El Ple aprova el pressupost del 2020 amb el vot contrari de l’oposició

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El govern s’ha valgut de la seva majoria per aprovat el pressupost municipal del 2020, valorat en 149,16 milions d’euros (un 12,89% més que l’any anterior), tot i que amb els dos grups de l’oposició votant-hi en contra. Respecte a la proposta inicial del tripartit, feta pública a principis del mes passat i aprovada inicialment el 8 de juny, només hi ha hagut una modificació: la retirada de la quota a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) arran de la sentència que anul·lava la quota del 2013.

La retirada d’aquesta partida ha estat possible gràcies a una de les al·legacions de Ciutadans, que demanava esborrar-la per il·legal. Així ho han estimat els serveis jurídics, fent que el tripartit hagi optat per la retirada. Els 8.3000 euros que el consistori pagava anualment a l’AMI es destinaran a dues entitats municipalistes: l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública i l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública.

El desacord de l’oposició

El Ple extraordinari per aprovar definitivament el pressupost del 2020, celebrat aquest dijous al matí, no ha portat cap sorpresa respecte als posicionaments que els grups polítics han fet des del moment en què el govern va fer la seva proposta. Els dos grups de l’oposició, Junts per Sant Cugat i Ciutadans, continuen considerant que el pressupost del 2020 no és realista i no s’ajusta a la situació de crisi sanitària, econòmica i social.

Davant les crítiques de l’oposició, el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, ha defensat que no només ja s’han fet modificacions pressupostàries mentre es tenia prorrogat el pressupost del 2019 sinó que amb les properes modificacions s’arribarà a més de 15 milions d’euros destinats a fer front a l’emergència –11 milions entre les modificacions ja realitzades i els anuncis d’avantatges fiscals que s’hauran d’aprovar en el marc del debat de les properes Ordenances Fiscals i entre 4 i 5 milions de partides que es modificaran en el proper Ple ordinari.

Aquesta resposta no només serveix a Soler per desempallegar-se de les crítiques que l’acusen de plantejar un pressupost precovid sinó que, a més, també rebat un dels principals desacords amb Ciutadans, que acusa el govern de mantenir partides d’activitats que no s’han celebrat ni es podran fer per les limitacions de la pandèmia (la ReVolta, la Festa Major, actes vinculats als agermanaments amb altres ciutats...). El tripartit, tot dient que així s’agilitza l’aprovació, diu que totes aquestes partides caigudes passaran a destinar-se a partides concretes de COVID-19 i a una bossa de diners per a reforçar accions o preveure’n de noves.

L’explicació no contenta l’oposició. Carles Brugarolas, regidor de Junts, reivindica totes les propostes que el seu grup municipal ha fet davant la COVID-19 i ha criticat que el govern no les hagi acceptat i, en el cas de les desestimades tècnicament, no hagi buscat alternatives per fer-les possible tot i que amb adaptacions. El seu grup va unificar totes les seves propostes en un document però no va presentar al·legacions formalment, el que considera que no ha de ser cap fre: “Es podia buscar un acord polític més enllà de les limitacions tècniques de les al·legacions”.

El debat de les al·legacions de Ciutadans

Com a extinent d’alcaldia d’Economia, Brugarolas sap bé que la majoria d’al·legacions s’han de desestimar ja que els supòsits per a acceptar-les són limitats. Qualsevol nova proposta política s’ha de negociar abans del període d’exposició pública perquè sinó tècnicament ha de ser rebutjada. Això és precisament el que li ha passat a Ciutadans amb les 168 al·legacions restants. El regidor taronja Sergio Blázquez ha lamentat especialment l’aturada de dues propostes: les noves línies d’ajuts a comerciants i la proposta de pagar el tribut metropolità amb fons municipals per evitar que l’Àrea Metropolitana giri el rebut a cada veí.

Aquest afer ha estat un dels més debatuts perquè mentre Ciutadans acusa el govern de no afavorir polítiques socials, Soler considera que assumir un tribut d’una altra administració no només no és factible tècnicament sinó que a més no suposa un benefici real: “La vostra proposta és universal i no té en compte qui té necessitat i qui no. Això és de tot menys d’esquerres”.

Alhora, els ha acusat de retallar la cultura, els esports i les inversions –incorporaven la retirada de partides com el suport i dinamització d’entitats (40.000), el canvi de gespa de la pista d’atletisme (700.000) i la finalització del carril bici de l’hipòdrom (150.000), entre d’altres– i de voler liquidar Promusa, ja que proposen eliminar tots els diners que hi destina l’Ajuntament i pagar una auditoria amb 80.000 euros. Ciutadans defensa les seves al·legacions com un exercici de realisme davant un any en què preveuen una davallada d’ingressos.

Junts critica el govern per la reducció del deute

Sense poder debatre al·legacions concretes, Brugarolas ha posat en dubte el marc general del pressupost. D’una banda, per ser expansiu en un context de crisi. D’altra, per eixugar el deute destinant un total de 4 milions d’euros entre els exercicis del 2020 i el 2023. També ha acusat el govern de no haver estat més proactiu en la petició de poder mobilitzar el romanent de tresoreria acumulat d’exercicis anteriors, una reivindicació finalment acceptada pel govern espanyol però fent que el romanent s’entregui a l’Estat i es retorni en terminis.

En definitiva, Brugarolas i el seu grup polític consideren que el tripartit no ha fet un lideratge ferm i que no ha tingut prou en compte les propostes de l’oposició. Soler, però, diu que el govern es limita a fer propostes locals i que les propostes al voltant de la COVID-19 s’han debatut en el marc de les comissions informatives especials, que han clos aquest mes i de les quals ja se’n prepara un document de conclusions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article