Junts pel pressupost

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Signatura de l'acord. Fotos: Jordi Pascual

La signatura s'ha tornat a produir. El primer pacte pressupostari de l'era Calvet ja és una realitat i l'aprovació provisional arribarà en el proper Ple. Els partits que comparteixen grup parlamentari i govern a nivell nacional es mantenen ben separats entre govern i oposició a Sant Cugat per voluntat d'ERC-MES, que torna a ser en el segon any de mandat la crossa que permet al govern evitar una prorrogació dels pressupostos. Si bé, és una crossa amb condicions, amb aprofundiment en els aspectes de l'acord anterior, l'impuls dels tres punts que es van quedar per fer i noves apostes i inversions.

El tinent d'alcalde d'Economia, Damià Calvet, i el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor han estat els principals artífexs de l'acord que contempla alhora les demandes de les joventuts dels republicans. Unes sensibilitats que no només apareixen a l'acord d'estabilitat pressupostària del 2017 sinó que es traduiran en la participació dels tres regidors de l'oposició a les comissions de seguiment que han de permetre veure l'evolució i redefinir propostes. Tot plegat després d'un primer any en què totes dues parts mostren satisfacció pel que consideren avenços en matèria social. El govern i ERC-MES sumen 15 regidors, superant la majoria absoluta i suficient, per tant, per a l'aprovació provisional del novembre i definitiva del desembre.

“Som l'esquerra que es mulla”. “És un pressupost progressista”. Villaseñor no dubta en defensar l'acord nounat des de la perspectiva social amb la voluntat i convicció, diu, que agradarà als partits progressistes del plenari perquè considera que recull reivindicacions històriques de la CUP-PC, ICV-EUiA i PSC. Contents pel primer acord, treballen més a fons la tarifació social, que havia estat criticada en part per la rapidesa de l'aplicació, i el carnet de renda, que ha de permetre a les famílies tenir més facilitats per aconseguir bonificacions i acollir-se a la tarifació, serà una realitat durant el 2017 si es compleixen els terminis.

L'habitatge com a clau

El document que han signat Conesa i Ingla està estructurat en tres blocs, la justícia social, l'emprenedoria i la cohesió. Tal com ja havia avançat Calvet en les ordenances fiscals, les taxes i impostos són continuistes amb una revisió dels acords de tarifació del 2016 que s'haurà de fer un cop acabi l'any. De fet, des del moment de l'aplicació, totes dues agrupacions havien defensat que es tractava d'una prova a anar polint any a any. La tarifació anirà acompanyada, segons l'acord, d'una targeta ciutadana –altrament coneguda com a carnet de renda– que està en prova pilot. Caldrà, però, fer la licitació corresponent per arribar a l'aplicació.

Ja en el darrer Ple hi va haver un preludi dels pressupostos ja que Calvet va avançar en l'aprovació de les ordenances fiscals que al 2017 hi haurà una partida pressupostària de 150.000€ d'ajut per al pagament de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). En matèria d'IBI també hi haurà una rebaixa del 50% per a entitats culturals i esportives mentre se seguirà afegint un recàrrec als habitatges buits. També en l'impost que representa la major part dels ingressos es planteja ajudar les empreses que tinguin un Pla de transport sostenible per als treballadors així com a entitats, clubs i empreses sense ànim de lucre. A més, hi haurà subvencions amb una partida de 25.000€ per a propietaris que posin a disposició mitgeres per tal d'afavorir la proliferació de murals o jardins verticals.

Així mateix, el govern pren el compromís que Promusa faci un Pla de viabilitat econòmica-financera que recondueixi la seva oferta cap al lloguer i evitar així l'Ajuntament perdi patrimoni. Alhora, l'empresa pública d'habitatge adquirirà edificis buits per a la seva rehabilitació i posada en el mercat de lloguer. Es preveu, fins i tot, l'expropiació temporal d'habitatges buits d'entitats financeres per destinar-los a lloguer social. Així mateix, els ajuts de pobresa energètica significaran 65.000€, els del lloguer 145.000€, els de gestió d'habitatges 105.000€ i els de pisos socials 138.000€.

Emprenedoria contra l'atur

Ja en l'anterior pacte s'havien fet mesures per evitar el creixement de l'atur i ajudar a la inserció laboral i aquesta vegada hi ha tot un bloc destinat específicament a aquesta funció. Es mantenen els 80.000€ del concurs d'emprenedoria social i solidària, amb aquest tipus d'economia com a prioritària. Alhora es desenvoluparà un Pla de xoc contra l'atur de llarga durada i l'exclusió amb 550.000€ repartits en subvencions a la contractació (322.000€), a l'autoocupació (128.000€) i programes de serveis socials (100.000€).

Es preveu desenvolupar orientació en la inserció laboral al Servei d'Ocupació Municipal (SOM) i seguir treballant en el programa de garantia juvenil i les pràctiques en empresa. Per facilitar la vesant econòmica d'empresaris i emprenedors, es preveu seguir treballant en la unificació de tràmits en una finestreta única, com ja va explicar la tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Joana Barbany, a elCugatenc en el reportatge sobre el concurs i l'emprenedoria social.

Reincidència en propostes del primer any d'acord

El nou pacte recupera temes del primer any de mandat com ara el Pla de Millora del Barri del Monestir, al qual se li atorga una partida d'un milió d'euros i es complementa amb l'estudi d'adquisició de l'edifici que hi ha en la cruïlla de l'avinguda Cerdanyola i l'avinguda Torreblanca així com una partida de 20.000€ per recuperar espais del barri seguint la guia de la Xarxa d'inclusió. També s'adequaran les pistes de Sant Francesc amb fons de la Diputació.

Així mateix, es reincideix en la idea altament reivindicada per les JERC de fer una sala de concerts. Aquesta tindrà forma de sala polivalent i estarà ubicada al costat del Teatre-Auditori amb una partida d'un milió d'euros i la previsió d'una cogestió amb els actors implicats (joves i entitats). No només funcionarà, per tant, com a sala de concerts tot i que tindrà especial importància aquest ús amb la presència de bucs d'assaig. Es preveu que sigui una realitat abans que acabi el 2017. El govern diu que no funcionarà com una sala B del Teatre-Auditori ja que la funció cultural que pogués tenir aquest equipament acabarà a La Unió, l'obra de la qual estarà enllestida a finals del 2018 o al 2019.

Entre projectes ja iniciats d'alguna manera, l'acord preveu seguir treballant per fer una nova Biblioteca Central Urbana al Parc Ramon Barnils, cobrir la piscina del Parc Central amb una partida de 250.000€ i cobrir l'Espai Mossèn Pere Grau seguint els terminis als quals s'havia compromès el president del Consell de Barri de Les Planes, Joan Puigdomènech. Pel que fa a barris, el pacte preveu mantenir les partides de lliure disposició malgrat que justament al Centre-Est, d'on és president Villaseñor, hi ha hagut peticions d'augmentar-ne la partida.

Insistència en els tres punts no desenvolupats en el primer acord

El nou pacte torna a recollir aplicar la zona vermella d'aparcament al CAP Sant Cugat, de Can Mates i al costat de la Casa de Cultura així com de la zona verda per a residents a l'Eixample sud, Torreblanca i Can Cabassa. Pel que fa a la zona blava, es preveuen les bonificacions del 100% per a cotxes elèctrics i del 50% per als eco, que, de fet, ja han estat aprovades inicialment amb les ordenances fiscals.

Es torna a prendre el compromís d'ampliar els horaris d'aules d'estudis i biblioteques que, fins el moment, s'havia decidit de forma unilateral pel govern, fet que va alertar les JERC en una valoració de l'evolució del pacte anterior a meitat del primer any. L'ampliació d'horaris en temporada d'exàmens es preveu amb un augment de la partida de 40.000€.

La darrera qüestió no aplicada durant el primer any de mandat és la rehabilitació de masies urbanes. De moment no hi ha partida assignada i només es planteja un “treball de conceptualització” per determinar possibilitats i usos, que podrien seguir la fórmula público-privada.

Noves propostes, del transport públic a demanda a Les Planes i La Floresta a la connexió d'aigua de Can Barata

Durant el primer any han anat sorgint noves propostes que implicaran noves inversions, que han acabat recollides també en l'acord d'estabilitat pressupostària entre el govern i ERC-MES. És l'exemple del compromís de dotar d'un import (tot i que no es determina quin) perquè es revisin els Plans de mobilitat de Les Planes i La Floresta i fer les actuacions necessàries. Una actuació acompanyada de la proposta del transport públic a demanda, com ja s'estava estudiant amb l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), als consells d'ambdós barris per veure si es pot aplicar.

Aquesta mena de transport pot ser com un taxi pagat per l'administració, la recollida de l'usuari en punts establerts per portar-lo a un únic o un entre diversos punts d'arribada amb horaris fixos o lliures o, fins i tot, una línia que funciona quan hi ha reserva. En l'àmbit del transport, també s'inclou garantir ajuts fins als 16 anys mentre no s'aprovi, tal com estudia l'Àrea Metropolitana (AMB), l'AMTU i Transports Metropolitans (TMB), la gratuïtat de la T-12 fins a aquesta edat.

S'inclou, així mateix, una inversió de 862.000€, demanda en forma de subvenció a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), per connectar la xarxa d'aigua potable a Can Barata i així estalviar els problemes d'abastiment. De la mateixa manera, es preveu una dotació de 100.000€ per fer el projecte de Centre d'acollida d'animals domèstics que es va aprovar estudiar en el passat Ple. També un milió d'euros per a la construcció de la piscina i la sala polivalent com a primera fase del Complex Esportiu de Mira-sol i, tot i que sense partida, l'estudi per fer una zona d'esbarjo al Parc del Turó de Can Mates.

Un pressupost creixent en termes generals

L'acord i el plantejament de govern d'un augment d'ingressos sense necessitat d'augmentar els impostos suposa que el pressupost municipal per al 2017, sumant ordenances fiscals i romanen de tresoreria, creix en un 5,44% –un 1,9% si es compta només l'ordinari– fins situar-se en 132 milions d'euros, 6,8 més que ara fa un any. Es preveu una petita davallada en els ingressos per IBI tot i que la resta d'impostos directes com a principals línies d'ingrés creixeran, especialment l'Impost sobre Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO) fins arribar als 2,91 milions, ja que el govern preveu un repunt de l'activitat immobiliària, com ja ho va fer l'any passat complint la previsió.

Entre les inversions planificades, torna a destacar un any més la previsió de 4,8 milions destinats a expropiacions de zones verdes, seguit pels 2,1 per a la millora de carrers i jardineria i els 1,4 per a la mobilitat i la via pública. Tota la partida d'inversions arriba als 19,4, que se sumen als 1,3 de Promusa. Tot plegat significa un augment del 13% que, de moment, no es veurà traduït als pressupostos participatius que representen el 10% del pressupost d'inversions. “Agafem el milió anual perquè prenem de base el 2016, això no vol dir que arribats el moment es pugui modificar”, explica Calvet. Si bé, Conesa defensa que la partida participativa és ja important.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article