El Ple aprova les ordenances fiscals del 2021 amb un debat sobre si són prou ambicioses davant la COVID-19

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Lali Puig i Jordi Pascual (arxiu)

El tripartit s’ha valgut de la seva majoria absoluta per aprovar les ordenances fiscals del 2021 en un Ple extraordinari celebrat aquest dimarts al matí. D’aquesta manera, l’Ajuntament es dota d’un marc d’ingressos per a l’exercici vinent encara sense haver presentat ni aprovat les bases pressupostàries d’aquest. Tot i que el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, defensa la proposta com una forma de fer front a la pandèmia ja que introdueix la reducció de les taxes de residus, de prestació de serveis als Mercats Municipals i d’ocupació de la via pública per causes excepcionals com la COVID-19, l’oposició considera que no és una proposta prou ambiciosa.

El govern ha desestimat totes les al·legacions de Ciutadans i de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya mentre només ha acceptat les que han fet internament el servei de medi ambient i els serveis jurídics, que concreten i fan més esclaridors alguns dels redactats previstos pel govern. En conseqüència, la proposta inicial del tripartit resta gairebé intacta i els dos partits de l’oposició, Junts per Sant Cugat i Ciutadans, han mantingut el vot negatiu que ja van emetre a l’aprovació inicial a l’octubre.

Manca d’ambició davant la pandèmia?

Bona part del debat al Ple d’aquest dimarts ha estat sobre si la proposta del govern és prou ambiciosa davant els efectes econòmics de la COVID-19. En aquest sentit, el tripartit treu pit de la bonificació de fins a un 80% de les taxes de residus, de prestació de serveis als Mercats Municipals i d’ocupació de la via pública davant de situacions extraordinàries, una proposta que hauria d’agilitzar els tràmits per aplicar els descomptes en cas de necessitat. Segons Soler, dotar-se d’aquest mecanisme permet més agilitat i hagués facilitat la tramitació de les reduccions del 2020.

La resta dels tributs queden congelats tot i que s’introdueixen bonificacions ambientals sobre l’Impost sobre Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO) i l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), aquest darrer també amb un nou sistema més restrictiu de tarifació social per a famílies nombroses. El govern defensa que la proposta s’ha dissenyat seguint les línies del Pla d’Actuació Municipal (PAM) i dels plans i mesures aplicats davant la pandèmia.

Ja abans del Ple, Junts havia criticat el govern per manca d’ambició davant la COVID-19. Recordant algunes de les propostes llençades com a grup municipal, com ara fer un acord de ciutat per mobilitzar recursos privats, anul·lar algunes de les taxes o reduir la càrrega fiscal a persones i empreses afectades per la pandèmia, el principal grup de l’oposició considera que el govern no té un pla econòmic clar i que no ha estat prou contundent per fer front a la crisi.

“Seguim sense proves de canvi i comencem l’any amb un pressupost prorrogat”, ha criticat el regidor de Junts Carles Brugarolas, tot dient que el tripartit no ha impulsat el canvi de rumb anunciat a principis de mandat, “ara sí calen canvis i mantenir-nos sense canvis és insostenible”. Brugarolas ha cridat a fer una reformulació del marc d’ingressos i del pressupost: “El redisseny que han fet és només un afegitó a les taxes per reduir-les un 80% en cas de necessitat. És molt insuficient”. El regidor de Junts ha aprofitat la intervenció per demanar una modificació del calendari fiscal i accions en matèria fiscal no en forma de subvencions posteriors: “Congelar impostos en temps de crisi és com pujar-los”.

Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, ha defensat que calia rebaixar els impostos i taxes per no carregar la ciutadania en temps de crisi. “A les nostres al·legacions posàvem tota la carn a la graella per ajudar la ciutadania”, ha dit, tot criticant el govern per no estar “a l’alçada de les circumstàncies”, “envia la ciutadania a la finestreta i als serveis socials a veure si els hi donen resposta i això no és eficient”. El regidor taronja també ha demanat prioritzar les despeses i endeutar-se per fer front a la situació, una política que ha qualificat de keynesiana.

Les al·legacions rebutjades

L’aprovació definitiva de les ordenances fiscals ha suposat desestimar totes les al·legacions de Ciutadans. De fet, segons el tripartit només es podia contemplar la que proposava canviar els trams en la subvenció de l’IBI a famílies nombroses, una proposta que s’ha desestimat per no afectar a la previsió d’ingressos, segons ha comunicat el govern mitjançant una nota de premsa. La resta feien referència a ordenances i bonificacions que el govern no havia proposat modificar a l’aprovació inicial i, en conseqüència, no es podien alterar a través d’al·legacions.

Tot i això, la proposta de Ciutadans representa clarament la seva proposta fiscal que es resumeix amb una reducció de la càrrega fiscal, començant per l’IBI, la principal font d’ingressos municipal. No només demanaven rebaixar-lo un 5% sinó també bonificar-lo per la COVID-19. I, com aquest, proposaven reduccions i bonificacions en l’ICIO, l’Impost sobre Activitats Econòmica (IAE), les plusvàlues, algunes taxes i l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM, el mal-anomenat impost de circulació).

Blázquez ha criticat que el tripartit no hagi acceptat cap de les seves al·legacions i s’ha centrat, sobretot, en la proposta de canviar els trams en la bonificació de l’IBI per a famílies nombroses ja que considera que la proposta del govern suposa que famílies amb pocs ingressos tinguin una bonificació baixa: “Vostès diuen que això suposa baixar els ingressos i precisament d’això es tracta, de deixar d’ingressar i suportar un pes que ara recau sobre la ciutadania”.

L’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya també proposava revisar a la baixa l’IBI i l’ICIO, així com una bonificació de l’IBI per a empreses que hagin condonat rendes de lloguer. També han demanat un reglament que reguli la desocupació d’immobles d’ús residencial, que consideren que poden estar doblement imposats per l’existència d’un impost de la Generalitat sobre immobles desocupats. Alhora, demanen que no es cobrin les plusvàlues (Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, IIVTNU) quan no hi hagi un increment real del valor del sòl. La majoria són propostes sobre punts no modificats i, per tant, han estat desestimades.

De l’associació també s’ha desestimat la proposta d’incorporar una bonificació a l’ICIO per als edificis d’obra nova o gran rehabilitació que obtinguin el certificat energètic A. En aquest cas, el govern ha desestimat aquesta proposta tot dient que aquest certificat energètic ja és obligatori i, per tant, només es bonifiquen mesures que van més enllà de la llei, com un tipus reduït del 0,2% en ICIO per les obres que incorporen elements de construcció sostenible o un 15% de bonificació de l’IBI per cada metre quadrat fins un màxim d’un 50% durant 5 anys en les instal·lacions d’energia tèrmica, entre d’altres.

Junts per Sant Cugat no ha presentat al·legacions

Com va explicar ahir aquest diari, el principal grup de l’oposició ha decidit no presentar al·legacions: “Des de la constatació de les dades que ja es van publicant, expressem un cop més la nostra alarma. Anunciem el nostre vot contrari a les ordenances fiscals de 2021 atès que no aporten pràcticament res per millorar les oportunitats de la ciutadania en aquesta etapa d’extrema dificultat ni es trobem inserides en una estratègia econòmic-financera consistent”.

Brugarolas ha aprofitat la seva intervenció al Ple per refermar aquest posicionament tot dient que el tripartit aposta per unes ordenances fiscals continuistes. També ha criticat que encara no hi ha cap proposta pressupostària per al 2021 i que, per tant, es començarà l’any amb el pressupost prorrogat. Ha recordat que aquest any el pressupost no es va aprovar fins al juliol. Brugarolas ha recordat que el seu partit ha presentat moltes propostes i que, davant la proposta d’ordenances fiscals, han decidit no presentar cap al·legació formal perquè fan una “esmena a la totalitat”.

Davant aquesta intervenció, Soler ha dit que Junts enviava propostes perquè el govern triés: “Es pot ser més elegant a l’oposició”. El tinent d’alcaldia ha defensat que els sectors econòmics de la ciutat els reconeixen la feina i també ha dit que la pandèmia ha obligat els govern a tenir un cert grau d’improvisació. Brugarolas, en canvi, ha dit que el tripartit està mancat de lideratge per impulsar projectes potents amb altres administracions i amb la societat civil.

La proposta aprovada

La proposta aprovada definitivament preveu una millora del redactat en la bonificació de l’IBI per la instal·lació fotovoltaica i també una rectificació en la taxa de prestació de serveis urbanístics. La resta de les ordenances fiscals queden intactes respecte a l’aprovació inicial i, per tant, es contempla la reducció de taxes per la COVID-19, el canvi dels trams en la tarifació social de l’IBI per a famílies nombroses fent que les que tenen un ingrés superior a 50.000 euros anuals no rebin cap tipus de bonificació i que les restants no puguin rebre més de 450 euros de bonificació així com diverses bonificacions ambientals sobre l’ICIO i l’IBI.

També s’incorporen altres canvis menors per modificacions de la normativa o per la creació de nous supòsits. Per exemple, s’elimina la quota per tramitació de plantejament ja que es considera que l’urbanisme és un servei públic fet per l’administració i no s’ha de carregar al promotor. S’especifica que el cobrament de la taxa de serveis urbanístics i llicències per reajustament d’alienacions només es pot fer quan el particular obté un benefici determinable i s’especifiquen més supòsits de la reducció de quota pel canvi de titularitat de l’expedient, entre d’altres.

En total, 45 modificacions que afecten un total de vuit ordenances fiscals amb propostes vingudes no només d’entitats i grups de l’oposició sinó del propi treball tècnic de l’Ajuntament, de la mirada política del govern i de l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. elCugatenc les va explicar en detall en l’aprovació inicial. Pots veure el document complet (amb l’argumentació sobre les al·legacions) a continuació:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article