El sector dels serveis serà el més afectat per la crisi econòmica post COVID-19 a Sant Cugat, que té una falsa taxa d’atur del 6,62%

per Clàudia Bell Ca...

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clàudia Bell. Gràfic: Idescat

La crisi sanitària protagonitzada per la COVID-19 i el canvi de modus vivendi que ha generat sobre la societat la seva gestió dels contagis i afectats pel virus fa veure la poteta crisi econòmica que se’n deriva. La ciutadania santcugatenca, com la de tot el món, s’ha hagut de confinar a casa i, en la mesura del possible, teletreballar, però no tots els llocs de treball ho permeten. Molts autònoms, petits comerços, petites i mitjanes empreses i, fins i tot, grans empreses, s’han vist abocades a fer fora treballadores o sotmetre la seva plantilla a Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTOs).

L’última vegada que l’economia va trontollar durant anys va ser per la crisi econòmica que va esclatar l’any 2008 als Estats Units i es va escampar per tot el món tot seguint un efecte papallona. Avui, amb la crisi de la COVID-19, s’espera una crisi econòmica d'embergadura incerta. 

L’ocupació a Sant Cugat al març 2009 i al març de 2020

Al març de l’any 2009, quan la crisi era una realitat i ja es palpaven les seves conseqüències en l’ocupació, Sant Cugat presentava una taxa d’atur del 9,16% amb un total de 3.058 aturats i presentava 99 persones desocupades més que al mes anterior (febrer 2009). La taxa d’atur a Sant Cugat cada mes empitjorava i va seguir la tendència del gràfic que es presenta a continuació:

Pla de xoc econòmic post COVID-19

L’Ajuntament ja s’ha posat a treballar per donar resposta a la crisi econòmica derivada de la crisi de la COVID-19. En primer lloc i de forma urgent, Elena Vila, tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, explica que el govern  vol recuperar els nivells d’ocupació i activitat anteriors a l’aparició de la COVID-19 amb dos pilars fonamentals: l’ocupació de qualitat i l'eradicació de la precarietat: “Tenim previst crear tot un paquet de mesures per als objectius marcats i per donar suport a les persones treballadores, PIMEs, persones autònomes, el petit comerç… Treballem, doncs, en un Pla de Reactivació Econòmica Post COVID per fer front a aquest panorama”.

En aquesta línia, la tinenta d’alcaldia ha admès que les decisions que es prenguin ara tindran un gran impacte en el futur i és per això que s’ha creat unaTaula d’Emergència Econòmica Local, que aglutina tot el teixit empresarial de Sant Cugat però amb dues vessants marcades: des de la Taula d’Emergència es va considerar que seria més efectiu treballar d’una banda la gran empresa (Consell Empresarial) i de l’altra el petit comerç (Comissió de Seguiment de Comerços).

De moment, s’ha fet una primera trobada amb el Consell Empresarial, el qual va presentar una sèrie de propostes per actuar que el consistori va recollir i es va decidir fer una diagnosi conjunta per tenir clar quins actors i sectors estan més afectats: “A Sant Cugat seran bàsicament els serveis, els més afectats, però volem afinar més”, afegeix Vila. Pel que fa al petit comerç l’Ajuntament defensa que presenta unes peculiaritats molt concretes que caldrà estudiar en detall i “requereix de projectes més específics”. 

Pel que fa a la Comissió de Seguiment de Comerços, l'alcaldessa, Mireia Ingla, va explicar ahir en roda de premsa que no tenen un càlcul clar de quants comerços hauran de tancar de forma definitiva. De moment s’han fet dues trobades en les que s’han incorporat totes les associacions de comerciants i amb qui l’Ajuntament fa seguiment de la situació. En aquest sentit, Ingla ha recordat que de moment s’han posposat els pagaments d’impostos però que la resta d’ajuts són difícils de gestionar pels tràmits burocràtics que suposen. De totes maneres l'Oficina d’Atenció a l’Empresa rep moltes trucades i consultes i està treballant per poder donar resposta. 

En aquesta línia, l’Economia Social i Solidària també s’ha  posat a treballar per fer front a les dificultats econòmiques que s’estan donant. D’una banda, s’està creant un Pol Cooperatiu de Sant Cugat. Pau Nadal, membre de la Xarxa d’Economia Solidària de Sant Cugat (XES), explica que és un “espai físic o virtual que encabeix totes les iniciatives de l'economia social: cooperatives, associacions, centres especials de treball, empreses d'inserció, fundacions, grups informals, etc. compromeses amb els valors de l'ESS i el cooperativisme”. En aquest sentit, s’estan preparant conjuntament diverses entitats (Arqbag, Pol·len edicions, Cal Temerari - Sincrocoop, XES Sant Cugat i Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental) amb el suport de l’Ajuntament i l’ETSAV. D’altra banda, més enllà del suport al Pol Cooperatiu, des de l’Economia Social i Solidària també es plantegen la participació en la Taula d’Emergència Econòmica municipal, ja que, com afirma Elena Vila: “Ara el que estem fent és sumar esforços”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article