partides de nova creació, la més significativa dotada de 4,2 milions d’euros perquè l’Ajuntament pagui directament el tribut metropolità i que l’Àrea Metropolitana no giri el rebut a cada ciutadà. Alhora, també proposen la creació d’una línia de microcrèdits a PIMEs i autònoms valorada en 2 milions d’euros, el destí de mig milió d’euros per a la urbanització de l’avinguda Baixador i de mig milió més per bonificar taxes municipals així com diverses partides de 100.000 euros per a accions com la creació d’una ludoteca, una línia d’ajuts a famílies amb menors amb discapacitat, una campanya de bons de compra al comerç local i una per a aparcament. Incorporen partides per a mocions –moltes seves– com ara la creació d’una setmana medieval, l’adaptació d’un nou equipament per a la Policia Nacional o fer una auditoria externa dels contractes amb Teyco.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article