Delphi Sant Cugat podria deixar sense feina més de 700 persones

per Xavier Boix

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una de les mobilitzacions sindicals dels darrer ERO de la planta. Fotografia: CC.OO. Catalunya

Sant Cugat va aixecar-se dijous 4 de febrer amb una mala notícia. Delphi pot tancar. L’antiga Condiesel, que després va passar a denominar-se Lucas, està a la vora del cessament d’activitat industrial 54 anys després de la seva posada en marxa. Just en el mateix moment en què es publiquen les dades sobre el comportament laboral a la nostra ciutat i que des del govern municipal es treu pit per proclamar la bona salut d’aquesta respecte a les ciutats limítrofes, és possible que a mitjans d’aquest any una fàbrica que ha marcat la història de Sant Cugat tanqui les seves portes i enviï cap a casa més de 500 treballadors, més 150 persones d’empreses subcontractades – moltes d’elles amb més de 20 anys a la planta – i amb conseqüències nefastes per algunes empreses auxiliars.

La direcció de la planta, segons el president del Comitè d’Empresa en representació de CC.OO., José Antonio Morán, els va comunicar que s’havia decidit que “abans del mes de maig hi haurà un cessament de l’activitat industrial motivat per diferents causes entre les que la més important és la pèrdua important que comporta la fabricació d’alguns productes”. Segons el representant sindical, aquesta situació ja es veia a venir doncs, entre d’altres actuacions, l’empresa s’havia fet amb els serveis de MOA BPI Group per tal que trobés alguna altra firma que seguís amb l’activitat industrial de la planta santcugatenca, mantenint el màxim de llocs de treball. L’aposta de la companyia americana per aquesta consultoria de RR.HH. i Management hauria de ser fructífera atenent a que el seu director general a Espanya i Portugal és Joan Josep Berbel, que fins al seu nomenament va ser director d’Inversions i Comerç de l’Agència Catalana de Competitivitat Acció de la Generalitat (febrer del 2015). També havia estat director general del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) del 2006 al 2011, del Cidem i de l’Agència d’Inversions de Catalunya i Subdirector de l’Oficina de Promoció d’Inversions (SEPI).

Segons el president del Comitè d’Empresa, José Antonio Morán, hi ha alguna empresa interessada en tirar endavant l’activitat en la planta “però no acaba de quallar la proposta i és per aquesta raó que Delphi pren la decisió i per això amenaça amb el cessament si no fructifiquen els contactes amb algun comprador”.

Els sindicats acusen l’empresa de deslocalitzar la producció

Davant la situació que s’està produint, la representació sindical acusa l’empresa de “deslocalitzar la producció que existeix” i s’oposa “a una decisió que és unilateral”, avançant que seuran a negociar sempre que “es garanteixi l’activitat industrial a la planta de Sant Cugat”. Segons Morán, l’empresa s’emporta la producció a la planta que té a Romania, una producció que és la que està adreçada sobretot a Daimler Benz. En aquests moments a la planta de Sant Cugat els treballadors estan representants pels següents sindicats – de major a menor número de delegats –: CC.OO., UGT, FTC i CGT i, segons Morán, hi ha unitat d’acció. Durant el dijous hi va haver assemblees informatives a la planta i es van plantejar possibles mobilitzacions i el dilluns 8 de febrer hi haurà una reunió del Comitè d’Empresa a les 11:30.

En aquests moments a la planta de Sant Cugat es fabriquen dos tipus de bomba d’injecció dièsel: una de Renault que té els dies comptats i una altra per a Daimler Benz que suposa el 80% de la producció però que comença el procés de final de producció el 2017 – encara que aquest és de llarg abast –. També s’hi mecanitzen peces per a la planta de Romania. Davant la situació creada, el representant dels treballadors, a la pregunta de quines solucions podria donar l’empresa, respon que “s’hi podrien portar nous clients com ara Honda que avui s’instal·len a la planta de Romania, de manera que s’evidencia que la direcció fa una aposta clara per altres plantes com aquella i Xina i no per la nostra o les que ja han tancat – es refereix a la del Puerto de Santa María o la de La Rochelle que també està en la mateixa situació –.

La versió de l’empresa

Per començar, no és l’empresa la que atén a aquest mitjà. Malgrat el director de RR.HH., Daniel Alonso, ha estat interpel·lat per elCugatenc mitjançant el seu gabinet de comunicació (una agència de comunicació externa), qui ha respost la nostra demanda d’informació ha estat Rafael Ortiz, de Garrigues, “assessors de Delphi Espanya des de fa molts anys”, ens diu. Daniel Alonso va ser el director del mateix departament quan es va fer el cessament d’activitat a la fàbrica de Sharp de Sant Cugat, després d’haver fet el mateix a la planta de Samsung de Parets del Vallès (tot un especialista en tancaments empresarials que, per cert, el 2006 va participar a uns “diàlegsSantCugatTribuna” per parlar de “la sostenibilitat del model social europeu” en què ell va intervenir per posar de relleu el contracte fixe discontinu i també en els que va anunciar una notícia enverinada: convertir 250 empleats de Sharp d’eventuals en fixos discontinus”).

Però seguint amb la versió dels portaveus de l’empresa, aquesta ha fet la comunicació a nivell europeu i del que ha informat ha estat que el contracte de Daimler, que donava feina a les plantes de La Rochelle i Sant Cugat s’està acabant. “El cost de fabricació és superior al de venda, el dièsel cada cop està en pitjor situació al mercat i s’està mantenint una activitat de forma artificial, ens quedem sense el contracte de Daimler i ens costa 100 milions d’euros mantenir l’activitat aquí”, ha afirmat Ortiz, de Garrigues. Pel que fa a la qüestió de la deslocalització a Romania, de la que acusen els sindicats a l’empresa, Ortiz ha respost a elCugatenc que “no és el cas de guanyar més diners sinó que el contracte de Daimler no el tenim nosaltres ja, l’hem perdut”. Sobre la possibilitat que la feina que es fa per altres clients es porti a Sant Cugat no ha volgut fer cap comentari.

Segons aquest portaveu però les accions per part de l’empresa “pinten bé per recol·locar una part important de la plantilla i volem agrair l’esforç dels treballadors durant tots aquests anys pel que la nostra responsabilitat social consistirà en intentar mantenir el màxim de llocs de treball i la resta d’acomiadaments fer-los de forma pactada i al llarg de l’any”.

A finals del 2013 ja es va pactar un ERO entre ambdues parts a la planta de Delphi de Sant Cugat pel que hi van haver 126 afectats, amb 31 acomiadaments forçats, 36 prejubilacions i 59 baixes voluntàries.

Reaccions d’ajuntaments i partits

En nom de l’Ajuntament de Sant Cugat, l’alcaldessa Mercè Conesa ha lamentat la decisió de la multinacional Delphi i s’ha posat al costat dels treballadors, reclamant un procés de reindustrialització per mantenir els llocs de feina. En aquest sentit, la màxima representant del consistori ha avançat que ja ha demanat una reunió amb la direcció de la planta i el comitè d’empresa “per analitzar la possibilitat d’iniciar aquest procés de la planta”. L’alcaldessa ha expressat que “és una notícia molt dolenta per als treballadors i per al conjunt de la ciutat, especialment per al barri del Monestir, on viuen molts santcugatencs que tenen feina en aquesta fàbrica”.

En un comunicat de l’Ajuntament s’ha desvetllat que l’alcaldessa de Sant Cugat ha participat en els darrers mesos en diverses reunions amb l’objectiu de buscar una sortida als problemes pels quals passa l’empresa. El passat mes de maig, per exemple, Conesa va prendre part en una trobada a París entre la direcció mundial de Delphi i els treballadors de la planta santcugatenca. A més, també ha tingut diverses reunions amb el comitè de treballadors tant a l’Ajuntament com a la Direcció General d’Indústria de la Generalitat per tal d’analitzar la situació de la planta santcugatenca.  També s’indica que per a Conesa “aquesta possible solució de la reindustrialització per mantenir els llocs de treball passa per la implicació de la Generalitat”.

L’Ajuntament de Rubí, mitjançant la seva alcaldessa Ana María Martínez, també ha mostra el seu suport als treballadors de la planta i ha avançat que posa a la seva disposició els serveis municipals. Un centenar de treballadors de la planta són rubinencs.  La màxima responsable de la ciutat veïna ha declarat que es posarà en contacte de forma immediata amb els ajuntaments de les poblacions més afectades per la situació – Sant Cugat, Terrassa i Cerdanyola – per valorar la resposta a donar.

Des dels diferents grups municipals amb presència al ple també hi ha hagut posicionaments al respecte de la situació a Delphi. Ciutadans critica la “inacció de l’ajuntament de Sant Cugat en els darrers anys per a evitar el tancament de Delphi”. En aquest sentit el portaveu dels taronja, Aldo Ciprián, ha volgut recordar que “la inacció passa factura i que la Generalitat ha intervingut en altres casos d’empreses del sector com SEAT o FICOSA, on s’ha finançat a l’empresa per a evitar pèrdua massiva de llocs de feina”. En aquest sentit han volgut recordar que quan es va aprovar la darrera moció institucional de suport a l’empresa, “els acords eren insuficients i ja van criticar que l’administració municipal es limités a posar venes a possibles ferides i no a afrontar el problema que tenim ara i que significarà l’acomiadament d’unes 500 famílies directes i la pèrdua de negoci per a més de 3.000 treballadors indirectes”. És per això que demanaran explicacions al Govern de Catalunya mitjançant el Grup Parlamentari sobre les actuacions que s’han realitzat per a evitar i per pal·liar les conseqüències del tancament de Delphi.

També el PSC ha lamentat l’anunci del tancament de la planta i han recordat que el sòl “ha de seguir sent per a ús industrial”. En aquest sentit el portaveu socialista, Pere Soler, ha lamentat que “no s’hagi pogut reconduir la situació després del darrer ERO” i ha mostrat la seva preocupació davant un possible final en el que no segueixi l’activitat industrial de la planta. Per aquest motiu demanen que l’Ajuntament “posi en marxa, de forma urgent, els mecanismes d’assessorament que siguin necessaris per tal de no deixar desemparats el col·lectiu de treballadors de Delphi en aquests moments”. Ha anunciat, a més, que es portarà per part del PSC una moció, que vol ser institucional, al Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Des d’ERC Sant Cugat, el seu regidor Ferran Villaseñor, que també presideix el Consell de Barri Centre-Est, on hi ha el barri del Monestir, ha escrit un article a Cugat.cat on recorda que “els sindicats ja alertaven de la situació feia temps i que hi ha treballat i hi treballen moltíssimes persones de Sant Cugat, moltes d’elles del barri del Monestir”. En el seu article, Villaseñor acusa Delphi “d’una actuació decidida per una deslocalització clara, de manca i lentitud d’investigació i desenvolupament en noves bombes d’injecció que impedia nous contractes”. I demana que l’Ajuntament “estigui amb els treballadors com a interlocutor en la nova fase, tant en possibles recol·locacions com en indemnitzacions justes, sempre, però, prioritzant l’activitat i els llocs de treball”. En el seu article, Villaseñor demana que es creï a l’Ajuntament una comissió ad hoc per analitzar els possibles escenaris i que el proper ple municipal doni suport explícit als treballadors de la planta perquè “ells sí són mereixedors del premi de la nostra ciutat”. Altres grups que s’han solidaritzat amb els treballadors via xarxes socials són els de la CUP-PC i ICV-EUiA.

L’any passat, el mes d’octubre concretament, també hi va haver un posicionament polític en el ple de l’Ajuntament en el sentit de donar suport a la negociació d’ambdues parts i, sobretot, a que en un futur no hi haurà requalificacions dels terrenys on està ubicada la planta de Delphi a un altre tipus de terreny que no fos el de caràcter industrial. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article