El Ple aprova el paquet de mesures econòmiques per fer front a la COVID-19 a l’espera de debatre el pressupost del 2020

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual i captura del Ple

El tripartit s’ha valgut de la seva majoria absoluta per aprovar les tres modificacions pressupostàries vinculades al paquet de 60 mesures que el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, va anunciar el divendres passat. Tot i que el govern ha estat l’únic a votar a favor en dues de les tres modificacions portades a debat a un Ple extraordinari telemàtic celebrat aquest migdia, l’oposició s’ha mostrat col·laboradora. Junts per Sant Cugat ha optat per l’abstenció en una de les modificacions i pel vot contrari en l’altra. Ciutadans s’ha abstingut en les dues. Tot i les mostres de suport parcials, el debat ha estat servit.

Els cinc grups municipals només han coincidit en el vot favorable en la primera de les modificacions que, de fet, realment era la ratificació d’un decret d’alcaldia que ja havia aprovat la modificació de forma directa arran de la declaració de l’estat d’alarma. És el que va permetre fer front a les mesures que s’han aplicat durant les darreres setmanes: el reforç de la neteja, la contractació d’una empresa per fer desinfeccions a residències, el no cobrament dels serveis que s’han deixat de prestar, el reforç de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i la instal·lació de contenidors frigorífics al tanatori, entre d’altres.

Soler ha defensat les modificacions, que sumen un total de 5,8 milions d’euros provinents del superàvit del 2019, tot acceptant que resta pendent l’aprovació del pressupost del 2020, que haurà de servir per rebaixar la pressió fiscal a alguns col·lectius així com per crear un fons de contingència de prop de mig milió d’euros. “La tercera fase serà en matèria tributària i la quarta l’aprovació del pressupostˮ, ha reivindicat el tinent d’alcaldia, que considera que amb l’aprovació de les modificacions aquest dilluns s’han passat les dues primeres fases de la proposta del tripartit: aplicar mesures d’urgència i fer una reserva pressupostària per seguir emprenent mesures.

L’oposició no ho veu clar perquè consideren que, tot i que moltes de les mesures proposades per ERC-MES, PSC i CUP-PC són encertades, cal anar més enllà. Així ho ha expressat Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat, que assegura que l’única forma d’evitar acomiadaments i tancaments de comerços i empreses és fer que les empreses tinguin les despeses a zero. Això passaria, al seu parer, per deixar de cobrar-los impostos i emprendre negociacions amb altres administracions i empreses per aconseguir carències i condonacions de serveis.

“Els propietaris han de deixar de cobrar els lloguersˮ, ha reivindicat Brugarolas, que alhora també ha demanat anar més enllà en les mesures socials proposades. És així com Junts ha defensat els cinc documents de propostes presentats pel seu partit –un general, un en matèria d’economia, un d’educació, un d’esport i un de cultura–, que al seu parer dibuixen “un pla socialment més justˮ que el del govern. Tot i així ha agraït la introducció d’alguna de les seves propostes.

Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, ha aportat una mirada similar: “No té sentit que els ciutadans segueixin pagant el mateix que abans de la crisiˮ. Reivindicant amb més força que mai la mirada d’una rebaixa fiscal perquè els diners restin a les butxaques de la ciutadania i no a les administracions, els taronja han lamentat que es mantingui la pujada de l’IBI anunciada mesos enrere i que la forma de fer suport a la ciutadania no sigui la condonació d’impostos sinó “passar per finestretaˮ per rebre subvencions i ajuts, el que considera que és un perjudici en temps per al ciutadà i a nivell econòmic per a l’Ajuntament, que haurà de destinar-hi recursos per atendre les peticions.

S’ha dibuixat així la diferència entre esquerres i dretes/liberals que es repeteix en cada debat pressupostari. Soler ha acusat específicament Brugarolas de pretendre que l’Ajuntament deixi d’ingressar gairebé 45 milions d’euros en lloc d’optar per triar a qui aplicar la rebaixa fiscal i a qui concedir ajuts. El tinent d’alcaldia també ha recriminat tant a Junts com a Ciutadans –a qui ha acusat de no presentar ni una sola proposta tot i que els taronja sí van anunciar que ho farien– pel que considera un menysteniment a la feina feta pels treballadors.

Brugarolas també ha estat respost amb contundència per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, que, davant les peticions del regidor de Junts d’anar més enllà en algunes polítiques demanant al govern espanyol que elimini les limitacions als ens locals per poder aprofitar la tresoreria acumulada, ha dit: “Pel grup de la CUP m’estaven preguntant si era vostè qui parlava perquè fins i tot ha parlat d’aturar l’Ibex i les grans empresesˮ. Més enllà de l’anècdota, Gibert ha assegurat que no per ser mesures insuficients –el que ho atribueix a les limitacions de l’administració local– s’ha de votar en contra d’elles.

Debat entre la negociació i la lleialtat

La resta del Ple no ha tingut cap punt substancial en quant a acords ja que incorporava la ratificació de l'extraordinarietat del propi Ple i l’autorització per fer-lo de forma telemàtica així com el repàs als decrets que ha aprovat el govern durant les darreres setmanes per prendre les primeres mesures d’urgència, respondre en clau local a les limitacions de l’estat d’alarma, sumar-se al manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus i fins i tot les bases de funcionament del Ple de forma telemàtica.

És per això que, més enllà de les modificacions, el punt principal del Ple ha estat el quart, que s’havia reservat per establir un debat sobre la situació de crisi sanitària a la ciutat. És el moment en què els portaveus de cada grup de govern han explicat les accions acordades i els de l’oposició la seva mirada sobre aquestes. Com a introducció a la sessió l’alcaldessa, Mireia Ingla, ha fet un repàs a l’estat de la crisi amb atenció especial a les residències, on diu que tot i la gravetat la situació està controlada amb només dues d’elles havent fet trasllats a l’Hospital General. L’última dada de morts a residències feta pública (14 d’abril) era de 58 persones.

Carmela Fortuny, portaveu de Junts, ha demanat al govern més diàleg en la presa de decisions tot i el moment de crisi. Ha aprofitat la intervenció per defensar les propostes del seu grup sota el paraigua d’un pla que ha anomenat Sant Cugat planta cara, una bateria de més de 100 propostes amb què pretenen “anar més enllà de les línies de subvencióˮ en matèria econòmica i sumar actors públics i privats per prendre mesures en clau de ciutat. En aquest sentit, defensa que cal pressionar altres administracions, repensar prioritats, reestudiar el pressupost del 2020 i intersecar els vectors social, econòmic i ambiental.

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, ha estat més breu però ben clar. Davant l’emergència sanitària, ha defensat que s’han de fer els esforços econòmics necessaris per salvar vides i per fer front a la crisi econòmica: “Hem de prendre decisions polítiques ambicioses per no tenir la necessitat de crear herois ni plorar els nostres mortsˮ.

Per part dels tres partits de govern, Francesc Duch, d’ERC-MES, ha defensat les accions preses per l’Ajuntament i ha dit que cal revertir les retallades aplicades al sector sanitari i en dependència. També ha defensat que és el moment de revertir el rescat de la banca per reforçar l’erari públic per fer front a l’emergència sanitària i a la crisi social i econòmica que se’n deriva.

Soler, com a portaveu del PSC, ha defensat les accions del govern espanyol amb mesures com posar la sanitat privada sota el control públic, posar a disposició de les autonomies la Unitat Militar d’Emergències (UME) o preparar una renda bàsica. Davant les crítiques sobre com ha treballat les propostes el tripartit, ha dit: “La ciutadania ens demana unitat i lleialtatˮ. Això ha obert el debat entre el govern, que ha demanat el suport de l’oposició, i els altres partits, que han demanat ser tinguts en compte de forma més clara per poder garantir la lleialtat, que defensen que ha de ser a la ciutat i no només al govern.

Finalment Gibert, com a portaveu de la CUP-PC, ha dit que la crisi ha evidenciat una vegada més la precarietat de molts treballadors, especialment aquells de l’àmbit de les cures. “En un moment així no s’ha de marcar perfil, que és molt similar a posar-se de perfilˮ, ha dit en referència a les crítiques creuades per la gestió de la crisi, “hem de tenir en compte que la situació actual no només és resultat de la pandèmia, també ho és de les retallades dels darrers anysˮ. La regidora ha posat en valor la solidaritat sorgida en forma de xarxes suport veïnal així com la implicació d’entitats com la Creu Roja, Càritas i Gilgal Solidari.

60 mesures a l’espera del pressupost del 2020

L’aprovació de les modificacions pressupostàries són un pas indispensable per aplicar el paquet de 60 mesures anunciat pel govern divendres i fet públic definitivament durant el cap de setmana. Tot i que no totes les accions tenen cost econòmic, moltes d’elles precisaven de la modificació pressupostària i d’altres resten pendents de l’aprovació del pressupost 2020, que segons va dir Soler divendres passat, s’hauria d’aprovar inicialment en menys d’un mes. A continuació el document de les 60 propostes:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article